Πολιτικές σκοπιμότητες καταγγέλλει ο δημοσιογράφος που απολύθηκε από το ΑΠΕ

Πολιτικές σκοπιμότητες καταγγέλλει ο δημοσιογράφος που απολύθηκε από το ΑΠΕ

Τη διοίκηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) για την απόλυσή του, ύστερα από 28 χρόνια εργασίας, καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπάρκας, ο οποίος ήταν ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Αλβανία από το 1995. Αμεση ήταν η αντίδραση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) που εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2024 ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη μη  ανανέωση της σύμβασης του Παναγιώτη Μπάρκα. Η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι καταδικάζει  την απόφαση της Διοίκησης του ΑΠΕ να μην ανανεώσει τη σύμβαση του ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Αργυρόκαστρο Παναγιώτη Μπάρκα, «άδικα και καταχρηστικά, έπειτα από συνεργασία περισσότερων των 20 ετών». Μάλιστα, επισημαίνει ότι  «διαμαρτύρεται έντονα και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός στο πλευρό του»  σε κάθε νομική του ενέργεια για την προάσπιση των εργασιακών του δικαιωμάτων.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε (8 Φεβρουαρίου 2024) στον πρόεδρο του ΑΠΕ Αιμίλιο Περδικάρη, ο ίδιος ο Παναγιώτης Μπάρκας,  ο οποίος υπογράφει ως τέως βουλευτής της Ομογένειας στην Αλβανία, δημοσιογράφος-συγγραφέας,   σημειώνει ότι αποτελεί το «κόκκινο πανί του ανθελληνικού αλβανικού εθνικισμού» και ότι η απόφαση αποπομπής του από το ΑΠΕ εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και συνδέεται με την υπόθεση Μπελέρη. Μάλιστα επισημαίνει ότι ουδέποτε του εξήγησαν τους λόγους αποπομπής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μέιλ που τού είχε στείλει ο πρόεδρος του ΑΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης απλώς ανέφερε ότι μαζί με τη σύμβασή του που ολοκληρώθηκε στις 31.12.2023 «ολοκληρώθηκε και η συνεργασία μας», ότι το ΑΠΕ δεν προχωρά στη σύναψη νέας σύμβασης για το 2024  και εκ μέρους του πρακτορείου τον ευχαριστεί «για τη συνεργασία και την γόνιμη, μακρόχρονη, γόνιμη  προσφορά σας στο πρακτορείο».  Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε όταν νωρίτερα, στις 18 Ιανουαρίου 2024 , ο Παναγιώτης Μπάρκας του είχε ζητήσει ενημέρωση για την ανανέωση της σύμβασής του ως ανταποκριτή του ΑΠΕ για την Αλβανία για το 2024, καθώς είχε απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία   για την ανανέωση των συμβάσεων, στις 15.01.2024, και του ανακοίνωσαν ότι υπήρχε εντολή του προέδρου του ΑΠΕ  για να μη προχωρήσουν στις διαδικασίες ανανέωσης της σύμβασή του. «Μου είπαν επίσης, ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τους λόγους, για τους οποίους, μου είπαν, θα λάβω επίσημη ενημέρωση από την διοίκηση του ΑΠΕ. Δεν λαμβάνω την ενημέρωση αυτή, παρά τις προσπάθειές μου να επικοινωνήσω μαζί σας», του έγραψε.

Ο Παναγιώτης Μπάρκας ζήτησε επισήμως η διοίκηση να εξηγήσει  τους λόγους για την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι στην 28χρονη πορεία του στο ΑΠΕ συχνά δεχόταν  «συγχαρητήρια διότι στη δύσκολη αλβανική πραγματικότητα μετέφερα έγκαιρα, επαγγελματικά και με οξυδέρκεια τις ειδήσεις και ανταποκρίσεις, αποκαλύπτοντας συχνά πραγματικότητες που δε φαίνονταν, αλλά με σημασία για την Ελλάδα».  Επίσης, τονίζει ότι «πολλές φορές, λόγω της απήχησης των ειδήσεων μου για την Αλβανία μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα και όντας μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και με έντονη δραστηριότητα στα αλβανικά ΜΜΕ σε υπεράσπιση του Ελληνισμού, δεχόμουν και δέχομαι απειλές από τις πιο ακραίες».

Ο δημοσιογράφος ζητά επίμονα μια επίσημη εξήγηση για την απόλυσή του και κρίνει ότι «υπήρξε πολιτικός δάκτυλος». Μάλιστα, ο  Παναγιώτης Μπάρκας ενημέρωσε με επιστολή του τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ( υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, υφυπουργό Εξωτερικών για τη Δημόσια Διπλωματία και τον Απόδημο Ελληνισμό Γιώργο Κώτσηρα,  τον  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη). Σε αυτή την επιστολή τονίζει ότι «στη συγκεκριμένη απόφαση υπάρχει πολιτικός δάκτυλος ατόμων στο κυβερνητικό και κομματικό περιβάλλον. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Αλλά για επίπληξη, σε μορφή εκδίκησης, κατά ενός στελέχους της Ε.Ε. Μειονότητας με διαπρεπή έργο σε όφελος του Ελληνισμού, επειδή δεν υπακούει στη γραμμή τους, έχει διαφορετική άποψη και τολμάει να αρθρώσει λόγο και να κάνει αποκαλύψεις γεγονότων που είναι σε βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».

Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, αδιαφορούν για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό πλήττουν τον είδη απονευρωμένο Ελληνισμό στην Αλβανία στα ελάχιστα στελέχη που πιστεύουν στη δημοκρατία και αγωνίζονται για τα εθνικά του δίκαια, ότι αποθαρρύνουν και απογοητεύουν τον Ελληνισμό και του επιτρέπουν ως διέξοδο την αναζήτηση προστασίας στην αλβανική πραγματικότητα».

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι επίσης  πρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, που όπως ο ίιδος σημειώνει , είναι «το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που ο Ελληνισμός έχει στην υπηρεσία της παιδείας στη μητρική γλώσσα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με μια εξέχουσα ακαδημαϊκή θέση, πλούσιο εκδοτικό έργο, ανοδική πολιτιστική δράση».

Ετικέτες

Documento Newsletter