Πονοκέφαλοι μετά το τρέξιμο: Πως προκαλούνται και πως αντιμετωπίζονται

Πονοκέφαλοι μετά το τρέξιμο: Πως προκαλούνται και πως αντιμετωπίζονται

Οι πονοκέφαλοι μετά από μια έντονη προπόνηση ή έναν αγώνα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις τάξεις των δρομέων. Πρόκειται για τους λεγόμενους «εξωγενείς πονοκεφάλους», οι οποίοι προκαλούνται «από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα και συνήθως από τις έντονες σωματικές δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο», τονίζει ο αθλητικός γιατρός, Στίβεν Μάγιερ.

«Αυτού του τύπου οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν τόσο έντονοι που αναγκαστικά θα διακόψετε τις προπονήσεις σας εξαιτίας τους για μερικές μέρες. Μάλιστα, ενδέχεται να προκαλούν και άλλες παρενέργειες όπως η ζαλάδα, η ναυτία, o εμετός, η μειωμένη όραση και η δυσκαμψία στο λαιμό», προσθέτει η Ζαν Ντονόγκ, ειδική φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας αποκρίνεται με αγγειοσυστολή της ροής του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματός μας και αγγειοδιαστολή της ροής του αίματος σε άλλα μέρη που το χρειάζονται περισσότερο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι κάποια μέρη του σώματός σας παίρνουν περισσότερο αίμα από κάποια άλλα. Το μεγαλύτερο μέρος του αίματος ανακατανέμεται στους μύες που χρησιμοποιούνται κατά το τρέξιμο», τονίζει η Ντονόγκ.

Η αφυδάτωση

Όσον αφορά τους πονοκεφάλους λοιπόν, η αφυδάτωση που προκαλείται πολλές φορές από την άσκηση μπορεί να διαμορφώσει την ροή αίματος με τέτοιο τρόπο που να προκληθεί πονοκέφαλος. «Όταν είστε αφυδατωμένοι, μειώνεται η ποσότητα αίματος που ρέει στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συρρικνωθεί ελαφρώς και εξαιτίας αυτής της απώλειας όγκου να προκληθεί πονοκέφαλος», λέει η Ντονόγκ.

Οι πονοκέφαλοι συνδέονται επίσης με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Δεδομένου ότι η γλυκόζη ή το σάκχαρο του αίματος είναι μία από τις κύριες πηγές ενέργειας του σώματός σας, όταν δεν υπάρχει αρκετό στο αίμα σας τότε μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας καθορίζονται από την ινσουλίνη και όταν υπάρχει έλλειψή της, αυτόματα προκύπτουν αλλαγές στις κατεχολαμίνες σας, σε ορμόνες δηλαδή όπως η ντοπαμίνη, η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και η νορεπινεφρίνη, που παράγονται από τα επινεφρίδια, που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο συμπεριφοράς του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαίνουν και χαμηλή ποσότητα καυσίμων για τον εγκέφαλο.

Με ένα, ισορροπημένο σε ζάχαρη, σνακ 30 λεπτά πριν από την άσκηση μπορεί να αποφευχθεί η πτώση της ινσουλίνης. Επίσης, η λήψη υδατανθράκων τις ημέρες πριν από έναν αγώνα βοηθά στην πρόληψη», λέει ο Μάγιερ. Φυσικά, ακόμα και η φόρμα σας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς η ένταση στο τρέξιμο μπορεί να επηρεάσει το λαιμό και τους ώμους σας με τέτοιο τρόπο που να «κληρονομήσετε» έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο. Το συστηματικό μασάζ είναι μια καλή πρόληψη για να αποφύγετε κάτι τέτοιο.

Τις περισσότερες φορές, οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι είναι απολύτως ακίνδυνοι και δεν πρέπει να σας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Αντίθετα, με λίγη ανάπαυση και με μερικά παυσίπονα θα σας περάσουν. Όπως τονίζει βέβαια και ο Μάγιερ: «Αν είναι ένας πονοκέφαλος που δεν φεύγει με την ξεκούραση ή αν επανέρχεται διαρκώς, τότε θα συνιστούσα να δείτε έναν γιατρό με εμπειρία στην αξιολόγηση και τη θεραπεία πονοκεφάλων».

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter