Ποντάρει σε μικροπολιτικά οφέλη η κυβέρνηση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ποντάρει σε μικροπολιτικά οφέλη η κυβέρνηση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στον τόνο της ρωσικής εισβολής κινήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά προς όφελος της κυβέρνησης την κρίση στην Ουκρανία. Διακηρύξεις για έκκληση Μητσοτάκη στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ όπως παραδέχτηκε, η επάρκεια αποθεμάτων φυσικού αερίου για τη χώρα είναι μικρή, αλλά «δεν διαφαίνεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός» φρόντισε να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου, ρίχνοντας εμμέσως το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, στη συνέχεια δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στους υπέρογκους εξοπλισμούς στους οποίους προχώρησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

«Στο διάστημα που πέρασε, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ταυτόχρονα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Σαουδική Αραβία» ανέφερε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε πως «Στο ίδιο αυτό διάστημα έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο».

«Οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η Πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας» ανέφερε σε άλλο σημείο, παρά το γεγονός πως επιχείρησε και σήμερα να προκαλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Σε εποχές ευρύτερης διεθνούς αστάθειας μόνο η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό εμπεδώνουν την ασφάλεια για όλους. Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος» δήλωσε ακόμη, επιχειρώντας ουσιαστικά να κάμψει τις επικρίσεις για την πολιτική της, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, όσο και οι προεκτάσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις όψιμες διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απεφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του πρωθυπουργού.

«Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται  ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων» ανέφερε σχετικά, ενώ κατόπιν ερώτησης, υποστήριξε πως η πρόταση Μητσοτάκη θα κινηθεί στο πλαίσιο ανάλογων αποφάσεων για την πανδημία, με χρηματοδότηση από τα μελλοντικά έσοδα των φόρων ρύπων.

Τα σενάρια για εφοδιασμό

«Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τον εφοδιασμό της χώρας, κάνοντας λόγο για τρία σενάρια.

«Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας.  Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι  δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και  με πετρέλαιο» σημείωσε ο Γ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ακόμη πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, καθώς παρότι ερωτήθηκε,  απάντησε πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της σειρά εργαλείων, με τα οποία «εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Για τους Έλληνες στην Ουκρανία

«Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή» ανέφερε για το ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σε επίμονες ερωτήσεις για τους Έλληνες πολίτες και ομογενείς στην Ουκρανία, και ειδικότερα για ανθρώπους που ζητούν να επιστρέψουν και δεν μπορούν, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή το ΥΠΕΞ  βρίσκεται σε επαφή», υποστηρίζοντας πως «δεν μας έχει τεθεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό μέχρι την ώρα που μιλάμε» και πως «έχουμε πλήρη εικόνα και επαφή»

Documento Newsletter