Πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Σκληρή κριτική και πυρά από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Σκληρή κριτική και πυρά από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Μία δύσκολη Παρασκευή πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Η συζήτηση την οποία ο ίδιος προκάλεσε για την αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε μπούμερανγκ καθώς ανέδειξε την πολιτική του απομόνωση, αφού δέχθηκε τα πυρά από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό καίτοι πρόθεσή του πρωθυπουργού ήταν να ανασκευάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν επικρατήσει από τα αλλεπάλληλα λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της κυβέρνησής του, από την συζήτηση στην βουλή, επιβεβαιώθηκε αντίθετα, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας – όχι όμως και των Μέσων Ενημέρωσης που εμφανίζουν μία εξωραϊσμένη εικόνα.

Συνολικότερα είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να βάλει φρένο στην σταδιακή υποχώρηση της κυβέρνησης που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις με μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, και να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για μερική έστω ανάκτηση του χαμένου εδάφους όταν η πανδημία κλείσει τον κύκλο της. Θεωρεί ότι η προοπτική των εμβολιασμών, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί προσδοκία στην κοινωνία, αποτελεί προνομιακό πεδίο πολιτικής.

Η πρόθεσή του προσέκρουσε στην ομόθυμη αντίθεση των πολιτικών αρχηγών. Βασιζόμενοι στις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, οι πολιτικοί αρχηγοί αποδόμησαν την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους και ανέδειξαν την προσωπική του αναξιοπιστία.

Κατ αρχήν διέψευσαν το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής». Αντίθετα όλοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την Επιτροπή και επικαλείται τις εισηγήσεις της κατά το δοκούν προκειμένου να δικαιολογήσει εκ των υστέρων της πολιτικές της αποφάσεις ή αγνοώντας τες όταν δεν ικανοποιούν τις επιδιώξεις τους. Στο πλαίσιο αυτό οι Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Γιάνης Βαρουφάκης, επανέλαβαν το αίτημά τους και επισήμαναν την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει έστω και εκ των υστέρων τα πρακτικά της Επιτροπής. Στο ίδιο πλαίσιο απέρριψαν το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξαν εισηγήσεις για έγκαιρο lockdown στην Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη που οδήγησαν σε εισαγγελική έρευνα.

Ακόμη πιο ηχηρή όμως ήταν η αποδόμηση της επιχείρησης εμβολιασμού. Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέδειξαν ότι αφενός έχει πέσει έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει η κυβέρνηση με επίσημες δηλώσεις (πχ για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου) και αφετέρου ότι δεν έχει δημιουργήσει το δίκτυο εμβολιαστικών κέντρων με το αντίστοιχο προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τους στόχους για ανοσία της κοινότητας μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και εάν θα παραλάβει το σύνολο των εμβολίων που έχει παραγγείλει.

Σκληρή κριτική από όλους τους αρχηγούς δέχθηκε και για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ. Στο τέλος μάλιστα αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο.

Κάπως έτσι ο κ. Μητσοτάκης έμεινε να δίνει μάχες οπισθοφυλακών επιμένοντας ότι «όλα πάνε καλά και έχει γίνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν». Οι δε πολιτικοί αρχηγοί από την πλευρά τους, αν και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, συνέπεσαν στο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, παραθέτοντας δηλώσεις, του ιδίου και υπουργών του που δείχνουν το κυβερνητικό «μπάχαλο» ή «αλαλούμ».

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει την συζήτηση σε μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επισκιάσει την ευρύτερη κριτική, αλλά και να αναγκάσει τους άλλους αρχηγούς να μοιράσουν τα βέλη τους. Η δευτερολογία του ήταν μία παρατεταμένη απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενη από σκληρούς χαρακτηρισμούς. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι ενώ ακόμη και στην δική του δευτερολογία δεν επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς. Περιορίστηκε να επισημάνει την «επιθετικότητα του πρωθυπουργού και να σημειώσει ότι δείχνει ανασφάλεια και απώλεια ψυχραιμίας».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας κατά την συνήθειά του πλέον στον Γιάνη Βαρουφάκη σήκωσε τους τόνους για μία ακόμη φορά για το «πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο» κερδίζοντας το χειροκρότημα των βουλευτών του όπως και όταν είπε ότι «ο κ. Τσίπρας θα ιδιωτικοποιήσει τις μεγάλες φαρμακευτικές με έναν νόμο και ένα άρθρο».

Συνολικά ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις για λάθη, αστοχίες ή παλινωδίες και απέφυγε ακόμη και έμμεση αναγνώριση οποιασδήποτε κυβερνητικής ευθύνης, κάτι που επίσης επισήμαναν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Παράλληλα απέφυγε την συζήτηση για την οικονομία (πέρα από την ανακοίνωση της ενίσχυσης στους μικρομεσαίους) και δεν απάντησε στις επικρίσεις των πολιτικών αρχηγών που υποστήριξαν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας πέρα από την πανδημία, άσκησε σκληρή κριτική για το θέμα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Κατά την δευτερολογία του μάλιστα επιδαψίλευσε σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη. Ο δε Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναδείξει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης στο Μακεδονικό επικαλούμενος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονία για τη «ανάγκη αυστηρής τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών». Ήταν η δεύτερη φορά πάντως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένωσε την αντιπολίτευση μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ενώ όμως την πρώτη φορά ήταν τα κόμματα της Αριστεράς, τώρα είχε όλους απέναντί του, ακόμη και τον κ. Βελόπουλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter