Πολιτική ηγεμονίας από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή με παροχή νερού στην Ιορδανία

Χερσαία σύνορα Ισραήλ- Ιορδανίας

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν, σήμερα  Τρίτη, συμφωνία διπλασιασμού της ποσότητας νερού που παραχωρείται στο χασεμιτικό βασίλειο, που βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα λειψυδρίας στον κόσμο.

Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι «επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας», σύμφωνα με την ισραηλινή υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ.

Η Ελχαράρ μετέβη στην Ιορδανία για την τελετή υπογραφής από εκπροσώπους των δύο χωρών στη κοινή επιτροπή υδάτων, που διαχειρίζεται τις διμερείς σχέσεις σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους.

Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε από τις δύο πλευρές στις αρχές Ιουλίου, προβλέπει την πώληση από το Ισραήλ 50 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο στο χασεμιτικό βασίλειο επιπρόσθετα των 55 εκατ. κυβ. μέτρων που ήδη διατίθενται κάθε χρόνο δωρεάν στην Ιορδανία.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση νερού στην Ιστορία των δύο χωρών», σχολίασε ο Γκιντεόν Μπρόμπεργκ, διευθυντής στο Ισραήλ της περιφερειακής, μη κυβερνητικής οργάνωσης για το περιβάλλον EcoPeace Middle East.

Η συμφωνία «αντανακλά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η κλιματική κρίση που επηρεάζει ήδη σοβαρά την περιοχή πρέπει να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συνεργασία», πρόσθεσε.

Η Ιορδανία πλήττεται από ακραίες ξηρασίες και η συνεργασία σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους με το Ισραήλ προϋπάρχει της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήφθη το 1994 μεταξύ των δύο χωρών.

Το εβραϊκό κράτος είναι εξίσου μια ζεστή και ξηρή χώρα αλλά οι νέες τεχνολογίες του έχουν επιτρέψει να μειώσει το κόστος της επεξεργασίας του αλμυρού νερού, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ισραήλ –παγκόσμιος ηγέτης στην αφαλάτωση— να πουλά περισσότερο από το αγαθό αυτό στη γειτονική του χώρα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εγχώρια ζήτηση.

Οι νέες ποσότητες νερού που θα προσφέρει το Ισραήλ στην Ιορδανία θα προέλθουν από τη λίμνη Τιβεριάδα, δήλωσε ο Σακέντ Ελιάχου, εκπρόσωπος Τύπου της υπουργού Ελχαράρ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από την ψυχρότητα που επικράτησε στις σχέσεις Ιορδανίας-Ισραήλ, που ήταν τεταμένες τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ναφτάλι Μπένετ, που τον διαδέχθηκε τον Ιούνιο, έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των σχέσεων με τη γειτονική Ιορδανία.

Ετικέτες