Πόρισμα Εξεταστικής: «Γαλάζιες» σκέψεις για ομερτά στην Ολομέλεια με κλειστή συνεδρίαση για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση

Πόρισμα Εξεταστικής: «Γαλάζιες» σκέψεις για ομερτά στην Ολομέλεια με κλειστή συνεδρίαση για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση

Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σοβαρά να εισάγει για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση την πρακτική της κοινοβουλευτικής ομερτά και στην Ολομέλεια με φόντο τη διαδικασία συζήτησης του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε δημόσια στην Εξεταστική Επιτροπή της PEGA και τη στιγμή που η κυβέρνηση κρίνει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα των ζητημάτων που απασχολεί την κοινωνία, το κυβερνητικό επιτελείο προτίθεται να φορτώσει άλλο ένα τεκμήριο ενοχής στην πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξάγοντας συνεδρίαση στην Ολομέλεια κεκλεισμένων των θυρών. Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία φαντάζει αμελητέο ότι τα πορίσματα τόσο της ΝΔ όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παραμείνουν απόρρητα, ακόμα κι αν αυτή η πρακτική δεν ακολουθήθηκε ούτε για τα πορίσματα των κομμάτων της σχετικής Επιτροπής της Βουλής σε σχέση με τον φάκελο της Κύπρου.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Η PEGA ζητά να δει όσους… απέρριψε η ΝΔ στην Εξεταστική – «Πυρά» Παπαδημούλη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, το Μέγαρο Μαξίμου -βάσει του άρθρου 57 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής και του άρθρου 66 του Συντάγματος παρ. 1– απεργάζεται τη δρομολόγηση μυστικής συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη συζήτηση του πορίσματος της ΝΔ. Πρόσχημα για αυτήν την πρωτοφανή πρακτική αποτελεί ότι οι διαδικασίες στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους ήταν απόρρητες και πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Κατά το σχετικό άρθρο του Κανονισμού, η Oλoμέλεια της Boυλής και το τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής μπορούν να αποφασίσουν να συνέλθουν σε μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτηση της κυβέρνησης ή πρόταση πoυ υπoγράφεται από 15 τoυλάχιστoν βoυλευτές. Παράλληλα, το Σύνταγμα ορίζει πως η Bουλή μπορεί να διασκεφθεί σε μυστική συνεδρίαση, ύστερα από αίτηση της κυβέρνησης ή δεκαπέντε βουλευτών, αν το αποφασίσει η πλειοψηφία σε μυστική συνεδρίαση. Επιπλέον, η Bουλή αποφασίζει κατόπιν αν πρέπει να επαναληφθεί η συζήτηση για το ίδιο θέμα σε δημόσια συνεδρίαση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και μέλος της Εξεταστικής, Νίκος Βούτσης, σχολίασε πως αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε «θα πρόκειται για κάτι πρωτοφανές». «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο και -κυρίως- δεν είναι δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου να γίνονται δημόσια και εδώ να υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο για το αν η συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής θα γίνει με μυστική διαδικασία» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Άγνοια επικαλείται ο Τασούλας

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρόεδρος της Βουλής αγνοεί τις (επιβεβαιωμένες) σκέψεις και προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που πιθανώς του έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, αφού μοιάζει με τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Το φοβάται το Μαξίμου;

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι κρίσιμοι μάρτυρες (Παναγιώτης Κοντολέων και Θεμιστοκλής Δεμίρης) κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο και δεν αποκάλυψαν καμία κρίσιμη πληροφορία σε σχέση με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Απόρρητα και τα πορίσματα

Πέραν των σκέψεων περί μυστικής συνεδρίασης, η πλειοψηφία αναμένεται να καταστήσει απόρρητα και τα πορίσματα των κομμάτων για την Εξεταστική. Τα πορίσματα θα κατατεθούν μεν τη Δευτέρα και την Τρίτη και την Τετάρτη θα δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της Επιτροπής για να λάβουν γνώση, όμως, την Πέμπτη ο εισηγητής της ΝΔ θα εισηγηθεί και αυτά να παραμείνουν απόρρητα. Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε το ευαίσθητο πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου, το οποίο κατατέθηκε στις 31/10/1988 στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν χαρακτηρίστηκε απόρρητο.

«Το ΚΚΕ θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζει ότι το κομμουνιστικό κόμμα καταγγέλλει «τη σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων» και καθιστά σαφές πως το ΚΚΕ θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε τη σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων που θα υποβληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.

Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της απαράδεκτης λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το κουκούλωμα και τον αποπροσανατολισμό με πρόσχημα το λεγόμενο απόρρητο.

Το ΚΚΕ δε θα ακολουθήσει αυτή τη μεθόδευση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του γιατί η υπόθεση είναι σοβαρή, αφορά τις ελευθερίες του λαού και δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι».

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η PEGA ζητά να δει όσους… απέρριψε η ΝΔ στην Εξεταστική – «Πυρά» Παπαδημούλη

Την εμπλοκή της Europol στα σκάνδαλα υποκλοπών ζητά η Επιτροπή PEGA

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε ο Οικονόμου για την έρευνα της Europol

Πρόεδρος Επιτροπής LIBE: «Το σκάνδαλο υποκλοπών δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε στην Ελλάδα»

«Κωμικό σκετς» η στάση των Ελλήνων αξιωματούχων στην Ευρωβουλή, τονίζει η Σόφι ιν’τ Βελντ, μέλος της επιτροπής PEGA

Documento Newsletter