Πολιτικά μυθιστορήματα από τη Λατινική Αμερική

Πολιτικά μυθιστορήματα από τη Λατινική Αμερική
Ο βομβαρδισμός του προεδρικού μεγάρου Λα Μονέδα στο Σαντιάγο της Χιλής, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε. (Biblioteca del Congreso Nacional de Chile)

Έξι πολιτικά μυθιστορήματα από χώρες της Λατινικής Αμερικής τα οποία συνδυάζουν την αξιόλογη πλοκή και αφήγηση με τη διεισδυτική ματιά.

Ο Χόρχε Γκαλάν στο βιβλίο του «Νοέμβριος» (Εκδόσεις Ψυχογιός, μτφρ. Βασιλική Κνήτου) καταπιάνεται με ένα πραγματικό περιστατικό, την εν ψυχρώ δολοφονία οκτώ ανθρώπων από μια ομάδα ένοπλων ανδρών που εισέβαλε στον χώρο του Καθολικού Πανεπιστημίου στο Ελ Σαλβαδόρ τον Νοέμβριο του 1989, την εποχή που η χώρα σπαρασσόταν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Στο μυθιστόρημα που αποτελεί σπουδή πάνω στο έγκλημα και την ατιμωρησία αποκαλύπτονται τα πραγματικά ονόματα των ενόχων της υπόθεσης η οποία ακόμη θεωρείται ταμπού. Γράφτηκε έπειτα από έρευνα που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια και κόστισε στον συγγραφέα τη δίωξη του στη χώρα του και την αυτοεξορία του στην Ευρώπη.

Η Γουέντι Γκέρα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Στο πρώτο βιβλίο της «Η Κυριακή της επανάστασης» (Εκδόσεις Καστανιώτη, μτφρ. Ιφιγένεια Ντούμη) περιγράφει την καθημερινότητα στην Κούβα.

Η υπόθεση αφορά μια νεαρή ποιήτρια και συγγραφέα στην Αβάνα η οποία έχει πέσει σε δυσμένεια και βρίσκεται υπό παρακολούθηση λόγω των κειμένων της. Εξαιτίας της τόλμης με την οποία γράφει, το κράτος θεωρεί ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενώ οι εξόριστοι συμπατριώτες της πιστεύουν ότι είναι πράκτορας της κουβανικής κατασκοπείας. Η απομόνωσή της σε μια έπαυλη θα είναι η αρχή της νέα ζωής της.

Η έντονα πολιτικοποιημένη Νόνα Φερνάντες, από τις σημαντικότερες αφηγηματικές φωνές της Χιλής, μεγαλωμένη την περίοδο διακυβέρνησης του Πινοσέτ, αυτοχαρακτηρίζεται «ενοχλητική Xιλιανή, ενίοτε εξαγριωμένη». Στο μυθιστόρημά της «Space Invaders» (Εκδόσεις Gutenberg, μτφρ. Κώστας Αθανασίου) καταπιάνεται με το θέμα της συλλογικής μνήμης μέσα από την ιστορία μιας παρέας οι οποίοι ανασύρουν μια προ εικοσιπενταετίας ιστορία που τους στοιχειώνει ακόμη: την υπόθεση της εξαφάνισης μιας παλιάς τους συμμαθήτριας, κόρης στελέχους της χούντας του Πινοσέτ.

Ο «Επαναστάτης με το ποδήλατο», το πρώτο μυθιστόρημα του Αργεντινού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Μέμπο Τζαρντινέλι κυκλοφόρησε πέρυσι για πρώτη φορά στα ελληνικά (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, μτφρ. Αλέξανδρος Ηλιόπουλος).

Η υπόθεση αφορά τη ζωή του Χουάν Μπαρτολομέ Γαΐτε ενός «δημοκράτη αντιφασίστα» πρώην αξιωματικού του στρατού της Παραγουάης, ο οποίος εξόριστος εδώ και χρόνια με την οικογένειά του στο Τσάκο της Αργεντινής, ανακαλεί τα πολιτικά γεγονότα που έχουν χαράξει τη συλλογική μνήμη και περιμένει τους ανθρώπους του που θα τον καλέσουν να ηγηθεί της επανάστασης. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1980, εννέα χρόνια πριν από την ανατροπή του δικτάτορα Αλφρέδο Στρέσνερ, και κυκλοφορούσε στη χώρα ευρέως αν και κρυφά.

Η «Κριτική των όπλων» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος) του Χοσε Πάμπλο Φέινμαν είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα με πολυεπίπεδη αφήγηση που γράφτηκε το 2003, λίγο καιρό μετά τη χρεοκοπία της χώρας. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Πάμπλο ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση και ταυτόχρονα ως ακαδημαϊκός.

Απογοητευμένος από τη ζωή ξεκινάει μια μέρα για το γηροκομείο όπου ζει η μητέρα του για να κάνει αυτό που από καιρό σκέφτεται, να τη σκοτώσει, με στόχο να απαλλαγεί από την καταπιεστική σχέση τους. Στο πρόσωπό της όμως δεν σκοτώνει μόνο τη φυσική του μάνα, αλλά και τη μητέρα-πατρίδα, την Αργεντινή, η οποία βρίσκεται στο έλεος της οικονομικής κρίσης.

Η Μεξικανή Ελένα Πονιατόφσκα στο «Τρένο θα περάσει πρώτο» (Εκδόσεις Καστανιώτη, μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου) δημιουργεί ένα αξιόλογο μαχητικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την πραγματικότητα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τρινιδάδ Πινέδα Τσίνιας ο οποίος γεννήθηκε σ’ ένα χωριό του νότιου Μεξικού που μια μέρα εγκατέλειψε όταν επιβιβάστηκε στο τρένο. Ταξίδεψε σε μέρη που δεν είχε καν ονειρευτεί και έζησε αμέτρητες εμπειρίες.

Η πιο ξεχωριστή στιγμή στη ζωή του όμως ήταν όταν με μια ομιλία του στους συναδέλφους του σιδηροδρομικούς τους αφύπνισε σε βαθμό να πρωτοστατήσουν στους κοινωνικούς αγώνες, με αποτέλεσμα να αναστατώσουν με την απεργία τους τη χώρα και το καθεστώς.

Ετικέτες

Documento Newsletter