Πορτογαλία: Πιθανότητες πρόωρων εκλογών εν όψει καταψήφισης του προϋπολογισμού

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί αν το σχέδιο προϋπολογισμού δεν περάσει από την Βουλή, λέγοντας ότι το καθήκον του ίδιου και της κυβέρνησής του «δεν είναι να γυρίσουν την πλάτη τους στην χώρα σε μια δύσκολη στιγμή».

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του προϋπολογισμού που εισηγήθηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας. Τα αριστερά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Οι πιθανότητες να οδηγηθεί η Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές αυξάνονται καθώς ο συντηρητικός πρόεδρος Μαρσέλο ντε Σόουζα είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να διαλύσει τη Βουλή αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός.

Ο Αντόνιο Κόστα παρά το γεγονός ότι κέρδισε στις εκλογές του 2019, δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για λίγες έδρες (108 έδρες, με την πλειοψηφία να είναι στις 116 από 230 συνολικά). Έτσι αναγκάζεται να συνεργαστεί με το Μπλοκ της Αριστεράς (ΒΕ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) για να περνάει τους νόμους που σχεδιάζει.

Ένταση στη Βουλή

Ο Κόστα πήρε πίσω πολλές από τις παραχωρήσεις που είχε κάνει. Στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ, «τη μεγαλύτερη αύξηση από καταβολής κατώτατου μισθού», όπως διαφημίστηκε από την κυβέρνηση, μακριά όμως από τις απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη, απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, ο Κόστα του υπενθύμισε την σταδιακή λειτουργία των δωρεάν νηπιαγωγείων από το 2022. Ο ντε Σόουζα είπε ότι το ΚΚΠ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό –αντί να ψηφίσει ‘αποχή’ όπως το 2021, γεγονός που επέτρεψε την επικύρωσή του- γιατί η αύξηση των μισθών είναι «εθνική ανάγκη». Έκανε επίσης αναφορά και στην ανάγκη για ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα, την πλήρωση των αναγκών του συστήματος Υγείας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Καταρίνα Μαρτίνς, επικεφαλής του Μπλοκ της Αριστεράς, κρατά πιο σκληρή στάση, λέγοντας ότι ο Κόστα αναφέρθηκε σε ζητήματα που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό όπως η αλλαγή του Εργατικού Κώδικα. Η Μαρτίνς συνέχισε στον ίδιο τόνο, λέγοντας πριν από έξι χρόνια, όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία ο Κόστα με την βοήθεια των αριστερών κομμάτων, «οι κανόνες της τρόικα έπρεπε να σπάσουν» αλλά τα βήματα που έκανε από τότε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Αντίθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαφυλάξει τα νομοθετήματα της εποχής της τρόικα, αναφέροντας ως παράδειγμα την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Κόστα το μόνο που είπε είναι ότι θα λυπηθεί πολύ αν αυτό είναι το τέλος της geringonça (η συμφωνία μεταξύ των αριστερών κομμάτων).

Ετικέτες