«Πονοκέφαλος» Σαμαρά στην κυβέρνηση

«Πονοκέφαλος» Σαμαρά στην κυβέρνηση

Είναι γνωστές οι θέσεις του για την εξωτερική πολιτική απαντά το Μαξίμου

Θέμα Σαμαρά προέκυψε στην κυβέρνηση μετά την χθεσινή του συνέντευξη στην Καθημερινή, όπου παίρνει σαφής αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Μακεδονικό.

Ερωτηθείς σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την συνέντευξη του κ. Σαμαράς λέγοντας: “Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό”

Θέμα προκύπτει σε σχέση με την δήλωση του κ. Σαμαρά ότι δεν θα ψηφίσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία και τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που κρατήσουν την ίδια στάση. Στην σχετική ερώτηση για το πότε θα έλθουν προς ψήφιση τα μνημόνια ο κ. Ταραντίλης απάντησε ότι είναι θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ήδη στο τέλος του 2020 επρόκειτο να έλθουν στην βουλή, μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα, αλλά αναβλήθηκαν. Για τον μεν κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την αρχική του τοποθέτηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι καθώς οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εξαιρείται της υποχρέωσης. Για το εάν οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση ο κ. Ταραντίλης απάντησε ότι η συμφωνίες με τη Βόρειο Μακεδονία συνιστούν διεθνή υποχρέωση, η χώρα πληροί τις υποχρεώσεις της, παρότι διαφωνούμε θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας. Για το αν η ψήφος θα είναι κατά συνείδηση πάντως δεν απάντησε.

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο κ. Ταραντίλης είπε ότι «η λογική μας, στις διερευνητικές που δεν είναι δεσμευτικές, είναι η συζήτηση για πιθανές συγκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διάλογο επάνω στο μόνο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας». Για το αν η συμμετοχή στις διερευνητικές επαφές του συμβούλου του Ενρτογάν, Ιμπραήμ Καλίν, συνιστά μία άτυπη αναβάθμιση από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Ταραντίλης απάντησε «δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της ομάδας διαπραγμάτευσης της άλλης πλευράς».

Documento Newsletter