Πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία: Και επίσημα η αποπομπή Λίντνερ – Ασυμφωνία Σολτς-Μερτς για τις εκλογές (Video)

O γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, με τον Christian Lindner στην επίσημη αποχώρηση του δεύτερου από την κυβέρνηση (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

O κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας κατέρρευσε την Τετάρτη όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και βύθισε την χώρα σε πολιτική αναταραχή.

Οι συντηρητικοί της γερμανικής αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να ανοίξει τον δρόμο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιανουάριο, αλλά ο Σολτς δήλωσε ότι θα ηγηθεί της χώρας με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους – ακόμη και όταν ο ηγέτης του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ο Φρίντριχ Μερτς από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες, ζήτησε άμεση ψήφο εμπιστοσύνης και νέες εκλογές.

Ο Σολτς τόνισε και πάλι την Πέμπτη, ότι δεν θέλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις 15 Ιανουαρίου.

«Οι πολίτες θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να αποφασίσουν εκ νέου πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο καγκελάριος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Αυτό είναι δικαίωμά τους. Επομένως, θα θέσω την ψήφο εμπιστοσύνης στην Μπούντεσταγκ στις αρχές του επόμενου έτους».

Ακαρπη η συνάντηση Σολτς – Μερτς

Χωρίς αποτέλεσμα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα προς τις εκλογές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο Μερτς κατέστησε σαφές ότι η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) δεν θα δεχθεί η Γερμανία να βρίσκεται σε παρατεταμένο για μήνες πολιτικό αδιέξοδο και ζήτησε από τον καγκελάριο να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές.

Ο Ολαφ Σολτς ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο περιλαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου και εκλογές εντός Μαρτίου.

Για την ίδια συνάντηση, η εφημερίδα Bild μεταδίδει ότι ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Βουλή, υπό τον όρο ότι ο Oλαφ Σολτς θα ζητήσει ήδη «τις επόμενες ημέρες» την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, ώστε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους.

Οι δύο άνδρες δεν συμφώνησαν και η διάρκειας 25 λεπτών κατ’ ιδίαν συνάντησή τους έληξε χωρίς αποφάσεις.

Αργότερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έδωσε στον απολυμένο υπουργό Οικονομικών Λίντνερ και σε δύο άλλα στελέχη των Ελεύθερων Δημοκρατών που είχαν παραιτηθεί – την υπουργό Έρευνας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν – τα πιστοποιητικά απόλυσης.

Ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσσινγκ, ο οποίος ανήκει επίσης στους Ελεύθερους Δημοκράτες, δήλωσε ότι μετά από συνομιλίες με τον Σολτς, αποφάσισε να παραμείνει στο αξίωμα και αντί να αποχωρήσει από το κόμμα. Ο Σολτς του ζήτησε να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Σταϊνμάιερ διόρισε επίσης τον Jörg Kούκις, οικονομικό σύμβουλο του Σολτς, ως υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Γεωργίας Σεμ Οζντεμίρ από τους Πράσινους συμφώνησε να αναλάβει το υπουργείο Έρευνας.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίζεται την απόφαση του καγκελάριου

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) υπερασπίστηκε την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να μην ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσει να φέρνει στην Bundestag νομοσχέδια προς ψήφιση.

«Η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή. Εξακολουθεί να λειτουργεί και έχει πολλά σχέδια. Μέρος της δουλειάς του υπουργού είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει νέους νόμους και να τους φέρνει στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Οικονομίας επαίνεσε τον υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ για την απόφασή του να παραμείνει στην κυβέρνηση παρότι το FDP απέσυρε όλους τους υπουργούς του. «Βρίσκω εντυπωσιακό το γεγονός ότι βάζει το υπουργείο πάνω από το κόμμα. Τον τιμώ για αυτό και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επανέλαβε ότι η διάλυση του συνασπισμού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και κάλεσε τους πολίτες να μην κοιτάζουν πίσω. «Όλοι έβλεπαν ότι δεν κάναμε ο ένας τη ζωή του άλλου εύκολη», παραδέχθηκε και υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τώρα με σοβαρότητα τα προβλήματα.

Για «εξαπάτηση» κατηγόρησε τον Σολτς ο Λίντνερ

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ κατηγόρησε πριν από λίγο τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι τον εξαπάτησε, ενώ του καταλόγισε και «αδυναμία να ηγηθεί». Ζήτησε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και προκήρυξης εκλογών και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

«Η κρατική πολιτική ευθύνη περιλαμβάνει και το στιλ του αξιωματούχου, προκειμένου να μην ζημιώνεται η δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και επανέλαβε ότι είχε εισηγηθεί στον καγκελάριο Σολτς να δρομολογήσει πρόωρες εκλογές εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025, αλλά ως απάντηση δέχθηκε πίεση για άρση του φρένου χρέους. «Αυτό ήταν σκόπιμη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Αν αντιμετώπιζα το Σύνταγμα με τέτοια αμέλεια, θα είχα παραβιάσει τον όρκο μου», σημείωσε και έκανε λόγο για «παράσταση αποπομπής» εκ μέρους του κ. Σολτς. «Το ορθό θα ήταν μια άμεση ψήφος εμπιστοσύνης και νέες εκλογές», δήλωσε και τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται η καγκελαρία να γίνει αρχηγείο προεκλογικής εκστρατείας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο».

Ο αρχηγός του FDP δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του – εφόσον συμφωνούν και τα αρμόδια κομματικά όργανα. «Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μπήκαν στην προεκλογική εκστρατεία με στόχο να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν τις ελπίδες τους», είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ και σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο δήλωσε ότι υπέφερε στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς δεν μπορούσε να αναλάβει δράση λόγω των διαφωνιών των εταίρων. «Το να βλέπω πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι άνθρωποι, όταν κάθε τόσο τους λέγαμε ότι θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία ανάπτυξης, με κούρασε ως άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του υπουργού Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ να παραμείνει στην κυβέρνηση παρότι το FDP απέσυρε όλους τους υπουργούς του, ο κ. Λίντνερ περιορίστηκε να δηλώσει: «Το σημειώνω. Του εύχομαι το καλύτερο σε ανθρώπινο επίπεδο».

Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς, το φαβορί για την καγκελαρί

Συντηρητικός πολιτικός αντίπαλος του Ολαφ Σολτς, ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο Φρίντριχ Μερτς είναι το φαβορί για την καγκελαρία μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπόσχεται στροφή προς τα δεξιά στο θέμα της μετανάστευσης και επάνοδο στις παραδοσιακές αξίες.

Η επιμονή και η υπομονή του φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς: στην ηλικία των 69 ετών, ο αιώνιος επίδοξος ηγέτης των γερμανών συντηρητικών που τέθηκε στο περιθώριο από την Αγγελα Μέρκελ έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που πλέον μοιάζουν αναπόφευκτες.

Και ελπίζει ότι θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σήμερα, ζήτησε από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς να θέσει θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να περιμένει τον Ιανουάριο, πυροδοτώντας την πτώση της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε έτσι απλά να αφεθούμε να έχουμε επί πολλούς μήνες μία κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

Στο τελευταίο βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο βετεράνος αυτός της πολιτικής σκηνής, καθόλου δημοφιλής επί μακρόν, συγκεντρώνει το 48% των θετικών γνωμών για να ηγηθεί της πρώτης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη, έναντι 37% για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που πιλοτάρει τα δύο ιδιωτικά τζετ του, ανέλαβε τα ηνία της CDU τον Ιανουάριο 2022 μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2018 και το 2020.

Εκτοτε, πασχίζει να κατευθύνει το κόμμα του προς τα δεξιά έπειτα από την κεντρώα του τοποθέτηση στα χρόνια της Αγγελα Μέρκελ και επιδιώκει να σβήσει την εικόνα του ως ανθρώπου που έρχεται από το παρελθόν με βασικό του κίνητρο την εκδίκηση κατά της πρώην καγκελαρίου.

Το 2002, τον είχε αποκλείσει από το στρατηγικό πόστο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από την πολιτική το 2009 και να ασχοληθεί με τα χρηματοοικονομικά.

Δικηγόρος σε μεγάλη εταιρεία, πατέρας τριών παιδιών, παντρεμένος με νομικό, κατέλαβε σειρά θέσεων ευθύνης και επιρροής σε μεγάλες εταιρείες όπως η BlackRock, μία από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο.

Αλαζονικός, σύμφωνα με τους επικριτές του, γνωστός για τις ξαφνικές μεταβολές διάθεσης, προκάλεσε θυμηδία και σαρκαστικά σχόλια όταν παραδέχθηκε ότι είναι εκατομμυριούχος, αλλά τοποθέτησε το εαυτό του στην «ανώτερη μεσαία τάξη».

Ομως ο Φρίντριχ Μερτς αποτελεί σήμερα την απάντηση της CDU στις αλυσιδωτές εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς AfD, έγραψε πρόσφατα η Die Zeit.

«Τίποτε σ’ αυτόν δεν είναι χρωματιστό, τίποτε ποικιλόμορφο, κανένα πάτσγουορκ: η καταγωγή του από μία αστική, παραδοσιακή και εύπορη οικογένεια (…) συμπίπτει ακόμη σήμερα, σε μεγάλο μέρος της χώρας, με ένα κοινωνικό ιδεώδες που συμμερίζονται οι αγνωστικιστές, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο συντηρητικός βουλευτής που κατάγεται από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει πάρει θέση κατά της ισότητας ανδρών-γυναικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης της οποίας εκείνος θα ηγείται.

Στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, απορρίπτει την παρακαταθήκη της Αγγελα Μέρκελ, στην καγκελαρία από το 2005 έως το 2021, που άνοιξε τις πόρτες της χώρας σε εκατοντάδες σύρους και αφγανούς μετανάστες κατά την διάρκεια της κρίσης του 2015.

Υποστηρίζει τις συστηματικές απελάσεις μεταναστών που η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί και των εγκληματιών, καθώς και την μείωση των επιδομάτων προς τους μετανάστες.

Ακόμη και αν αποκλείει οποιαδήποτε συμμαχία με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ο Φρίντριχ Μερτς δεν διστάζει να υιοθετεί παρόμοια ρητορική.

Επειτα από τα επεισόδια στο τέλος του 2022 στο Βερολίνο, όταν ομάδες νέων μεταναστών επετέθησαν κατά αστυνομικών και πυροσβεστών στο κέντρο της πρωτεύουσας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Φρίντριχ Μερτς είχε μιλήσει για «μικρούς πασάδες» που προέρχονται από τον «αραβικό χώρο» και «δεν έχουν καμιά δουλειά στην Γερμανία».

Προηγουμένως, είχε κατηγορήσει τους ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν από την χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής ότι κάνουν «κοινωνικό τουρισμό» με μοναδικό στόχο τα γερμανικά επιδόματα. Στην συνέχεια ζήτησε συγγνώμη.

Ο Φρίντριχ Μερτς πάντως είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Στο οικονομικό πεδίο υιοθετεί φιλελεύθερες θέσεις, κοντινές με τις θέσεις του FDP, με το οποίο μοιράζεται την ίδια βαθιά και ενστικτώδη προσκόλληση στο «φρένο χρέους», τον μηχανισμό που θέτει ανώτατο όριο στο νέο δημόσιο χρέος περιορίζοντας επίσης την δυνατότητα της Γερμανίας να κάνει επενδύσεις.

Πρώην ευρωβουλευτής (1984-1994), παρουσιάζεται ως ένθερμος ευρωπαϊστής και μεγάλος υποστηρικτής του ρόλου του γαλλογερμανικού άξονα στην ηγεσία της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονοδιάγραμμα – Πότε ξεκινάει

Μήνυμα Κασσελάκη προς Τσίπρα: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»

Προκλητική στήριξη Μαξίμου σε Κικίλια για εποχικούς πυροσβέστες: «Πρέπει και το κράτος να αποφασίζει προς όφελος της κοινωνίας»

 

Ετικέτες