Ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από το Βουλγαρικό βέτο στη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων και παγώνει την κύρωση των ενδιάμεσων συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία
Την ανάγκη φιλοτιμία ποιεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «παγώνει», μέχρι νεοτέρας, τις εκκρεμείς συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο λόγος της απόφασης αυτής σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι η ονομασία με την οποία συμμετείχε η ομάδα ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αλλά και ένα επίμαχο tweet του Ζόραν Ζάεφ στο οποίο έκανε λόγο για «Μακεδονία».
Ο ίδιος βέβαια ο κ. Ζάεφ είχε σπεύσει να αναθεωρήσει λέγοντας ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί αλλά το κακό είχε ήδη γίνει αφού η χώρα του εμφανίστηκε να αγωνίζεται ως «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια όπως αυστηρά προβλέπεται από τη Συμφωνία.
Ωστόσο η Αθήνα και η Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία όπως αποδείχθηκε δεν έπραξαν τίποτε για να προλάβουν το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί και όταν το έκαναν έπεσαν πάνω στην αδιαφορία των ευρωπαϊκών αθλητικών αρχών αν και θα μπορούσαν, έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία, να παρέμβουν πολιτικά σε διμερές επίπεδο.
Δεν το έπραξαν αλλά πως θα μπορούσαν να το πράξουν όταν και η Αθήνα δεν τηρεί τη Συμφωνία με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της και γι αυτό να μην κυρώνει τις ενδιάμεσες συμβάσεις.
Πολιτική ανάσα για Μητσοτάκη
Τώρα βέβαια με αφορμή τη στάση Ζάεφ επιχειρεί να πάρει μια πολιτική ανάσα από την πίεση Σαμαρά και Καραμανλή στο εσωτερικό της δεξιάς πολυκατοικίας αλλά με τους Αμερικανούς να πιέζουν φτάνοντας στο σημείο να μιλήσουν ακόμη και για κυρώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα υποστείλει σύντομα το λάβαρο της επανάστασης» λένε διπλωματικές πηγές.
Βέβαια είναι ακόμη άγνωστο τι ζητάμε από τον Ζόραν Ζάεφ για να κυρώσουμε τις Συμφωνίες στη Βουλή αφού η συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας της γειτονικής χώρας ολοκληρώθηκε ενώ το tweet δεν γυρίζει πίσω. Ίσως λένε οι ίδιες διπλωματικές πηγές δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική αντίδραση ήρθε μία ημέρα μετά το νέο βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των διαδικασιών της λεγόμενης διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων. Πίσω από τους εθνικιστές της Βουλγαρίας για μια ακόμη φορά βρήκαν τρόπο και χρόνο να κρυφτούν όλες οι πολιτικές σκοπιμότητες στη Βαλκανική.