Tην ιστορία της διαβόητης πλέον ΜΚΟ, Fight Impunity, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς με το όνομα Qatargate και το οποίο συγκλονίζει την Ευρώπη καθώς και τα πρόσωπα-κλειδιά που την πλαισίωναν διερευνά το Politico σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά και στον ρόλο του του Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τον οποίο η Κομισιόν η Κομισιόν ξεκινά εσωτερική έρευνα.
Να σημειωθεί ότι η αμαρτωλή ΜΚΟ του προφυλακισμένου για το Qatargate, πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, ελέγχεται, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ξένων ΜΜΕ, λειτούργησε ως «κέντρο ξεπλύματος» για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ στις Βρυξέλλες.
«Η Fight Impunity ιδρύθηκε το 2019 από τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή, για να προωθήσει την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να φέρει τους παραβάτες στη Δικαιοσύνη. Ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κρίθηκαν προφυλακιστέα. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή είναι υπό κράτηση και στις 22 Δεκεμβρίου θα απολογηθεί και θα μάθει εάν κρίνεται και αυτή προφυλακιστέα. Ο Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας μίας άλλης ΜΚΟ, της No Peace Without Justice, που μοιράζεται τη διεύθυνση γραφείου στη Rue Ducale με τη Fight Impunity, αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι» αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico.
Σύμφωνα πάντα με το Ρolitico, όταν ιδρύθηκε η Fight Impunity, ο Τζιανφράνκο Ντελ’ Άλμπα, ένας άλλος πρώην ευρωβουλευτής, συμφώνησε να είναι συνιδρυτής της οργάνωσης του Παντσέρι για να βοηθήσει αυτό που λέει ότι πίστευε ότι ήταν καλός σκοπός. Όπως και άλλοι που εμπλέκονται στο λεγόμενο Qatargate επιμένει ότι εξαπατήθηκε. Η Fight Impunity φαινόταν «φυσιολογική» εκείνη την εποχή, είπε ο ίδιος στο Politico. «Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, για μένα, ήταν ένα τεράστιο σοκ και μια τεράστια έκπληξη» ισχυρίστηκε.
Ο Ντελ’ Άλμπα λέει ότι είναι τώρα «μέλος» της ΜΚΟ, αλλά πέρα από τη σύστασή της, είπε ότι δεν είχε «κανένα ρόλο». Είπε ότι δεν άκουσε ποτέ να γίνεται λόγος για τις δύο χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο επιρροής: το Μαρόκο και το Κατάρ.
«Μπορείς να είσαι μέλος μιας οργάνωσης γνωρίζοντας τι συνέβη δημόσια και να μην ξέρεις απαραίτητα όλες και κάθε λεπτομέρεια του τι συνέβη πίσω ή τι συνέβη από τον υπεύθυνο», είπε ο ίδιος. Στα παρασκήνια ωστόσο όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η εταιρεία δεν λειτουργούσε κανονικά. Η βελγική νομοθεσία απαιτεί από τις ΜΚΟ να υποβάλλουν λογαριασμούς στο εταιρικό δικαστήριο κάθε χρόνο. Εάν περάσουν τρία χρόνια χωρίς κατάθεση, η εταιρεία μπορεί να λυθεί. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Fight Impunity «δεν έχει καταθέσει ποτέ λογαριασμό».
Fight Impunity was one of the best-connected human rights groups in Brussels.
Now it is at the center of an alleged corruption scandal engulfing the European Parliament.
Take a deep dive into how the NGO started, and how it came undone, here: https://t.co/1QIjakJuPe
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) December 20, 2022
Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το Politico τονίζει πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Fight Impunity, το συμβουλευτικό συμβούλιο περιλάμβανε την πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όλοι τους έχουν επισημαίνεται ότι πλέον έχουν παραιτηθεί μετά τις συλλήψεις. Ο Αβραμόπουλος είπε τη Δευτέρα ότι πληρώθηκε 60.000 ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 από το Fight Impunity.
Διαβάστε επίσης:
Αβραμόπουλος: Εσωτερική έρευνα της Κομισιόν για την εμπλοκή του στην αμαρτωλή ΜΚΟ