Πολιτική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Πολιτική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Μια_x000D_
ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών_x000D_
Οικονομίας της ευρωζώνης πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου. 

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η έκθεση που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας έξι μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Βασικό αγκάθι της συνεδρίασης αναμένεται να είναι το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που επεξεργάστηκαν από κοινού κυβέρνηση και τράπεζες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την πρόσφατη, τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group η ελληνική αντιπροσωπεία πιέστηκε ιδιαιτέρως για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και συνολικότερα των NPEs. Η πίεση ασκήθηκε εκ μέρους κυρίως του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους θεσμούς Ντρούμπι. Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης – ελληνικών τραπεζών, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε με επιμονή έκθεση για το impact assessment (δηλαδή την εκτίμηση των επιπτώσεων του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια στην κατάσταση των τραπεζών).

Η «περίμετρος προστασίας»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιδίωξη της ΕΚΤ είναι η μείωση της «περιμέτρου προστασίας» των δανειοληπτών, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι τράπεζες, καλύπτει το 75-80% των «κόκκινων» δανειοληπτών.

Αγκάθι αποτελεί και το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς όλοι οι πραγματοποιηθέν τες μέχρι σήμερα διαγωνισμοί έχουν αποβεί άγονοι και η Κομισιόν πιέζει για διαδικασία πώλησης fast track.

Τις ημέρες αυτές διεξάγονται αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει προσέγγιση σε όλα τα θέ- ματα, των ενεργειακών συμπεριλαμβανομένων. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερη επιμονή εκ μέρους της ΕΚΤ. Αναμένεται ότι μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα έχει γνωστοποιηθεί η σχετική έκθεση επιπτώσεων στην πλευρά των θεσμών και η συζήτηση θα γίνει επί συγκεκριμένων αριθμών.

Αισιοδοξία

Πάντως κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι, πλην των «κόκκινων», ουσιαστικά έχουν κλείσει όλα τα θέματα μείζονος σημασίας. «Θα υπάρξει πολιτική λύση» υποστήριζαν, δεδομένου ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την κανονικότητα γίνεται με σταθερά εντυπωσιακό τρόπο, ενώ η επιτυχής έξοδος στις αγορές βελτίωσε περαιτέρω το κλίμα.

Η γκρίνια των θεσμών αφορά –με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη προς ταμεία και εφορία– αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «κουλτούρα αποφυγής πληρωμών». Πάντως για τις 120 δόσεις, μια και το θέμα είναι αυστηρά δημοσιονομικό, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει ανεξαρτήτως των όποιων αντιρρήσεων, όταν μάλιστα και ο Ιανουάριος εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείμματος, κάτι που αποδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά είναι συνεπής ως προς τη βασική της δέσμευση. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται –πλην απροόπτου– να δοθεί η έγκριση για την παράδοση στην Ελλάδα του 1 δισ. ευρώ που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ και έχουν προέλθει από κερδοσκοπία επί ελληνικών ομολόγων στην αρχή της κρίσης.

Documento Newsletter