Πολύμηνος αποκλεισμός για Γκελαούζο, Μπρέτα, Μούγιτς λόγω ντόπινγκ

Ο ΕΟΚΑΝ γνωστοποίησε τις ποινές για χρήση απαγορευμένων ουσιών στους Κώστα Γκελαούζο (στίβο), Σωτήρη Μπρέτα (ποδηλασία) και Γιόβαν Μούγιτς (χάντμπολ). Στον Γκελαούζο, τον κορυφαίο Έλληνα μαραθωνοδρόμο τα τελευταία χρόνια, ο οποίος βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη και του είχε επιβληθεί ποινή προσωρινού αποκλεισμού, επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός, ο οποίος ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου του 2026.

Στον ποδηλάτη Σ. Μπρέτα, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στην ουσία μεστερολόνη, επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός με την τιμωρία του να ισχύει από τις 10 Μαϊου 2023 ως και τις 9 Μαϊου του 2027.

Στον Σέρβο παίκτη του χάντμπολ Γ. Μούγιτς, ο οποίος ανήκει στον Διομήδη Αργους και βρέθηκε θετικός σε μεταβολίτες της κοκαΐνης, επιβλήθηκε τιμωρία αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα ως τις 30 Νοεμβρίου του 2026.

Από την πλευρά του ο Γκελαούζος δήλωσε: «Περιμένοντας λοιπόν υπομονετικά την διαδικασία και σεβόμενος κάθε τι σε αυτήν ήθελα να έρθει «το σήμερα» για να πω δυο λόγια:

-Στην υπόθεση μου ίσως έγινα το πιο γρήγορο ανακοινώσιμο αντικανονικό δείγμα στην ιστορία της Ελλάδας. Πιο γρήγορο και εκείνο της υπόθεσης του 2004. Σε λιγότερο από 20 ώρες το όνομα μου ήταν στον αέρα. Στα πηγαδάκια θα σας πω ήταν και λιγότερο από 12 ώρες. Γιατί; Από την αρμόδια αρχή αντι-ντόπινγκ προβλέπεται ως Άκρως Εμπιστευτικό η ανακοίνωση ενός δείγματος μέχρι την κατάληξη του.

-Ποιοι ήταν αυτοί λοιπόν που έβγαλαν το όνομα μου στην φόρα; Και δεν μιλάω για τον κίτρινο τύπο. Ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την πληροφορία από μέσα; Πόσο έμπιστη λοιπόν είναι η αρμόδια αρχή; Ποια ήταν η θέση της ενώ έπρεπε να προστατέψει τον αθλητή όπου αυτή είναι και η δουλειά της. Γιατί ποτέ η αρμόδια αρχή δεν πήρε θέση σε αυτό ώστε να προστατευτεί ο αθλητής και να τηρηθεί σωστά η διαδικασία εφόσον αυτό ορίζεται και από την νομοθεσία;! Προφανώς πολλοί θα καταλάβουν ότι όταν έχεις ήδη κάτι να σε πιέζει η κάθε διαδικασία γίνεται κάτω από βιαστικές κινήσεις.

-Πως γίνεται όμως μια αρμόδια αρχή τέτοιου επιπέδου να κάνει λάθος και στις τιμές τις οποίες ορίζονται για την διαδικασία; Στο τελικό mail μιλάμε σχεδόν για τις διπλάσιες τιμές. Εδώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και καριέρες. Τιμές οι οποίες στην τελική τους μορφή είναι διπλάσιες από ότι είναι αντίστοιχα στην Αυστραλία ή σε κάθε άλλο κράτος. Τιμές οι οποίες ίσως είναι μη διαχειρίσιμες από έναν αθλητή στίβου ώστε να προχωρήσει την διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά μάζεψα μια ομάδα και προσπάθησα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Όσο και αν μου κόστιζε.

-Ένας αθλητής δεν ενημερώνεται ποτέ για το ποια πρέπει να είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση. Αφήνεσαι απλά στην τύχη σου».