Politico: Τελικά ο Τραμπ μπορεί να είναι καλός απέναντι στην Ουκρανία

(AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

Υπάρχει μυστική ανακούφιση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στο Κίεβο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να φέρει τον πόλεμο στο τέλος του. Και είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τη Μόσχα.

Αν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να δρομολογήσει μια ειρηνευτική συμφωνία και να φέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία στο τέλος του, πιθανότατα δεν θα λάβει κανένα ευχαριστώ γι’ αυτό – παρόλο που θα απαλλάξει τις δυτικές δυνάμεις από τις κενές υποσχέσεις τους και θα τις απαλλάξει από έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί.

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει πλέον αναδείξει ξεκάθαρα την ανοησία της Δύσης να επιμένει  σε αυτόν τον πόλεμο μέχρι ότου η Ουκρανία επιστρέψει στα σύνορά της του 1991. Κάποιοι ηγέτες είχαν επίσης υποσχεθεί ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό δεν ήταν ποτέ πιθανό στο ορατό μέλλον με ή χωρίς τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η πίστη ότι οι δυτικές δυνάμεις θα υποστήριζαν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» ήταν πάντα ύποπτη, καθώς οι εκλογές αναπόφευκτα θα γίνουν και θα έχουν συνέπειες. Το ίδιο και η συχνή διαβεβαίωση ότι κανείς δεν πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να ξεκινήσει συνομιλίες, διότι όποιος πληρώνει την πίτα, αυτός κάνει κουμάντο.

Και τώρα, παρ’ όλη την απροκάλυπτη χειροδικία για τις αμερικανικές εκλογές και το τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία, ορισμένες ευρωπαϊκές πλευρές -ακόμη και το Κίεβο, εδώ που τα λέμε- είναι κρυφά ανακουφισμένες από την προοπτική να τερματίσει ο Τραμπ τον πόλεμο.

Εξάλλου, αν πετύχει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα αμερικανικά γεράκια θα έχουν ένα άλλοθι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχει κάλυψη από τους πιθανότατα οργισμένους Ουκρανούς στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Όλοι θα τον κατηγορήσουν για τις αθετημένες υποσχέσεις, για την απώλεια του Ντονμπάς και τη συνέχιση της προσάρτησης της Κριμαίας – γιατί αυτό είναι που θα χρειαστεί για να μαυρίσει μια συμφωνία. Αυτό, και μια συμφωνία ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – η ουδετερότητα θα είναι μια σταθερή παραχώρηση που θα απαιτήσει η Μόσχα.

Κάποιοι το αποκαλούν αυτό μια άσχημη συμφωνία. Και είναι.

Στην πραγματικότητα, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της Δύσης και είναι κρίμα που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Όμως, αν μειώνεις τις στρατιωτικές σου δυνάμεις και την παραγωγή όπλων για δεκαετίες, αν αποτυγχάνεις να χαράξεις εφαρμόσιμες κόκκινες γραμμές και δεν κάνεις σκληρές ερωτήσεις πριν υποσχεθείς ή αν δεν υπολογίσεις τι θα χρειαστεί, αυτό συμβαίνει.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιβραβευθεί, ότι δεν θα υπάρξει καμία λογοδοσία για την κτηνώδη φύση της αποτρόπαιας συμπεριφοράς του στρατού του ή για τις παράνομες, απεχθείς απελάσεις από τα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας προς τη Ρωσία. Ο άξονας των απολυταρχών θα ενθαρρυνθεί στην αποφασιστικότητά του να συντρίψει την παλιά παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Αν δεν υπάρξει ένας «αιώνιος πόλεμος» ή αν οι δυτικές δυνάμεις δεν γίνουν οι ίδιες μαχητές – ή τουλάχιστον αν δεν θέσουν τις οικονομίες τους σε πολεμική βάση για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πολύ περισσότερα από όσα προμηθεύουν σήμερα – αυτή είναι η ψυχρή και σκληρή πραγματικότητα.

Και σύμφωνα με έναν Ρεπουμπλικανό εμπειρογνώμονα εξωτερικής πολιτικής που γνωρίζει τον Ζελένσκι και τον κύκλο του, το Κίεβο το καταλαβαίνει αυτό. Ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του προκειμένου να μιλήσει ειλικρινά, το Κίεβο εκτιμά τώρα ότι ο Τραμπ μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί καλύτερη επιλογή από την Χάρις, είπε.

«Στην καλύτερη περίπτωση, η Χάρις θα διατηρούσε την προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν – αυτή θα ήταν η πολιτική της και θα ισοδυναμούσε με αργό θάνατο της Ουκρανίας. Και όχι τόσο αργός πια – ο ρυθμός των ρωσικών κερδών επιταχύνεται», σημείωσε.

«Επίσης, φανταστείτε το εξής: Η Χάρις να έχει κερδίσει και οι Ρεπουμπλικάνοι να ελέγχουν το ένα ή και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Χάρις δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια μέσω του Κογκρέσου. Τουλάχιστον τώρα, με τον Τραμπ, μπορεί να χτυπήσει τα δάχτυλά του και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή να ψηφίσουν για περισσότερη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Τραμπ δεν σκοπεύει να πετάξει απλά την πετσέτα. Θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν πρόκειται να στερήσει την Ουκρανία από όπλα και προμήθειες σε αυτό το στάδιο – επειδή ως διαπραγματευτής, γνωρίζει ότι μια ουκρανική κατάρρευση θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα έπαιρνε τα ηνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο Τραμπ έχει κάποιο προσωπικό συμφέρον σε αυτό», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός συνομιλητής μας. Είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι είναι αριστοτέχνης διαπραγματευτής και δεν θέλει να φανεί ότι έχει συνάψει μια απαίσια συμφωνία. Και κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων του με τον Ζελένσκι και της πρόσφατης συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη, «ενστάλαξε κάποια εμπιστοσύνη» στον Ουκρανό ηγέτη ότι δεν θα εγκαταλείψει απλώς την Ουκρανία.

Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, έχει την ίδια άποψη: «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να επιτρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατακλύσει την Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα. «Η απόσυρση της χρηματοδότησης από τους Ουκρανούς θα είχε ως αποτέλεσμα αυτό, και αυτό θα του το πει ολόκληρη η ομάδα του. Δεν είναι ο τρόπος δράσης του να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο κίνδυνος, όμως, είναι ότι ο Ζελένσκι – επίσης πωλητής, ο «μεγαλύτερος» στην ιστορία, σύμφωνα με τον Τραμπ – δεν θα δώσει αρκετό έδαφος και ο Τραμπ θα αρχίσει να βλέπει την Ουκρανία ως το πρόβλημα.

«Οι Ουκρανοί πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο Τραμπ δεν τους βλέπει ως το εμπόδιο στην ειρήνη και δεν πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πουν όχι, ακόμη και όταν τους ρίχνουν κάποιες ανόητες ιδέες. Πρέπει οι Ρώσοι να συνεχίσουν να του λένε όχι, ώστε οι Ουκρανοί να φαίνονται το λογικό μέρος. Τότε ο Τραμπ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να φέρει τους Ρώσους στο τραπέζι είναι να βοηθήσει τους Ουκρανούς», δήλωσε στο Politico.

Αλλά μέχρι στιγμής, ο Τραμπ δεν έχει ένα λεπτομερές σχέδιο και οι απόψεις μεταξύ των συμβούλων του ποικίλλουν – αν και κατανοούν τη στρατιωτική πραγματικότητα επί τόπου. Παρά τις αναφορές ορισμένων μέσων ενημέρωσης, ο Τραμπ δεν έχει ακόμη ορίσει ούτε μια ομάδα για να χειριστεί μια ειρηνευτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, στην Ουκρανία έχει ειπωθεί ότι θα πρέπει να κάνει σοβαρές εδαφικές παραχωρήσεις και ότι το βραβείο για να το κάνει αυτό θα είναι το 80% της χώρας να παραμείνει ελεύθερο και ανεξάρτητο, δήλωσε ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στους κύκλους του Αμερικανού προέδρου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανείς που να έχει προταθεί ή ανακοινωθεί για κορυφαίους ρόλους εθνικής ασφάλειας στη νέα κυβέρνηση, ο οποίος θα είχε αντίρρηση στην προώθηση μιας τέτοιας συμφωνίας. Αλλά το Κίεβο έχει ενθαρρυνθεί ότι υπάρχουν γεράκια μεταξύ των επιλογών του μέχρι στιγμής.

Μετά τη νίκη του Τραμπ, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος προκρίνεται ως ο νέος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει φτάσει σε «αδιέξοδο» που κοστίζει ζωές και «πρέπει να τερματιστεί». Περιέγραψε τους Ουκρανούς ως «απίστευτα γενναίους και δυνατούς», αλλά σημείωσε επίσης «την πραγματικότητα του πολέμου».

Ο Ζελένσκι το καταλαβαίνει αυτό επίσης – όχι ότι πρόκειται να το βροντοφωνάξει. Καθώς η πολεμική κόπωση αυξάνεται, η κοινή γνώμη στην Ουκρανία αλλάζει, ιδίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι είναι οι πιο πρόθυμοι να αποδεχτούν περιορισμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτό το καλοκαίρι, μόνο το 40 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να πολεμήσει μέχρι να απελευθερώσει όλο το έδαφός της.

Μια άλλη έρευνα από τις αρχές του έτους έδειξε ότι το 72% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να αναζητήσει μια διπλωματική λύση – μια αξιοσημείωτη αύξηση από τον Μάιο του 2022. Ομοίως, μια έρευνα του Ιουλίου από τα μέσα ενημέρωσης ZN.ua διαπίστωσε ότι το 44% των Ουκρανών πιστεύει ότι είναι καιρός για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις – και πάλι, αύξηση από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αλλά αυτό που φοβάται περισσότερο το Κίεβο είναι ότι οποιαδήποτε εξασφαλισμένη συμφωνία θα μετατραπεί σε μια μη βιώσιμη ειρήνη – ότι ο Πούτιν απλώς θα ανασυνταχθεί και θα ξαναχτυπήσει την Ουκρανία στη συνέχεια. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μεσοδιάστημα και ότι αυτό που μείνει στο Κίεβο δεν θα μπορεί να το αγγίξει η Μόσχα.

Πηγή: Politicο: Trump threatens to be good for Ukraine, actually

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Όρμπαν: Η Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρήσει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας


Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ: Ο αντιεμβολιαστής που διάλεξε ο Τραμπ για το υπουργείο Υγείας


Κρυφά χαράτσια Άδωνη για φάρμακα και εξετάσεις – Στα μουλωχτά με την αρωγή της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ


Πολυτεχνείο 17 Νοεμβρίου 1973 – Πέπη Ρηγοπούλου λίγο πριν ορμήσει το τανκ: «“Σας αγαπώ” φώναξα σκαρφαλωμένη στην πόρτα»


Ικαρία: Έκαναν κατάληψη γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές και τους… απείλησαν με Εισαγγελέα – Νέα σοβαρή καταγγελία


Παπατζιλίκια


Κύρτσος: Γελοιοποιούν τον Σταϊκούρα – Δύσκολα θα παραμείνει στον επόμενο ανασχηματισμό