Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα: Γυρίζουν την πλάτη σε καλλιτέχνες της πόλης

Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα: Γυρίζουν την πλάτη σε καλλιτέχνες της πόλης

Τελικά σε ποιους απευθύνεται η Πολιτιστική Πρωτεύουσα όταν «εξορίζει» από το πρόγραμμα της τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της πόλης; Η Ελευσίνα πληρώνει αλλά η πόλη απουσιάζει.

Η καταγγελία του σκηνοθέτη και συγγραφέα Χρήστου Δήμα, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τους προβληματισμούς γύρω από τις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο Χρήστος Δήμας («Οι ακροβάτες του κήπου», «Ακάλυπτος», «Poker Face», «Νήσος»,κ.α.), αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί προσωπική πρόταση από τον δήμαρχο, Αργύρη Οικονόμου και είχε ξεκινήσει προετοιμασία για την παράσταση «Στάχυα», ένα θεατρικό/ κινηματογραφικό/μουσικό αποτύπωμα της Ελευσίνας του τότε και του τώρα, πλαισιωμένη από ελευσίνιους καλλιτέχνες. Η παράσταση θα παρουσιαζόταν στις 3 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός, έβαλε βέτο και δεν έδωσε τελικά την έγκριση του παρόλο που ο ίδιος είχε συμφωνήσει προφορικά το προηγούμενο διάστημα. Πραγματικά, δεν έχει καμία λογική να «κόβεται» παράσταση ενός σκηνοθέτη ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με την Ελευσίνα και μέσα από τη δουλειά του θα έδινε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να συνδεθεί και να δηλώσει το «παρών». Πόσω μάλλον όταν ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, ο Χρήστος Δήμας, έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του τόσα χρόνια με μια μεγάλη πορεία στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη διαφήμιση.

Στην παράσταση θα συμμετείχαν Ελευσίνιοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικοί, παραμυθάδες, ιστορικοί και χορευτές σε μία παράσταση που θα συνέδεε το σινεμά με τον λόγο, τον ήχο με την εικόνα της πόλης σήμερα. Δεν επρόκειτο για μία δουλειά αυτοαναφορική, ξένη και ξεκομμένη από τη ζωή και τους ανθρώπους της Ελευσίνας. Στην παράσταση θα συμμετείχε ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων και ταλέντων της πόλης από διάφορες παραστατικές τέχνες το οποίο θα δήλωνε την παρουσία του και θα είχε την ευκαιρία να αναδείξει ένα πολύτιμο έργο δημόσια.

Το Documento επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα ο οποίος είπε: «Στο δικό μου μυαλό δεν γίνεται να υπάρχει Πολιτιστική πρωτεύουσα χωρίς να συμμετέχουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι ελευσίνιοι. Η πόλη πληρώνει, αλλά δεν έχει παρουσία σε όλα όσα γίνονται, απλώς τα παρατηρεί. Υπάρχει ένα σπουδαίο ενεργό δυναμικό, καλλιτέχνες και παιδιά της Ελευσίνας που δεν ακούμπησαν ποτέ πάνω σε όλα αυτά. Το πρόγραμμα τελικά δεν αφορά την πόλη μας. Ακόμη και οι επισκέπτες από την Ευρώπη που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις θα ήταν σημαντικό να γνωρίσουν μέσα από τις δράσεις την Ιστορία και τους ανθρώπους της Ελευσίνας».

Ο Χρήστος Δήμας κατήγγειλε ότι είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους υπεύθυνους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και υπήρξαν προφορικές εγκρίσεις και δεσμεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία. «Ξεκίνησε η μηχανή παραγωγής των ταινιών, η σύνθεση της μουσικής, η εγγραφή των κειμένων, οι πρόβες», επισημαίνει. Ο σκηνοθέτης – ο οποίος μεγάλωσε στην Ελευσίνα και γνωρίζει πολύ καλά την πόλη – είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια και τον προϋπολογισμό, συνυπολογίζοντας να υπάρξουν πληρωμές για όλους τους συντελεστές, ακόμη και για τη μία μέρα συμμετοχής των βοηθητικών ηθοποιών. «Ήθελα να νοιώσουν επαγγελματίες έστω και με ένα μικρό χρηματικό ποσό. Και να έρθουν να δουν την παράσταση συγγενείς, γονείς και γείτονες τους», σχολιάζει.

Όπως λέει ο Χρήστος Δήμας στο Documento, «ο κόσμος αντιμετώπισε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με αγάπη και είδε αρχικά τις εκδηλώσεις σαν μεγάλη ευκαιρία. Ο προσανατολισμός όμως που πήρε στην πορεία, θυμίζει ένα ναρκισσιστικό ταξίδι. Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν λαογραφικοί σύλλογοι οι οποίοι δεν πληρώθηκαν ούτε καν για τις στολές που νοίκιασαν. Δεν φάνηκε η δουλειά τους μέσα σε όλη αυτή τη φιέστα. Ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη». Είναι ενδεικτικό πάντως ότι και τα κανάλια στην τελετή έναρξης δεν ανέδειξαν καθόλου την προσπάθεια των εθελοντών/τριών και παρουσίασαν την τελετή σαν επικοινωνιακή φιέστα με επίσημους. Επιβραβεύτηκαν οι σύλλογοι που έκαναν πρόβες, δούλεψαν, γέμισαν χρώματα, χαμόγελα και φορεσιές την Ελευσίνα;

Το ερώτημα παραμένει και αφορά πρωτίστως τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινό αλλά και τον Δήμαρχο της Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου: Με ποια κριτήρια αποκλείονται οι καλλιτέχνες της πόλης από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Για ποιους λόγους απορρίφθηκε η πρόταση του Χρήστου Δήμα; Έχουν καταφέρει οι εκδηλώσεις να συνδεθούν ουσιαστικά με τους ανθρώπους που ζουν στην Ελευσίνα και έχουν δώσει τελικά «ανάσες» στην πόλη τους;

Στο τέλος της δημόσιας καταγγελίας του ο Χρήστος Δήμας γράφει κάτι συγκλονιστικό: «Συγνώμη κυράδες της Ελευσίνας, της Μαγούλας και κορίτσια από το Αδράχτι που σας είχα ζητήσει να μοιραστείτε μαζί μου το φιλμικό σας χαμόγελο και τις ιστορίες της γειτονιάς. Συγνώμη Ελευσίνα».

 

Documento Newsletter