Πονόλαιμος: Λεμόνι, μέλι, ή αλκοόλ είναι η καλύτερη αντιμετώπιση;

Πονόλαιμος: Λεμόνι, μέλι, ή αλκοόλ είναι η καλύτερη αντιμετώπιση;

Η συντακτική ομάδα του Medical News Today (MNT) έκανε ένα μίνι-γκάλοπ και μια μετέπειτα επιστημονική ανάλυση για το καθένα και μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα…

Λεμόνι και μέλι: Το πιο δημοφιλές

Φαίνεται ότι ένα ζεστό ρόφημα με φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή, με το 62% να το προτιμάει, ενώ το ζεστό ρόφημα με σκέτο λεμόνι ήρθε στην δεύτερη θέση με 31%.

Η πίστη μας στο λεμόνι και το μέλι προέρχεται από τη γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, αλλά και τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό βασίζεται κυρίως στην οικογένεια και στους φίλους που το συνιστούν, αν και ενισχύεται και από μελέτες και στοιχεία που βασίζονται στην λήψη βιταμίνης C από το λεμόνι και στην λήψη αντιμικροβιακών ουσιών από το μέλι.

Το λεμόνι είναι δημοφιλές στα ροφήματα λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης C. Το ενδιαφέρον για τη χρήση της βιταμίνης C για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος ξεκινάει τη δεκαετία του 1940, αλλά τα αποτελέσματα από τις διάφορες κλινικές δοκιμές που διεξάγονται έκτοτε ποικίλλουν.

Αν και προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι η λήψη βιταμίνης C μειώνει την χρονική διάρκεια ενός κρυολογήματος, η σημερινή επιστημονική άποψη είναι πως, στον γενικό πληθυσμό, είναι αναποτελεσματική.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που μπορεί να επωφεληθούν από τη βιταμίνη C όταν έχουν κρυολόγημα. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα που κάνουν σοβαρή σωματική άσκηση, άτομα που εκτίθενται σε κρύο περιβάλλον και άτομα με επίπεδα βιταμίνης C κάτω από το συνιστώμενο.

Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Μέλι, γρίπη και πονόλαιμος

Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι Manuka είναι αποτελεσματικό στην μείωση του πόσο γρήγορα ο ιός της γρίπης αναπαράγεται.

Όσον αφορά τον πονόλαιμο, ή τον πόνο γενικότερα, το μέλι έχει μελετηθεί κυρίως στο πλαίσιο της αμυγδαλεκτομής και η έρευνα έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματικό.

Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του μελιού στην μείωση του βήχα, που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Εδώ, αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει μια μικρή βελτίωση στον βήχα της νύχτας και την ποιότητα του ύπνου σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

Έτσι, το μέλι πιθανώς βοηθάει με τον πονόλαιμο και το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει ή να μην βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης από τα συμπτώματά μας.

Πονόλαιμος: Τα αλκοολούχα ροφήματα στην δεύτερη θέση προτίμησης

Αν και το λεμόνι με το μέλι ήταν ο σαφής νικητής, τα αλκοολούχα ροφήματα ήρθαν στην δεύτερη θέση προτίμησης. Το 31% των συντακτών του MNT ανέφερε ότι τα ζεστά ή κρύα αλκοολούχα ροφήματα καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

Οι λόγοι γι’ αυτό στο μυαλό των ανθρώπων κυμαίνονται από το ότι “το αλκοόλ απολυμαίνει τον λαιμό”, έως το ότι “το αλκοόλ είναι αναισθητικό και μουδιάζει τον πόνο”.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τους ιούς που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, αυτό ισχύει μόνο για τα αλκοολούχα χεριών και τα απολυμαντικά ή τις παστίλιες που περιέχουν αλκοόλ.

Το αλκοόλ έχει και αναισθητικά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη που αυθαίρετα ο κόσμος αποδίδει σε διάφορα αλκοολούχα παρασκευάσματα, για να μειωθεί ο πονόλαιμος. Πρόκειται μόνο για εικασίες.

Από την άλλη, το αλκοόλ είναι σίγουρα αγγειοδιασταλτικό. Έτσι, εάν αισθάνεστε κρυάδες και πόνο λόγω λοίμωξης από κρυολόγημα ή γρίπη, ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να φέρει μια… ροζ απόχρωση στα μάγουλά σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε ζέστη και ανακούφιση ταυτόχρονα.

Πονόλαιμος: Τα μπαχαρικά στην τελευταία θέση

Η τελική κατηγορία στην μικρή έρευνα του ΜΝΤ ήταν τα μπαχαρικά, ή τα αρωματισμένα ποτά.

Το τζίντζερ αναφέρθηκε από το 23% των ερωτηθέντων ως μια αποτελεσματική μέθοδος για να μειωθεί ο πονόλαιμος. Πράγματι, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο γενικά.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, για να διαπιστώσουν εάν το τζίντζερ θα μπορούσε να αποτρέψει την μόλυνση από τη γρίπη, ειδικά για το στέλεχος H1N1, που προκαλεί την γρίπη των χοίρων. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε, ότι το δραστικό συστατικό στο τζίντζερ εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η τελευταία επιλογή στην λίστα ήταν η κανέλα, η οποία προτιμάται από το 8% των ερωτηθέντων του ΜΝΤ.

Σύμφωνα με μία μελέτη, ένα συστατικό στο αιθέριο έλαιο της κανέλας αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού της γρίπης σε in vitro και in vivo δοκιμές. Αλλά δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες που να εξετάζουν την κανέλα και τον πονόλαιμο.

Η… ετυμηγορία

Η “έρευνα” αυτή, φυσικά, είναι πολύ μικρή για να δώσει μια πραγματική εικόνα του γενικού πληθυσμού. Αλλά δεν απείχε πολύ από τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2016.

Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, το 99% των ανθρώπων χρησιμοποιούν κάποια μορφή σπιτικής θεραπείας, όταν βιώνουν συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα, όπως ο πονόλαιμος.

Όπως και στην έρευνα στα γραφεία του ΜΝΤ, το μέλι ήταν πρώτο στην μεγάλη έρευνα, με το 42% των συμμετεχόντων να το επιλέγει για ανακούφιση.

Γενικά, τα ζεστά ροφήματα κάθε είδους έχει αποδειχθεί ότι έχουν την καλύτερη επίδραση στον πονόλαιμο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ron Eccles (πρώην διευθυντής του Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα της Σχολής Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο) τα ζεστά ροφήματα -ειδικά τα ζεστά και γλυκά ροφήματα- βοηθούν στην καλύτερη λίπανση ενός ερεθισμένου λαιμού καταπραΰνουν τον πόνο.

Πηγή: Iatropedia.grmedicalnewstoday.com

Ετικέτες

Documento Newsletter