Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η στρατηγική του Τραμπ, μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου ότι μίλησε με τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι «θα ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις» μαζί του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν επικρίσεις, όπως μεταδίδει το Politico. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αμερικανός γερουσιαστής Άνταμ Σιφ, ένας μακροχρόνιος επικριτής του Τραμπ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής εισαγγελέας στην πρώτη δίκη παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου, αποκάλεσε τον πρόεδρο ως «έναν σπουδαίο διαπραγματευτή, όντως, αλλά για το Κρεμλίνο».
«Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τον εχθρό μας, τη Ρωσία, πριν καλέσει τον σύμμαχό μας, την Ουκρανία», δήλωσε ο Σιφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνάς του, απέκλεισε το μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας στα εδάφη της. Ας μην μασάμε τα λόγια μας για το τι αντιπροσωπεύει αυτό: μια παράδοση των συμφερόντων της Ουκρανίας και των δικών μας, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει να δει τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον» για την πρώτη τους συνάντηση μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο μήνα.
«Μαύρη ημέρα για την Ευρώπη»
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (12/2) δήλωση εκ μέρους της ομάδας των κρατών Βαϊμάρης+, στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τραμπ.
«Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων» καθώς ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρει η δήλωση που ανάρτησε η Κάλλας. «Προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».
Ο Μάρκο Μίχελσον, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του εσθονικού κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι «η σημερινή ημέρα μπορεί να μείνει στην ιστορία ως μια μαύρη ημέρα για την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι είναι καιρός οι Ευρωπαίοι ηγέτες να «πάρουν τη μοίρα μας στα χέρια τους».
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων
Η αντίδραση ήρθε μετά την έκκληση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προς την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις ελπίδες της να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή στα σύνορά της πριν από το 2014 ως «απατηλό στόχο».
Ο Τραμπ επανέλαβε τις παρατηρήσεις του Χέγκσεθ χθες Τετάρτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι το να πάρει το Κίεβο πίσω όλα τα εδάφη του είναι «απίθανο». Πρόσθεσε όμως: «Κάποια από αυτά θα επιστραφούν. Νομίζω ότι κάποια από αυτά θα επιστραφούν, ναι».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλίβερλι καταφέρθηκε εναντίον της διαπραγματευτικής στρατηγικής του Τραμπ. «Η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης με τον καθορισμό του τι πρέπει να εγκαταλείψει η μία πλευρά δεν είναι μια ισχυρή κίνηση», δήλωσε ο βουλευτής. «Το να δίνεις την εντύπωση ότι η εισβολή αποδίδει, δεν είναι ισχυρή κίνηση. Τα καθεστώτα παρακολουθούν στενά».
Τα σχόλιά του προκάλεσαν επικρίσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους υποστηρικτές του Κιέβου να κατακεραυνώνουν τον αμερικανό πρόεδρο επειδή φαινομενικά κατηγορεί την Ουκρανία για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε «μια δίκαιη ειρήνη» και η Ουκρανία και η Ευρώπη να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τις όποιες διαπραγματεύσεις.
«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ειρήνη. ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ. Η Ουκρανία, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού γι’ αυτό. ΜΑΖΙ», σημείωσε.
Η βουλευτής του Οχάιο Μάρσι Κάπτουρ αποκάλεσε την Ουκρανία ως «τη γραμμή μάχης για την Ελευθερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και δήλωσε ότι ο Ζελένσκι «πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης εκ μέρους του έθνους του».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιτζάρτο, η κυβέρνηση του οποίου υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν είναι εδώ και καιρό φιλική με το Κρεμλίνο, ήταν πιο θετικός για την κλήση του Τραμπ με τον Πούτιν.
«Ζούμε στη σκιά του πολέμου εδώ και τρία χρόνια και εδώ και τρία χρόνια ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σήμερα, με το τηλεφώνημα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουμε έρθει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση αυτής της ελπίδας».
Η υποψήφια των Καναδών Φιλελευθέρων για την πρωθυπουργία και επί μακρόν παρατηρήτρια της Ρωσίας Χρίστια Φρίλαντ, δήλωσε ότι η Οτάβα «στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας».
«Είναι προς το συμφέρον όλων των δημοκρατιών να τις υποστηρίξουν», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ».
Η ερώτηση που απέφυγε να απαντήσει ο Τραμπ
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε γενναίο πρόσωπο σχετικά με τις συνομιλίες του τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο για να συζητήσει την Τετάρτη μια οικονομική εταιρική σχέση Ουκρανίας-ΗΠΑ.
«Μαζί με τις ΗΠΑ, χαράζουμε τα επόμενα βήματά μας για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μια διαρκή και αξιόπιστη ειρήνη. Όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, ας το κάνουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να προγραμματίσουν μελλοντικές συναντήσεις.
Αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν το Κίεβο θα πρέπει να έχει ισότιμο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. «Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση», δήλωσε σε δημοσιογράφο. «Νομίζω ότι [η Ουκρανία] πρέπει να κάνει ειρήνη. Αυτός δεν ήταν ένας καλός πόλεμος για να μπούμε σε αυτόν».
Διαβάστε επίσης
Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με Πούτιν στη Σαουδική Αραβία – Όσα είπαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τσελέντης για Σαντορίνη: «Αισιόδοξο σενάριο τα 6 Ρίχτερ» – Δεν αποκλείει το τσουνάμι