Πόρισμα εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά: Ζημία του Δημοσίου – Περαιτέρω διερεύνηση από τη δικαιοσύνη (PDF)

Πόρισμα εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά: Ζημία του Δημοσίου – Περαιτέρω διερεύνηση από τη δικαιοσύνη (PDF)

Την πλήρη περιγραφή του σκανδάλου των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων με πρωταγωνιστή τον πρώην υφυπουργό Υγείας της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, περιλαμβάνει το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, περιγράφονται ο ρόλος των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπως επίσης και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, εξηγώντας παράλληλα τις νομικές και θεσμικές ακροβασίες από πλευράς του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Ο ΕΟΠΥΥ επί προεδρίας Δ. Κοντού προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με το τύποις διαγνωστικό κέντρο συγγενών του Μ. Σαλμά, το οποίο συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού. Η θετική γνωμοδότηση των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ επήλθε παρά τις ενστάσεις υπαλλήλων από δύο διευθύνσεις του Οργανισμού και με τον Μ. Σαλμά παρόντα στη συνεδρίαση κλειστού τύπου των αρμόδιων οργάνων του Οργανισμού, πράγμα πρωτοφανές.

Στο πόρισμα περιλαμβάνεται, επίσης, ότι η απόφαση του ΙΣΑ για την αδειοδότηση του εν λόγω διαγνωστικού κέντρου είναι παράνομη. Ειδικότερα, ως ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι μόνο τα διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών, τα εργαστήρια απεικονίσεων και τα εργαστήρια πυρηνικής φυσικής, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε το «διαγνωστικό κέντρο» της συζύγου και του γαμπρού του κ. Σαλμά.

Πάρα ταύτα, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) γνωμοδότησε υπέρ του συμψηφισμού του κόστους της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης (1.500 ευρώ) που διαρκούσε 20 λεπτά με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ που κάλυπτε μέχρι και δυο ημέρες νοσηλείας για τον ασθενή.

Ο τότε υπουργός Υγείας, παραβλέποντας τις ενστάσεις των διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε τον συμψηφισμό αυτό με υπουργική του απόφαση.

Συμπεράσματα

Στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος σημειώνεται ότι από τα παραπάνω δημιουργούνται «σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας», καθώς «σε κάθε περίπτωση, ζημιωμένο βρέθηκε το Δημόσιο».

Αναφορικά με τις τυχόν ευθύνες του κ. Βορίδη αναγράφεται στο πόρισμα: «Οι παραλείψεις, παρατυπίες και αυθαιρεσίες αυτές έχουν ήδη περιγραφεί. Ο κ. Βορίδης ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ».

Για τον κ. Σαλμά τονίζεται πως ότι εκμεταλλεύθηκε την αδιαφορία των αρμοδων «με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας» συμπληρώνεται.

Σχετικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη: «Η εξέταση της υπόθεσης δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στην διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ως τη λήξη της θητείας του».

Αναφορικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό: «Ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω της αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ».

Να επιστραφούν τα ποσά

Σύμφωνα με το πόρισμα, η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει ότι «χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας» αλλά και «η κίνηση κεφαλαίων, ενώ -κατά το πόρισμα- τα ποσά που εκταμιεύθηκαν προς εφαρμογή αυτής της μη νόμιμης απόφασης πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και δια της δικαστικής οδού.

«Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου» σημειώνεται στο πόρισμα. 

Δείτε αναλυτικά:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/11/12/5be960fccd3a1872bd05cea4.pdf

Documento Newsletter