Πολιτικά πυρά στην ΝΔ για τη… διπλωματία του προσφυγικού διχασμού

Μέρα με τη μέρα ξεπροβάλλουν, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία,  οι “γαλάζιες” στρεβλές αντιλήψεις περί προσφυγικής αλληλεγγύης και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά από κυβερνητικά στελέχη διχαστικές αντιμεταναστευτικές προσεγγίσεις για τους κατατρεγμένους των πολέμων. Σε αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος εγκαλείται για δηλώσεις του που εγείρουν αντιδημοκρατικά έως και ρατσιστικά αντανακλαστικά με επίκεντρο το προσφυγικό ρεύμα από την Ουκρανία. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη, με σχόλιο του Τομέα Μετανάστευσης του ΚΙΝΑΛ, έκανε δημόσια παρέμβαση χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις αναφορές που εκπέμπουν διαχωρισμούς μεταξύ προσφύγων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ  και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος  «να σταματήσουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του υπερσυντηρητικού και ακροδεξιού ακροατηρίου».

Όλα ξεκίνησαν όταν, προ διημέρου, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης είχε αναφερθεί στους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν από την πατρίδα τους για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. Ο Δημήτρης Καιρίδης   εξέπεμψε ουσιαστικά μήνυμα διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων : «Το να βλέπεις αμάχους να σκοτώνονται και να σφαγιάζονται και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης… και αν θέλετε να το πω και κυνικά, εδώ δεν μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς…».

Πάντως, ο ίδιος ο Δημήτρη Καιρίδης, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: « Ο ΣΥΡΙΖΑ (@ATzanakopoulos) εφευρίσκει ρατσιστές για να θολώσει την καθαρή θέση της Ελλάδας στο ουκρανικό. Εξήγησα γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Πολωνία ενδιαφέρεται ΤΩΡΑ για τους πρόσφυγες ενώ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον πριν. Δεν είπα γνώμη, διαπίστωσα τη θλιβερή πραγματικότητα».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις αναφορές του Δ. Καιρίδη στην τηλεόραση του Σκάι, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  Αντώνης Τζανακόπουλος, είχε σημειώσει  σχολιάσει στο Twitter: «Κανονικοποίηση του ρατσισμού. Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και καθηγητής (!) διεθνών σχέσεων στο Πάντειο (να τον χαίρεται) μας διευκρινίζει πως «εδώ δεν μιλάμε για αλλόθρησκους στα βάθη της Αφρικής» αλλά για «Χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους». Με την πρώτη αντίδραση Καιρίδη (6.3.2022) να αποτυπώνεται στο twitter ως εξής: «Φαντασιώνονται ως ρατσιστές και αυτούς που καταδικάζουν τον ρατσισμό! Με τις λέξεις “κυνικά” (δις), “πολιτικά ανορθόδοξο” και “ΔΥΣΤΥΧΩΣ”, διαχωρίζεται η περιγραφή της πραγματικότητας από την όποια προτίμηση. Μηδέν στην απλή κατανόηση Ελληνικών.».

Σε αυτό το κλίμα έκανε δημόσια παρέμβαση (8.3.2022) ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής που επισημαίνει ότι «οι  διακρίσεις κάθε είδους, για λόγους καταγωγής, χρώματος ή θρησκείας, όχι μόνο δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη αλλά απαγορεύονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος αρχών και αξιών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι αυτονόητη υποχρέωση». Όπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη οι δηλώσεις του Δημήτρη Καιρίδη που έρχονται μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη για «πραγματικούς» πρόσφυγες,  «προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη». Και συμπληρώνει: «Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι από το Χάρκοβο δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους εκτοπισμένους από το Χαλέπι ή την Καμπούλ.  Ο πόνος των προσφύγων είναι ίδιος και πραγματικός. Οι αποφάσεις για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων δεν μπορεί να είναι ούτε εξαίρεση ούτε άλλοθι, αλλά το παράδειγμα για αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών.  Η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει κανόνας και να πάψει να αποτελεί εξαίρεση».  Για να καταλήξει: «Η κυβέρνηση και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να σταματήσουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του υπερσυντηρητικού και ακροδεξιού ακροατηρίου. Έτσι θα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα».

Ήδη, εδώ και ημέρες, στο Documentonews.gr, εντοπίσαμε τον στρεβλό τρόπο που η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τα ζητήματα της προσφυγικής αλληλεγγύης.  Όπως είχαμε σημειώσει μάλιστα, μεταξύ άλλων, «η ΝΔ έχτισε ολόκληρη τη πολιτική της πάνω στην αντιμεταναστευτική ρητορική, προσεταιρίστηκε και ενέταξε στους κόλπους της στελέχη με μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις και πήρε το 2019 την εξουσία. Τώρα, μπροστά στον πόνο των ξεριζωμένων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιεί διχαστικές τακτικές προσέγγισης ακόμα και μεταξύ προσφύγων, με διαχωρισμούς δύσης και ανατολής». Όλα αυτά προκαλούν ήδη πολιτικές αντιδράσεις και διαμορφώνουν παράλληλα ένα δυνατό κύμα  συμπαράστασης που χωρά κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα/μετανάστη, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τη θρησκεία, και από  εθνοτικά ή πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Έτσι όχι μόνο είναι μεγάλη και ανοιχτή, αλλά δεν στενεύει η αγκαλιά για την υποδοχή των Ουκρανών που αναζητούν διέξοδο από τη φρίκη του πολέμου.

Διαβάστε επίσης

Οι πρόσφυγες από Ουκρανία στο… παζάρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη