Λεπτομέρειες για τη μυστική συμφωνία που προώθησε ο Αντόνιο Παντσέρι με το Κατάρ το 2018, η οποία πέρασε… κάτω από τη «μύτη» των αξιωματούχων στην ΕΕ και εγκαθίδρυσε τις δοσοληψίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος με το Εμιράτο, αποκαλύπτει το Politico.
Ξεκινώντας με μία αναδρομή στις αναφορές Καϊλή και Αβραμόπουλου για το Κατάρ σε εκδηλώσεις στη Ντόχα, το Politico ξεδιπλώνει το νήμα που ξεκινά από το 2018 και ολοκληρώνεται με τις συλλήψεις της έκπτωτης αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, του «εγκέφαλου» Αντόνιο Παντσέρι αλλά και του Μαρκ Ταραμπέλα.
Για να ξεκινήσει η «στενότερη» συνεργασία μεταξύ των μελών του κυκλώματος με το Κατάρ, ο Αντόνιο Παντσέρι χρειάστηκε να περάσει με «μαεστρικό» τρόπο μία συμφωνία με το Κατάρ, χρησιμοποιώντας την υπο-επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία ήταν επικεφαλής με την αντίστοιχη Επιτροπή του εμιράτου. Συμφωνία που φέρει τις υπογραφές των δύο πλευρών για «θεμελίωση στενότερης συνεργασίας», με το Politico να σημειώνει πως όλα έγιναν χωρίς να καταλάβουν το παραμικρό οι θεσμοί στην ΕΕ, για ένα deal που πρακτικά… δεν υφίσταται με επίσημους όρους.
Τι έλεγαν Καϊλή και Αβραμόπουλος στη Ντόχα
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Εύα Καϊλή, τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συντόνιζε μία συζήτηση για τους κολοσσούς των social media και τη Δημοκρατία, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz Carlton στη Ντόχα του Κατάρ.
«Παρατηρούμε προσπάθειες πολιτικού επηρεασμού ανάμεσα στα κράτη μέλη, ακόμα και στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καϊλή, κοιτώντας τις σημειώσεις της, κοιτώντας τον συνομιλητή της. «Πώς χαρακτηρίζετε τις προσπάθειες του Κατάρ για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή;», ρώτησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Η χώρα που μας φιλοξενεί έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια», της απάντησε.
Το δελτίο Τύπου του εν λόγω διήμερου συνεδρίου είχε περάσει «στα ψιλά» εκείνη την περίοδο. Ωστόσο το 2023, όλα όσα ειπώθηκαν αντιμετωπίζονται με ειρωνικά χαμόγελα, καθώς η Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή, καθώς ερευνάται η εμπλοκή της στο σκάνδαλο μεγατόνων που τρίζει τα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο χρημάτιζαν ευρωβουλευτές για να προωθήσουν την ατζέντα τους.
Η εκδήλωση στο Κατάρ δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά αποτέλεσε μέρος μίας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο τότε ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του Qatargate, είχε βάλει την υπογραφή του σε συμφωνία με οργανισμό που συνδεόταν με την κυβέρνηση του Κατάρ, την οποία και αποκάλυψε το Politico.
Η συμφωνία, κατά την οποία ο Παντσέρι έβγαινε μπροστά ως επικεφαλής υποεπιτροπής της Ευρωβουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέδεε το κοινοβουλευτικό Σώμα με την αντίστοιχη Επιτροπή του Κατάρ. Στο έγγραφο γινόταν λόγος για την εξασφάλιση «στενότερων δεσμών» μεταξύ των δύο πλευρών, που περιελάμβανε πρότζεκτ στα οποία θα γινόταν ανταλλαγή «εμπειριών και τεχνογνωσίας».
Πρακτικά, η συμφωνία δεν… υπάρχει, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο. Το memo δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των ευρωβουλευτών για επεξεργασία, αν και ο Παντσέρι είχε δεσμευθεί ότι αυτό θα γινόταν. Φυσικά, δεν πέρασε ούτε από κάποιον επίσημο «δίαυλο» ή θεσμό για την έγκρισή του, ούτε εμφανίζεται στα πρακτικά της Ευρωβουλής.
«Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει λάβει γνώση για το έγγραφο», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Politico, με την ιστοσελίδα να τονίζει ότι το έγγραφο υπάρχει και εμφανίζει τους τρόπους με τους οποίους μία ξένη χώρα μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, κάτω από τη «μύτη» των ηγετών.
Από την πλευρά του, το Κατάρ επισημαίνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στις διεργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, διαψεύδοντας όλα όσα αποκαλύπτουν κατά καιρούς τα δημοσιεύματα.
Η υπογραφή του deal
Ο Παντσέρι έβαλε την υπογραφή του στο deal στις 26 Απριλίου του 2018 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της υπο-επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αλι μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, η -σύμφωνα με τον Αλ Μάρι- δρούσε ανεξάρτητα από την κυβέρνηση της χώρας.
Τότε, μιλώντας σε μία… άδεια αίθουσα, ο Αλ Μάρι δήλωνε ότι το Κατάρ σημείωνε άλματα προόδου, όσον αφορά τη νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παράλληλα, στράφηκε εναντίον γειτονικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας τις ως τα απόλυτα αντιπαραδείγματα.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Παντσέρι έκανε μία σύντομη αναφορά σχετικά με ένα έγγραφο το οποίο θα συνυπέγραφαν οι δύο πλευρές και στη συνέχεια θα γινόταν διαθέσιμο και στα υπόλοιπα μέλη της υπο-επιτροπής στην ΕΕ. Αλλά δεν το έλαβαν ποτέ, όπως σημείωσε ο φιλελεύθερος Λιθουανός ευρωβουλευτής, Πέτρας Αουστρεβίτσιους. Δύο πρώην μέλη της Ευρωβουλής, η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ και η Μαρί Κριστίν Βερζιάτ, σημειώνουν ότι δεν θυμούνται εάν πήραν στα χέρια τους τη συμφωνία που υπέγραψε ο Παντσέρι σε έντυπη μορφή.
Την ημέρα που κλείδωσε το μυστικό deal ο Παντέρι είχε μόλις επιστρέψει στις Βρυξέλλες από ταξίδι – αστραπή στο Κατάρ μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Παντσέρι συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό του Κατάρ, Αλ Θάνι και τον Αλ Μάρι, αποθεώνοντας τις προσπάθειες του Κατάρ για τις εργασιακές συνθήκες ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Πέντε χρόνια αργότερα, αξιωματούχοι της Ευρωβουλής έμειναν με την απορία σχετικά με το πως υπεγράφη τέτοια συμφωνία, καθώς πέπλο μυστηρίου έχει καλύψει ακόμα και τη διαδικασία των υπογραφών. Σύμφωνα με το Politico, το κείμενο της συμφωνίας είναι γεμάτο αοριστολογίες. «Συμφωνήσαμε να συνεχιστεί η διμερής συνεργασία στο πλαίσιο της κοινής συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Στοχεύουμε στο να διαμορφωθούν ισχυροί δεσμοί μεταξύ της υποεπιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και επαφών», επισημαίνεται στο χαρτί Α4 που έχει στην κατοχή του το Politico.
Τα συνέδρια και τα «δώρα» του Κατάρ
Έναν χρόνο μετά την υπογραφή του μυστηριώδους deal, το Κατάρ συνδιοργάνωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του Παντσέρι. Τότε, ο Ιταλός είχε χαρακτηρίσει το εμιράτο ως σημείο αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα το συνέδριο του 2020 στη Ντόχα, με νέο θέμα τα Social Media και τον ακτιβισμό. Πηγές της Ευρωβουλής αρνούνται εμπλοκή των Βρυξελλών στη συνδιοργάνωση, αναζητώντας ακόμα το πως… χρησιμοποιήθηκε το σήμα του θεσμού στην εκδήλωση!
Οι 300 παριστάμενοι είχαν πληρωμένες πτήσεις σε business class θέσεις από τους Καταριανούς, συν τη διαμονή τους στο πεντάστερο Ritz Carlton αλλά και δείπνο στο εθνικό Μουσείο του Κατάρ, ως κερασάκι στην τούρτα. Τότε, ο Παντσέρι καθόταν στην πρώτη σειρά, δίπλα στον βοηθό του, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Παρών και ο Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, η Αλεσάντρα Μορέτι και ο Κρίστιαν Σίλβιου Μπουσόι…