Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δανείστηκε περισσότερα από €60 δισ., εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος πάνω από το φράγμα των €400 δισ.
Μέσα στην εβδομάδα είχαμε την παραδοχή: η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της θητείας των τριάμισι ετών που κυβερνά έχει δανειστεί περισσότερα από 60 δισ. ευρώ ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 δημόσιο χρέος 331,09 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2022 το χρέος αυτό έχει σπάσει το φράγμα των 400 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια μετρήθηκε στα 400,28 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν τα 3,5 δισ. ευρώ που προσφάτως δανείστηκε η χώρα μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Συνολικά μέχρι σήμερα στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη η χώρα παρουσιάζει δανειακό άνοιγμα της τάξης των 47,24 δισ. ευρώ (όσα δανείστηκε και όσα αποπλήρωσε).
Στα χνάρια Σημίτη – Καραμανλή
Ας αφήσουμε στην άκρη τεχνικούς όρους όπως step up, πρόωρες αποπληρωμές προηγούμενων δανείων κ.λπ. και ας δούμε το μεγάλο κάδρο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι πέρασε η ελληνική κοινωνία στη μνημονιακή εποχή ως απότοκο της αθρόας δανειοδότησης της «χρυσής εποχής με δανεικά» των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη (1996-2004) και του Κώστα Καραμανλή (20042009). Ηταν οι πρωθυπουργοί που γκρέμισαν την οικονομία. Οι κυβερνήσεις του μεν πρώτου δανείστηκαν στην επταετία περί τα 70 δισ. ευρώ, ενώ ο Καραμανλής σε μόλις πέντε έτη περίπου 120 δισ. ευρώ! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια τους. Φαλκιδεύει το μέλλον της κοινωνίας πυροδοτώντας «βόμβες δανεισμού». Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί αυτήν τη δανειζόμενη ρευστότητα για να φτιάξει μια νέα «φουρνιά» επιχειρηματιών που ευημερούν εις βάρος των πολλών λαμβάνοντας απευθείας αναθέσεις: περισσότερα από 10 δισ. ευρώ μες στην τριετία έχουν κατευθυνθεί με την αδιαφανή μέθοδο σε ημετέρους της «Μαξίμου ΑΕ».
Τα χαρακτηριστικά του χρέους
Είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος όπως ακριβώς διαχειρίζεται και τις οφειλές της ΝΔ. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του κόμματος οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες αυξήθηκαν από τα 342,95 εκατ. ευρώ το 2020 στα 381,29 εκατ. ευρώ το 2021. Αυτό μας δίνει αύξηση της τάξης του 10% μέσα σε δώδεκα μήνες. Επιπλέον αύξησε κατά 17,6% τις οφειλές της ΝΔ στον ΕΦΚΑ, από 78.689 σε 95.525 ευρώ.
Τα ίδια συμβαίνουν και στο δημόσιο χρέος. Πώς είναι δυνατόν να διογκώνεται την ώρα που ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα κυβερνητικά πανηγύρια που τα πετσωμένα ΜΜΕ υιοθετούν ασμένως και χωρίς ίχνος κριτικής, παρουσιάζει υπερέσοδα και το ΑΕΠ αυξάνεται αλματωδώς;
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 εκτοξεύτηκε στο ποσό των 400,28 δισ., αυξημένο κατά 11,94 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (388,34 δισ. ευρώ). Ο κυβερνητικός στόχος του Δεκεμβρίου 2021 ήταν το συνολικό ακαθάριστο χρέος της χώρας να ανέρχεται σε δώδεκα μήνες στο ποσό των 392,3 δισ. ευρώ. Τελικά δανειστήκαμε 8 δισ. ευρώ περισσότερα.
Την ίδια ώρα το εμπορικό έλλειμμα –εισαγωγές μείον εξαγωγές– θεριεύει, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών –διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα σε σχέση με την αξία αυτών που εξάγει– έχει εκτροχιαστεί. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αφήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στα νύχια των αγορών και ήδη δανειζόμαστε με επιτόκιο 4,4%. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει. Το μέλλον δείχνει μνημόνια και οι αγορές δεν δείχνουν έλεος.