Στην παραδοσιακή βασιλόπιτα ποντάρουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης για να ρεφάρουν την μειωμένη κίνηση των χριστουγέννων, σε σχέση με την περασμένη χρονιά που έφτασε το 15%.
“Ευελπιστούμε ότι οι 19.500 βασιλόπιτες που αναμένεται να φτιαχτούν στα 646 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης και να πωληθούν στην τιμή των 10,50-12,50 ευρώ/κιλό, ίδια με πέρυσι, δεν θα μείνουν στα ράφια και στις βιτρίνες των φούρνων μας και θα προτιμηθούν από τους καταναλωτές της πόλης”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”, Έλσα Κουκουμέρια.
Όπως διευκρίνισε η ίδια, “μπορεί οι τιμές όλων των ειδών στους φούρνους να είναι υψηλότερες από 80 λεπτά έως και 2 ευρώ το πολύ, σε σχέση με άλλα σημεία πώλησης, ωστόσο τα προϊόντα που πωλούνται είναι πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και φρέσκα”.
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια προέτρεψε τους καταναλωτές να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “στους φούρνους του νομού ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι”.
“Δημιουργούμε χρέη και κάποτε η ‘φούσκα’ θα σκάσει”
Με τη φράση “δημιουργούμε χρέη και κάποια στιγμή η φούσκα θα σκάσει, δημιουργώντας έτσι τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων”, η κ. Κουκουμέρια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι μπορεί να μην καταγράφεται μεγάλος ο αριθμός των αρτοποιείων, που κατέβασαν ρολά τα τελευταία χρόνια, αλλά “το 95% των φούρνων στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κόκκινο”.
‘Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση αυτών των φούρνων, η επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή. Κατά την ίδια, “δυστυχώς σήμερα μόνο τα κομμωτήρια δεν πουλάνε ψωμί” και αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας των αρτοποιείων δεν αποκλείεται να “εκλείψουν στη χώρα μας”.