Πολυτεχνείο Κρήτης: Αλλάζοντας τις όψεις των κτιρίων μέσω μιας εφαρμογής (Video + Photos)

Πολυτεχνείο Κρήτης: Αλλάζοντας τις όψεις των κτιρίων μέσω μιας εφαρμογής (Video + Photos)

Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να αλλάξετε ψηφιακά τις όψεις των κτιρίων με δικά σας χρώματα και μοτίβα; Ή να μπορούσατε να στήσετε εφήμερα σκηνικά που ζωντανεύουν το βράδυ –ανενεργά- σημεία στο δημόσιο χώρο;

Το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης αναπτύσσει μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ζωντανεύει με προβολές την όψη της πόλης με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν μια κοινόχρηστη υβριδική πλατφόρμα έκφρασης και επικοινωνίας μετατρέποντας επιλεγμένους τοίχους κτιρίων της πόλης τους σε μέσα διαλόγου και πολιτισμικής παραγωγής.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στις 6 Απριλίου στη πλατεία Κατεχάκη στα Χανιά, στο πλαίσιο συνεργασίας του TUC TIE Lab με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και τον δήμο Χανίων. Στο αρχικό αυτό στάδιο η εφαρμογή προσφέρει βασικά εργαλεία γραφής και εικαστικής έκφρασης με στόχο να είναι γρήγορα οικειοποιήσιμη από άτομα κάθε ηλικίας. Η συγκεκριμένη δράση προσκαλούσε παιδιά να δημιουργήσουν αστικά μηνύματα και να πειραματιστούν με την ιδέα των εφήμερων σχεδίων τους επάνω σε ένα κτίριο χρησιμοποιώντας ένα tablet, η οθόνη του οποίου προβάλλονταν live στην επιφάνεια του νέου Δημοτικού Θεάτρου στο Παλιό Τελωνείο.

Η τεχνολογία πίσω από την εφαρμογή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο του projection mapping στο οποίο ειδικεύεται το TUC TIE Lab. Τα ερευνητικά projects αυτής της κατεύθυνσης εξετάζουν την ικανότητα της άυλης εικονικής παρέμβασης να μεταφέρει πλούσια αστικά μηνύματα με άμεση και έντονη απήχηση στο κοινό. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου προέκυψε από την ευρύτερη αναζήτηση λύσεων για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου σαν ένα περιβάλλον διευρυμένης διεπαφής, ώστε να ανακτήσει τη σημασία του στην καθημερινότητα της πόλης ξεπερνώντας ταυτόχρονα το πρόβλημα του διάχυτου μόνιμου οπτικού θορύβου.

Σύντομα θα παρουσιαστούν και άλλα επίπεδα λειτουργίας, αποκαλύπτοντας σταδιακά περισσότερες δυνατότητες, τόσο έκφρασης όσο και διάδρασης.

Ερευνητική ομάδα TUC TIE Lab: Ιάσονας Πατεράκης, Μάριος Χριστουλάκης, Νεφέλη Μανουδάκη, Μαριάνθη Λιάπη και Κωστής Ουγγρίνης (Διευθυντής), Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

https://drive.google.com/file/d/1Hpc8BieHn-AvjtqWWPDo7J0N4yhklbtJ/view?usp=embed_facebook&usp=embed_facebook

Documento Newsletter