Πολυτεχνείο: 50 χρόνια από την ιστορική εξέγερση – Πλήθος κόσμου στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων (Photos)

Ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες κορυφώνονται την Παρασκευή με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία ανήμερα της επετείου. Φέτος, συμπληρώνονται πενήντα ολόκληρα χρόνια από τη μεγάλη φοιτητική και λαϊκή εξέγερση κατά της χούντας των συνταγματαρχών που άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα, πλήθος κόσμου έχει σπεύσει από το πρωί στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές. Μάλιστα, σημειώθηκε και μικροένταση και ένα απρόοπτο όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς άγνωστοι του πέταξαν καφέδες.

Δείτε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: Πήγε να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο και του επιτέθηκαν με καφέδες (Photos – Video)

Ορισμένα από τα μηνύματα στα πανό είναι τα εξής: «50 χρόνια μετά η φλόγα του Νοέμβρη καίει ακόμα», «50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό», «Το Πολυτεχνείο ζει στους σύγχρονους αγώνες» αλλά και «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης».

Η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων αναμένεται να παραμείνει ανοικτή έως τις 8 το βράδυ ή νωρίτερα, αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος.

Ωστόσο, την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου, η κεντρική πύλη θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι όταν και θα ξεκινήσει η εκκένωση των χώρων του ιστορικού κτηρίου της οδού Πατησίων.

Μάλιστα, στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 3 θα ξεκινήσει η πορεία.

50 χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο»

Αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα, άνθρωποι που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 κατά της χούντας, μεταξύ των οποίων και τότε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης, αποφάσισαν να σφραγίσουν τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό δίνοντας το σήμα για όσα μπορούν να συντρίψουν τη λήθη και να γίνουν το άσβεστο νόημα των παντοτινών εξεγέρσεων ενάντια στον φασισμό.

817 υπογραφές

Ηδη κάτω από το κείμενο με τίτλο «50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου – Για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ενάντια στον φασισμό» έχουν μπει 817 υπογραφές με τη σφραγίδα της αγωνιστικής αντιδικτατορικής νιότης τους. Το υπογράφουν με την ιδιότητα που είχαν τότε φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι αλλά και νέοι που έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους, μετέχοντας στον ξεσηκωμό με επίκεντρο την κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973 αλλά και τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων.

Η επισήμανση που τους συνέχει συμπυκνώνεται στο εξής: «50 χρόνια μετά, οι αξίες, οι ιδέες, τα οράματα και τα ιδανικά του συνεγείρουν την ψυχή των απλών ανθρώπων και των νέων. Το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” επανανοηματοδοτείται σε αντιστοιχία με τις αγωνίες και τις ανάγκες του σήμερα σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανθρώπινη υπόσταση. Αναβιώνουν διάφορα μορφώματα της ακροδεξιάς με φασιστική ιδεολογία και εγκληματική δράση. Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντι, όπως εκείνο τον Νοέμβρη. Δεν στοιχιζόμαστε σε μια πολιτική παρέμβαση. Υπογράφουμε αυτό το κείμενο για να πούμε ότι υπάρχουν αυτά που δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθούν».

Στέγασαν το απόσταγμα 50 χρόνων (1973-2023) από τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών σε έναν ιστότοπο (50xroniapolytexneio.gr) που περιλαμβάνει απόψεις, μαρτυρίες, φωτογραφίες, εκδόσεις, οπτικοακουστικό υλικό. Η προοπτική είναι να διαμορφωθεί ένα πλούσιο ψηφιακό αρχείο, προσβάσιμο σε όλες κι όλους.

Το κείμενο έχει μορφή λιτής διακήρυξης, κάτι σαν κιβωτός με όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν για το μέλλον. Καλούν όλους όσοι μετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του ’73 να το συνυπογράψουν και παράλληλα να μετέχουν στην οργάνωση δράσεων για τα 50χρονα. Θα προτείνουν να δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση για την εξέγερση του ’73 στο Πολυτεχνείο (κτίριο Πατησίων), διαγωνισμός της Σχολής Αρχιτεκτόνων και Καλών Τεχνών και διαμόρφωση του προαύλιου ως χώρου μνήμης με ανοιχτή πύλη.

Διαβάστε τη συνέχεια: 50 χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο»