Η ακροδεξιά πολωνική οργάνωση Εθνικό Κίνημα (Ruch Narodowy, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε μήνυση, βάσει του αμφιλεγόμενου νέου νόμου για το Ολοκαύτωμα στην Πολωνία, εναντίον του προέδρου του Ισραήλ, διότι όπως διατείνεται είχε προσάψει «στον πολωνικό λαό την ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα».
Για να υποστηρίξει τη μήνυση, η οργάνωση επικαλείται ανακοίνωση Τύπου της ισραηλινής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Ρεουβέν Ρίβλιν με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στην Κρακοβία πριν από την Πορεία των Ζωντανών στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αρχηγός του κράτους του Ισραήλ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολυάριθμοι Πολωνοί πολέμησαν εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η Πολωνία και οι Πολωνοί είχαν συμμετάσχει στην εξόντωση».
Με αυτή τη διατύπωση, διατείνεται το πολωνικό Εθνικό Μέτωπο, ο πρόεδρος του Ισραήλ «επέρριψε στον πολωνικό λαό και στο πολωνικό Κράτος την ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα», κάτι που είναι παράνομο βάσει του ισχύοντος νόμου για το Ολοκαύτωμα στην Πολωνία.
«Η πράξη που διέπραξε ο δράστης αξίζει ταχεία και αποτελεσματική δίωξη και μια αυστηρή καταδίκη, τόσο στο πλαίσιο της γενικής πρόληψης όσο και των προσδοκιών της κοινωνίας. Ο δράστης ενήργησε με τον σκοπό να διαπράξει συνειδητά και από πρόθεση μια απαγορευμένη ενέργεια», υποστήριξε η ακροδεξιά παράταξη σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
Βάσει της ανακοίνωσης του η μήνυση υπεβλήθη στο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης. Ο θεσμός αυτός είναι αρμόδιος για να μελετά και να ασκεί διώξεις για «τα ναζιστικά και τα κομμουνιστικά εγκλήματα εναντίον του πολωνικού λαού».
Το IPN δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε ότι υπεβλήθη η μήνυση.
Ο νόμος για το Ολοκαύτωμα, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης έως και τριών ετών σε βάρος όσων επιρρίπτουν «την ευθύνη ή μέρος της ευθύνης στο πολωνικό έθνος ή στο πολωνικό κράτος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το γερμανικό Τρίτο Ράιχ».
Προκάλεσε μεγάλη ένταση ανάμεσα στην Πολωνία και στο Ισραήλ και τις έντονες αντιδράσεις πολλών εβραϊκών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, που κατηγόρησαν τη Βαρσοβία ότι αρνείται τη συμμετοχή πολλών Πολωνών στη γενοκτονία των Εβραίων και ότι αποπειράται να απαγορεύσει στους επιζώντες να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Πολωνία είχε καταληφθεί από τη ναζιστική Γερμανία και έπαψε να υπάρχει ως Κράτος. Έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια Εβραίοι, σφαγιάστηκαν την περίοδο αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ