Πονοκέφαλος η καθαίρεση και το θεσμικό ξήλωμα των χρυσαυγιτών στην αυτοδιοίκηση

Τρέχουν και δεν φτάνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι νομικές υπηρεσίες τους, η αυτοδιοικητική γραφειοκρατία, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά και το Μαξίμου για να λύσουν νομικούς γρίφους για τη σύννομη αποπομπή χρυσαυγιτών από περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Μετά την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία αποτελεί με απόφαση δικαστηρίου εγκληματική οργάνωση, επιδιώκεται να απομακρυνθούν, χωρίς νομικές περιπλοκές, οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν καθαιρεθεί από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια οι καταδικασμένοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης (δήμος Αθηναίων), Ηλίας Παναγιώταρος (περιφέρεια Αττικής) και Δημήτρης Κουκούτσης (δήμος Καλαμάτας) –πρώην βουλευτές της Χρυσης Αυγής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κουκούτσης παραιτήθηκε όχι από δημοτικός σύμβουλος, αλλά από την προεδρία του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, και από διάφορες επιτροπές που είχε τοποθετηθεί! Με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακουργήματα. Επομένως, με πρωτόδικη απόφαση, εξετάζονται άλλες επιλογές.

Όπως όλα δείχνουν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για αυτοδίκαιη αργία χρυσαυγιτών αιρετών από τους αρμόδιους των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επίσης, είναι πιθανόν να κινηθεί και η διαδικασία της παύσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου.

Μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν αναθέσει στη νομική τους υπηρεσία, σε συνεργασία με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έρευνα για να ληφθούν αποφάσεις . Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τον χειρισμό ζητημάτων που αφορούν, ανεξαρτήτως δικαστικής εμπλοκής, εκλεγμένους με την παράταξη της Χρυσής Αυγής στην αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια , ακόμα και πρόσφατα με την διαδικασία των δικαστικών αποφάσεων εν εξελίξει , έλαβαν μορφή επιδημίας οι ανεξαρτητοποιήσεις… Ηδη η ΕΝΠΕ εξετάζει αιτήματα περιφερειαρχών, π.χ. Θεσσαλία, για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, επιδιώκοντας μια οριζόντια απόφαση, με ενιαίες ενέργειες.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν τα νομικά δεδομένα, και υπό το επικοινωνιακό πρίσμα, ώστε οι όποιες λύσεις να εξασφαλίζουν και αντιφασιστικές «δάφνες» στην κυβέρνηση της ΝΔ για δυναμική και σύννομη διαδικασία παύσης αιρετών χρυσαυγιτών. Είναι στα σκαριά μια προσθήκη στην εκλογική νομοθεσία που να μην επιτρέπει από τούδε και στο εξής να έχουν δημόσια αξιώματα καταδικασμένοι (και πρωτοδίκως) για κακουργήματα και, πέραν άλλων δικλίδων, να μην μπορούν να κατεβαίνουν στις εκλογές μορφώματα στα οποία αυτοί να μετέχουν. Αυτό θέλει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου να το πιστωθεί θριαμβικά η γαλάζια κυβέρνηση. Θέλει όμως και σε επίπεδο διοικητικής και πειθαρχικής παρέμβασης, στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αξιοποιήσει νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για να φύγουν από περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια στελέχη της Χρυσής Αυγής, μετά την καταδίκη της οργάνωσης ως εγκληματικής. Γι αυτό , εξετάζεται και η παύση δια της πειθαρχικής οδού, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου.

Ολοι, επιδιώκουν να μην επαναληφθεί η «ολιγωρία», με πολιτικές διαστάσεις βεβαίως, των αρμοδίων που δεν ενεργοποίησαν τη δυνατότητα να τεθούν σε αργία περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής, μετά την παραπομπή τους σε δίκη (Σεπτέμβριος 2014 εισαγγελική πρόταση , Φεβρουάριος 2015 βούλευμα παραπομπής σε δικη). Τον Αύγουστο του 2014, κοντά τρεις μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος 2014), οι τίτλοι της ειδησεογραφίας γέμιζαν με το …πήγαινε έλα χρυσαυγιτών, από το κελί σε αίθουσες τελετών δημαρχείων και πίσω στο κελί. Προφυλακισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής που είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης στην Αθήνα και ο Νίκος Κούζηλος στον Πειραιά, και περιφερειακός συμβουλος όπως ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος στη Θεσσαλία είχαν ζητήσει άδεια για να λείψουν για λίγο από τις φυλακές Κορυδαλλού για να ορκιστούν στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Στους δρόμους της Αθήνας τότε οργανώθηκαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις για την χρυσαυγίτικη αυτοδιοικητική φιέστα. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (11,6%) στην Περιφέρεια Αττικής τα κράδαινε απ΄έξω το πρωτοπαλίκαρο της νεοναζιστικής οργάνωσης Ηλίας Παναγιώταρος μαζί με το 16,2% του Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων. Ηταν σχεδόν ένας χρόνος μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά και η Χρυσή Αυγή συνέχιζε να προκαλεί παντού με τον τραμπούκικο αέρα και των εκλογικών ποσοστών. Κύλησαν …σβηστά, χωρίς ενοχλήσεις επίσημου εξοβελισμού , οι μέρες τους στην αυτοδιοίκηση.

Εθεσε ηχηρά το θέμα, πριν από λίγες ημέρες, η παράταξη στο δήμο Αθηναίων «Ανταρσια στις Γειτονιές». Θύμισε την πορεία της παράταξης «Ελληνική Αυγή» που δημιουργησε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος στην Αθήνα το 2010 και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές και το 2019 με επικεφαλής τον τότε υπόδικο και νυν καταδικασμένο για διεύθυνση Ηλία Κασιδιάρη. «Οι ευθύνες του Δημάρχου Μπακογιάννη αλλά και του υπουργού Τ.Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Θ.Λιβάνιου είναι τεράστιες. Ουδείς κίνησε την διαδικασία να θέσει σε αργία τον Κασιδιάρη, κάτι που πρόβλεπε και προβλέπει ρητά η νομοθεσία», επεσήμανε η «Ανταρσία στις γειτονιές» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία (Ν 3852/2010) , και με τις όποιες αλλαγές επήλθαν από τον Απρίλιο του 2014, το 2016 και έως το 2018, διατηρεί συνεχώς ως κορμό τις εξής προβλέψεις για αιρετούς της αυτοδιοίκησης (Άρθρο 236α):

-Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, για συγκεκριμένα πλημμελήματα ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας.

-Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση.

Με λίγα λόγια, θα μπορούσαν οι κατηγορούμενοι για κακούργημα χρυσαυγίτες να έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία από τον Οκτώβριο του 2014 αφότου ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή και λίγο αργότερα, το συμβούλιο εφετών εξέδωσε βούλευμα για δίκη με βάση διάταξη του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό δεν έγινε ποτέ από τους αρμοδίους για τους ΟΤΑ. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι και αργότερα, στην Αθήνα, παρόλο που το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εξέδωσε απόφαση να μην δοθούν διευκολύνσεις στη Χρυσή Αυγή για τις εκλογές του 2019, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέρριψε κάτι τέτοιο και κάλεσε (Αριθ. Πρωτ.: 48906/13730-15.5.2019) να εφαρμοστούν όλες οι προβλέψεις για διάθεση κοινόχρηστων χώρων, προβολής κλπ.

Πάντως, ήδη τρέχουν οι εξελίξεις. Στο δήμο Αθηναίων μετά ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, οι αρμόδιες υπηρεσίες, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, έκλεισαν τα γραφεία της «Ελληνικής Αυγής» εντός του δημαρχείου. Η νομική υπηρεσία διερευνά κάθε πτυχή σε συνδυασμό με τις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ώστε να παυθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης. Προτάσεις ετοιμάζει και η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) στην Αθήνα και θα τις θέσει στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, σε γενικότερο πλαίσιο εξετάζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η δυνατότητα παύσης αιρετών χρυσαυγιτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με το άρθρο 237 του νόμου 3852/210 αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και μέλη συμβουλίων κοινότητας «επιτρέπεται να παυθούν για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του οικείου Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου. (…)». Επίσης, ορίζεται ότι για τον ίδιο λόγο και με την ίδια διαδικασία, μπορεί να διαλυθεί ένα δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο… Όμως ειδικά για την ενεργοποίηση του άρθρου 237 υπάρχουν αντιρρήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση (στηρίζεται από το ΚΚΕ) προτάσσει την πολιτική πίεση. Αποδέχεται ως προς τα νομικά, την διαδικασία της αργίας ενώ διαφωνεί πλήρως με την χρήση του άρθρο 237 του νόμου Ν 3852/2010 περί παύσης. Κρίνουν ότι οι διατυπώσεις της διάταξης είναι προβληματικές, με την πειθαρχική διάσταση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποτε και σε άλλες περιπτώσεις κατά φιλολαϊκών επιλογών που μπορεί να λαμβάνουν δήμαρχοι ή δημοτικά συμβούλια (π.χ. Πάτρα)…