Πολιτική δίωξη η αγωγή Σαμαρά κατά ΟΙΕΛΕ και Documento – Στοιχεία κόλαφος για την υπόθεση Μπουλούτα

Πολιτική δίωξη η αγωγή Σαμαρά κατά ΟΙΕΛΕ και Documento – Στοιχεία κόλαφος για την υπόθεση Μπουλούτα

Χτύπημα κατά της δημοκρατίας, κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) τις αγωγές που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για την υπόθεση της Ευφροσύνης Μπουλούτα.

Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση πολιτικός σύρει στα δικαστήρια ομοσπονδία εργαζομένων επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος μαζί με τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας (διαφόρων παρατάξεων/ εκπρόσωπος ΠΑΜΕ, Συσπειρώσεις κ.λ.π.) μιλούν για πολιτική δίωξη και απόπειρα φίμωσης εργαζομένων.

Παράλληλα, φέρνοντας στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, μετά την ανάκληση από το υπουργείο Παιδείας της απόφασης του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του 2013 για την απόλυση της Φωφης Μπουλούτα, η ΟΙΕΛΕ μιλά «για μια κρίσιμη υπόθεση, στην οποία ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει την αλαζονεία της εξουσίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω όσων συνέβησαν σε ένα εκ των πλέον ιστορικών σχολείων της χώρας, του Κολλεγίου Αθηνών».

Ο Μιχάλης Κουρουτός επεσήμανε ως πρωτοφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση όχι μόνο εναντίον του, αλλά και εναντίον της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εναντίον δημοσιογράφων. Μάλιστα, εξέφρασε την απορία του για την προσπάθεια Σαμαρά να εμφανίσει σαν συμπαιγνία με τον ΣΥΡΙΖΑ την ανάδειξη της υπόθεσης, εμπλέκοντας και τον Κώστα Βαξεβάνη, το Documento και δημοσιογράφους του.

Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί ότι το ζήτημα της Φώφης Μπουλούτα, όσο και η δικαστική διαμάχη που ξεκινά μεταξύ της Ομοσπονδίας και του πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αφορά «όχι μόνο τον χώρο της εκπαίδευσης αλλά ολόκληρη την κοινωνία και ταυτόχρονα συνιστά πρωτοφανή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι».

Τα πιο σημαντικά από τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε η ΟΙΕΛΕ αφορούν τον αγώνα της Ομοσπονδίας να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της πλευράς Σαμαρά περί επαγγελματικής ανεπάρκειας της εκπαιδευτικού, η οποία πια δεν είναι στη ζωή. «Με όσα παραθέτουμε αποδεικνύεται πόσο σημαντικό ήταν να μην είναι αιτιολογημένη η απόλυση το 2012-13και για ποιο λόγο επιχειρείται η απόλυτη κυβίστηση, να παρουσιαστεί δηλαδή σήμερα η απόλυση της Φώφης Μπουλούτα ως αιτιολογημένη λόγω δήθεν ανεπάρκειας!», σημειώνει η ΟΙΕΛΕ.

Σε σχέση με το αν ήταν επαρκής ή όχι η εκπαιδευτικός, παρουσίασαν τρία κρίσιμα στοιχεία:

Α) Έκθεση αξιολόγησης της Φ. Μπουλούτα υπογεγραμμένη από τον Γυμνασιάρχη του Κολλεγίου, λίγους μόλις μήνες πριν από την καταγγελία σύμβασης, «όπου γίνεται λόγος για την επιστημονική και διδακτική της επάρκεια στα 21 χρόνια που δίδαξε, αλλά και για την πολυεπίπεδη προσφορά της στο σχολείο».

Β) Έγγραφη διαβεβαίωση της αρμόδιας σχολικής συμβούλου φυσικών επιστημών της Διεύθυνσης ΔΕ Β’ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε κανένα παράπονο από το σχολείο ή από μεμονωμένους γονείς προς τη Διεύθυνση για την εκπαιδευτικό, «επομένως και κανένα αίτημα του Κολλεγίου για εξέταση επάρκειας της Φώφης Μπουλούτα».

Γ) Την επίσημη άποψη της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης η οποία έκανε τις εισηγήσεις στο ΚΥΣΔΕ και «μιλά για μια εκπαιδευτικό αυξημένων προσόντων και με πολυετή προϋπηρεσία στην εκπαίδευση (…)».

Παράλληλα, η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι «επειδή ακριβώς ήταν γνωστή η ακαδημαϊκή συγκρότηση και η παιδαγωγική προσφορά της Φώφης Μπουλούτα, ο μοναδικός τρόπος απόλυσής της ήταν μέσω αναιτιώδους καταγγελίας σύμβασης». Και παραθέτει ένα ακόμη στοιχείο για την υπόθεση: «Το 2013, λίγους μήνες μετά την καταγγελία σύμβασης της Φώφης και ενώ «δεν επιτρεπόταν» στο ΚΥΣΔΕ να συνεδριάσει, ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε, προφανώς με άνωθεν εντολή, από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να ετοιμάσει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θα εφαρμοζόταν η ΠΥΣ 6/2012 στην ιδιωτική εκπαίδευση, επομένως όλες οι καταγγελίες σύμβασης είναι αναιτιώδεις. Η τότε Διευθύντρια Ιωάννα Χρήστου επέστρεψε το κείμενο στον Υπουργό αναφέροντας ότι η έκδοση μιας τέτοιας εγκυκλίου παραβιάζει τη νομιμότητα. Της ζητήθηκε δεύτερη φορά να ετοιμάσει την εγκύκλιο και, ως ορίζει το διοικητικό δίκαιο, αναγκάστηκε να το πράξει, ενημερώνοντας όμως μέσω επιστολής τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για την ένστασή της σχετικά με τη νομιμότητα της ενέργειας. Επομένως, ο κ. Σαμαράς ήταν πλήρως ενημερωμένος. Λίγο καιρό μετά το συμβάν η κυβέρνηση κατήργησε τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης! Ως εκ τούτου, λογίστηκε η απόλυση Μπουλούτα ως αναιτιολόγητη».

Οσον αφορά τις αναφορές Σαμαρά σε δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, η ΟΙΕΛΕ επεσήμανε ότι « αυτή ελήφθη μετά τον παράνομο μη έλεγχο της καταχρηστικότητας από το ΚΥΣΔΕ. Όμως, η απόφαση αυτή του ΚΥΣΔΕ ανακλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, μετά από αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η αδελφή της Φώφης Μπουλούτα».

Στη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης (8.1.2019) το “παρών” έδωσαν εκπαιδευτικοί, μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση των συνδικάτων, κρίνοντας ως μείζονος σημασίας την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και το σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για την ενημέρωση, ως μια υπόθεση που, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, σχετίζεται με το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και την ισότιμη παροχή του στα ιδιωτικά σχολεία, με το σεβασμό στα ανθρώπινα και στα εργασιακά δικαιώματα, στην υπεράσπιση της δυνατότητας του συνδικαλίζεσθαι καθώς και «με τη διαχρονική επιβολή του άγραφου νόμου του ισχυρού».

Ο γγ της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, μεταξύ άλλων εστίασε σε ένα βαθύτατα ηθικό ζήτημα, που, όπως είπε, μαζί με την απόπειρα σπήλωσης για δήθεν ανεπάρκειας της εκπαιδευτικού, προσδίδει ακόμα πιο δραματικό τόνο στην υπόθεση. «Η Φώφη Μπουλούτα ήταν σοβαρά άρρωστη. Γνώριζαν το πρόβλημα υγείας της στο Κολλέγιο και την απέλυσαν…», ανέφερε. Από την πλευρά του , το μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, εκπρόσωπος των Συσπειρώσεων, Θανάσης Διαβολάκης έδωσε τη πολιτική διάσταση της υπόθεσης θυμίζοντας ότι το 2012 όταν έγινε η απόλυση , τα μνημόνια ήταν σε πλήρη εξέλιξη και η Μπουλούτα ήταν από τις εργαζόμενες που σήκωσαν κεφάλι και έκανε το καθήκον της απέναντι σε ισχυρούς. Οπως είπε, και τότε και σήμερα, με τη δίωξη κατά των εκπαιδευτικών, επιχειρείται η «φίμωση» κάθε αντίστασης.

Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Σαβοριανάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι όπως συνέβη με την απόλυση στο Κολλέγιο, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί απολύθηκαν από το 2010 και μετά με αναιτιολόγητες απολύσεις. Προέβαλε την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, ως πεδίο που ευνοεί την εργασία με αξιοπρέπεια, ενώ όσον αφορά την αγωγή Σαμαρά, κάλεσε εργαζομένους, συνδικάτα, κοινωνικούς φορείς να σταθούν πλάι στους εκπαιδευτικούς που διώκονται. 

Documento Newsletter