Οι μεγάλες αμυντικές εταιρείες της Ευρώπης εισπράττουν μετρητά χάρη στην κατακόρυφη αύξηση των δαπανών που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τα κέρδη αυτά υπονομεύουν τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση κοινού χρέους που θα βοηθήσει τον επανεξοπλισμό του μπλοκ.
«Δεν θέλω να υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα των φορολογουμένων να καταλήγουν να επιδοτούν τα κέρδη των εταιρειών», δήλωσε ο Tobias Cremer, Γερμανός ευρωβουλευτής με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες και μέλος της υποεπιτροπής άμυνας και της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, αυτά τα υψηλότερα εταιρικά κέρδη επισκιάζονται από την κλίμακα της αμυντικής πρόκλησης της ΕΕ. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε αυτό το καλοκαίρι ότι η ΕΕ «αντιμετωπίζει πρωτοφανείς και αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια» και χρειάζεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία.
Δεν είναι σαφές πώς θα συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα – είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, είτε από τον πολυετή προϋπολογισμό της ίδιας της ΕΕ, είτε με την έκδοση ομολόγων που θα υποστηρίζονται από τις 27 χώρες μέλη του μπλοκ.
Σε αυτό το σημείο τα κέρδη των αμυντικών εταιρειών γίνονται πρόβλημα, καθώς καθιστούν πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί ο δανεισμός για επενδύσεις στην παραγωγή όπλων.
«Οι εταιρείες χρειάζονται παραγγελίες, όχι χρήματα», τόνισε διπλωμάτης από σκανδιναβική χώρα που αντιτίθεται στα κοινά αμυντικά ομόλογα.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, η γαλλική Thales ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 14 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της άμυνας και της ασφάλειας.
Την ίδια περίοδο, η σουηδική Saab είδε τις παραγγελίες της να κάνουν άλμα κατά 71% σε 79 δισεκατομμύρια κορώνες (6,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να αναπληρώσουν τα αμυντικά τους αποθέματα, κάτι που θα απαιτήσει μακροπρόθεσμες προσπάθειες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Micael Johansson.
Η γερμανική Rheinmetall «αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις και το λειτουργικό της αποτέλεσμα» το δεύτερο τρίμηνο του έτους και προέβλεψε ρεκόρ πωλήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ και περιθώριο λειτουργικού κέρδους 14% έως 15% για το σύνολο του έτους.
Η ιταλική Leonardo σημείωσε διψήφια αύξηση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι παραγγελίες της αυξήθηκαν κατά 18,8% στα 10,3 δισ. ευρώ και το καθαρό της αποτέλεσμα ήταν 555 εκατ. ευρώ, αύξηση 166,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Ο διευθύνων σύμβουλος Roberto Cingolani δήλωσε τον Φεβρουάριο: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιαίτερο παράθυρο ευκαιρίας, καθώς η αμυντική βιομηχανία αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας ασφάλειας».
Και η τάση αυτή δεν δείχνει σημάδια ότι θα σταματήσει. Οι 15 κορυφαίοι αμυντικοί εργολάβοι παγκοσμίως προβλέπεται να καταγράψουν ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της Vertical Research Partners για τους Financial Times.
Οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη τους
Τα κέρδη αυτά είναι τόσο υψηλά που ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σημείωσε ιδιαιτέρως το πόσο πλούσιες είναι οι αμυντικές εταιρείες όταν σκέφτηκε να φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη των επιχειρήσεων.
«Παραδόξως, σήμερα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι με όλους αυτούς τους πολέμους, οι εταιρείες που παράγουν όπλα τα πάνε ιδιαίτερα καλά», δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρες για τις λίστες μελών πριν την εκλογή συνέδρων – Καταγγελίες για σκόπιμη καθυστέρηση
Μητσοτάκης – Σαμαράς: «Ηλεκτρισμένη» η ατμόσφαιρα και στον «Σπίτι του Ελύτη»