Χαμηλούς τόνους κρατά προσώρας η Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με τις εξελίξεις στις υποθέσεις υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση.
Επέλεξε από τη μια το «ταμπούρωμα» πίσω από λεκτικούς ακροβατισμούς στο σχολιασμό για το ζήτημα με τις τηλεοπτικές άδειες (απόφαση δικαστικού συμβουλίου για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο του πρώην υπουργού Ν. Παππά) και από την άλλη την …δημιουργική ασάφεια, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα περί σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις σχετικά με την εισαγγελική πρόταση απαλλαγής δημοσιογράφων ( Κ. Βαξεβάνης, Γιάννα Παπαδάκου κ.ά.) και παραπομπής πρώην υπουργού (Δ. Παπαγγελόπουλος) και εισαγγελικών λειτουργών.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Χτύπημα στη στημένη δίωξη Βαξεβάνη από την Αντεισαγγελέα Ελένη Μετσοβίτου – Κανένα στοιχείο ενοχής
Είναι αξιοσημείωτο ότι με μια δημόσια τοποθέτηση ήπιων αιχμών (προς την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτάσσει το «όλα στο φως» και αναδεικνύει ως κρίσιμη παράμετρο όλα αυτά να αποτελέσουν «έναυσμα για περαιτέρω θωράκιση των θεσμών» ενώ εστιάζει κυρίως στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες χωρίς σκληρές καταγγελτικές εκφράσεις. Σαν να κρατά την πολιτική της ανάσα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για να μην προκαλέσουν, σε αυτή τη φάση, έντονες αντιπαραθέσεις, λόγω και της συγκυρίας- είναι διάχυτη η αντίληψη στο επιτελείο Ανδρουλάκη, ότι, παρά τις προεκλογικές αντιμαχίες, η χώρα χρειάζεται να προτάξει δράσεις για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική/ενεργειακή κρίση και κυρίως να προτάξει τα εθνικά θέματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Έχει σημασία ο τρόπος που δόμησε την ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Τρίτης (14.6.2022), η Χαριλάου Τρικούπη. Σε μια συνοπτική δημόσια τοποθέτηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «η Δικαιοσύνη με απόλυτη ανεξαρτησία να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διάκριση των εξουσιών. Η κρίση πάντως του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου σε αυτό το στάδιο και οι δημόσιες συνεδριάσεις, που θα ακολουθήσουν, επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί στην πλήρη έκτασή τους όσα έγιναν κατά τον περιλάλητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».
Για να προσθέσει καταλήγοντας: «Όσα έχουν γίνει γνωστά για πρώην υπουργούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και τις ενέργειές τους κατά την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω θωράκιση των θεσμών».