Πολιτική κρίση στον Ισημερινό: Κλήση του προέδρου Λάσο να καταθέσει στη Βουλή για σκάνδαλο διαφθοράς

Πολιτική κρίση στον Ισημερινό: Κλήση του προέδρου Λάσο να καταθέσει στη Βουλή για σκάνδαλο διαφθοράς

Οξύνεται η πολιτική κρίστη στον Ισημερινό, καθώς η διακομματική επιτροπή της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας που ερευνά τη λεγόμενη υπόθεση Encuentro, κάλεσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο Γκιγέρμο Λάσσο να καταθέσει ώστε να ερευνηθεί τυχόν εμπλοκή του με το υποτιθέμενο κύκλωμα διαφθοράς στις δημόσιες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, ο Λάσο δεν έχει ανταποκριθεί στις κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

Δέκα πολιτικοί

Για την ακρόαση αυτής της Δευτέρας, άλλοι δέκα πολιτικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας, Λουίς Λάρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Σαπάτα και ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων, Χαβιέ Βέρα. Η υπόθεση Encuentro έχει να κάνει με ένα υποτιθέμενο δίκτυο διαφθοράς στις δημόσιες επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες ήταν υπό το γενικό πρόσταγμα του κουνιάδου του προέδρου, Ντανίλο Καρέρα, ο οποίος έχει πάρει το προσωνύμιο «ο Μεγάλος Νονός».

Την περασμένη Παρασκευή, το γραφείο του Εισαγγελέα εισέβαλε σε γραφεία στο παλάτι Καροντελέτ, τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, αλλά και σε σπίτια αξιωματούχων, καθώς ο γραμματέας της προεδρίας, Μαουρίσιο Γκιμ συνελήφθη στα σύνορα καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Κολομβία.

Επέμβαση στη Δικαιοσύνη

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει μια ομάδα ανακριτών που ανέλαβαν να συνεργαστούν με την Εισαγγελία σε ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την υπόθεση διαφθορά χαρακτηρίστηκε ως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και ως «απελπισμένη πράξη απόκρυψης της διαφθοράς».

Περαιτέρω οπισθοδρόμηση

Όλο αυτό το σκάνδαλο αποδυναμώνει περαιτέρω την κυβέρνηση, η οποία το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέστη εκλογική οπισθοδρόμηση, καθώς οι πολίτες απέρριψαν τα ερωτήματα του συνταγματικού δημοψηφίσματος και ευνόησαν υποψηφίους προοδευτικής τάσης για δήμαρχους και νομαρχίες.

Αυτή η συμβουλευτική διαδικασία ήταν το βασικό στοίχημα του Λάσσο για το υπόλοιπο της θητείας του, αλλά οι πολίτες ψήφισαν «Όχι» στις οκτώ προτάσεις για θέματα όπως η μείωση κομμάτων και βουλευτών και το περιβάλλον, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στον Ισημερινό: Διαδηλώσεις και επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο – Έξι νεκροί

Documento Newsletter