Πολυμέτωπη επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μπέλγκοροντ – Τι λένε Μόσχα και Κίεβο

Πολυμέτωπη επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μπέλγκοροντ – Τι λένε Μόσχα και Κίεβο
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Για 9η μέρα συνεχίζει την επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος η Ουκρανία, όπου υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 74 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση σε πολλά μέτωπα, με τον περιφερειάρχη του Μπέλγκοροντ, της ρωσικής περιφέρειας που γειτονεύει με την ουκρανική επικράτεια,  να ανακοινώνει την Τετάρτη 14/8 πως κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών.

«Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από την Ουκρανία με στόχο αρκετές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων αυτή του Κουρσκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βορόνεζ, Αλεξάντρ Γκούσεφ, δήλωσε πως στη διάρκεια της νύχτας η Ουκρανία εξαπέλυσε περισσότερα από 35 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της περιφέρειάς του, η οποία βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια της Μόσχας. «Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε ο Γκούσεφ στην Telegram.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στις 6 Αυγούστου την ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με τη Βαρόνεζ και υποστηρίζουν πως έχουν καταλάβει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής επικράτειας.

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν σταθερά στο Κουρσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι έχουν προχωρήσει ένα έως δύο χιλιόμετρα προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της σημερινής ημέρας.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Ουκρανός ηγέτης εμφανίζεται να συνομιλεί με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνέλαβαν 100 Ρώσους αιχμαλώτους κατά τη διασυνοριακή εισβολή της Τετάρτης.

 

Ρωσικός στρατός: Απωθήσαμε ουκρανικές επιθέσεις

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε και ότι απώθησε ουκρανικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο «διείσδυση εις βάθος» στην μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις με την υποστήριξη της αεροπορίας, των drones και του πυροβολικού, «απέκρουσαν τις απόπειρες εχθρικών ομάδων κινούμενων με τεθωρακισμένα οχήματα να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς, υποστηρίζει σε ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

BBC: Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να ανακόψουν την επέλαση

Οι Ουκρανοί φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σημαντικά σε εδάφη που ελέγχει η Μόσχα. Αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια μιας τροπής που προκαλεί εντύπωση, μετά από εβδομάδες στρατιωτικών αποτυχιών των Ουκρανών στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι λόγοι αυτής της εξέλιξης θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

– Οι Ουκρανοί πιθανότατα έχουν πολύ καλή γνώση της περιοχής.
– Το Κίεβο φαίνεται να διαθέτει καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες.
– Η Μόσχα ίσως να μην έχει στείλει ακόμη τις «ειδικές δυνάμεις» της στην περιοχή, τις οποίες κρατά σε εφεδρεία.

Διαβάστε επίσης:

Ξεπλένει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο Συνολάκης: Η φωτιά ήταν… «WUI», ευτυχώς έσβησε (Video)

Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μιλούν για… «επιτυχία» ενώ η φωτιά από τον Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι

Όταν ο Κικίλιας διαβεβαίωνε πως προτεραιότητα είναι η Αττική λόγω υψηλής επικινδυνότητας

Πολιτική… ειρωνία: Η τελευταία ανάρτηση του Κικίλια πριν τη φωτιά ήταν… για τα 4 νέα πυροσβεστικά για την προστασία της Πεντέλης

Φωτιά στην Αττική: Στον… «πλανήτη Κικίλια» όλα λειτούργησαν σωστά (Video)

Φταίει ο στρατηγός Μητσοτάκης

Κρανίου τόπος η Αττική: Συγκλονιστικές φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Φωτιές: Το Μαξίμου σε πλήρη αμηχανία και σε ρόλο θεατή

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια» – Θρήνος για την 60χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου (Photos-Videos)

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter