Politico: Ψυχρολουσία στους Δημοκρατικούς με τον Μπάιντεν στο ντιμπέιτ – «Πρέπει να αποσυρθεί»

Politico: Ψυχρολουσία στους Δημοκρατικούς με τον Μπάιντεν στο ντιμπέιτ – «Πρέπει να αποσυρθεί»

Τρεις στρατηγικοί σύμβουλοι που βρίσκονται κοντά σε τρεις πιθανούς προεδρικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι βομβαρδίστηκαν με γραπτά μηνύματα.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πανικοβληθεί τόσο πολύ από την αποτυχημένη επίδοση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ που κάποιοι συζητούν ενεργά αυτό που κάποτε ήταν ανείπωτο: την αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο.

Τρεις στρατηγικοί σύμβουλοι που βρίσκονται κοντά σε τρεις πιθανούς προεδρικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι βομβαρδίζονταν με γραπτά μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Ένας σύμβουλος είπε ότι έλαβαν εκκλήσεις να βγει ο υποψήφιός τους μπροστά ως εναλλακτική λύση στον Μπάιντεν.

Ένας άλλος σύμβουλος είπε ότι “λάβαμε μηνύματα από τουλάχιστον μισή ντουζίνα βασικών χορηγών που έγραφαν “καταστροφή” και ότι [το κόμμα] πρέπει να κάνει κάτι”, αλλά συμπλήρωσε ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν πολλά πράγματα, εκτός αν” ο Μπάιντεν κάνει στην άκρη.

Πάνω από δώδεκα Δημοκρατικοί μίλησαν με το POLITICO, στους περισσότερους από τους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα.

Ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Μπάιντεν δήλωσε ότι ήρθε η ώρα ο πρόεδρος να τερματίσει την εκστρατεία του. Το πρόσωπο αυτό χαρακτήρισε τη βραδιά του Μπάιντεν ως “τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία” και είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν τόσο “κακός που κανείς δεν θα δώσει σημασία στα ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί. Χωρίς αμφιβολία”, ανέφερε ο δωρητής σε γραπτό μήνυμα, προτείνοντας ένα εναλλακτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τους κυβερνήτες του Μέριλαντ και του Μίσιγκαν.

Τουλάχιστον δύο εξέχοντες πιθανοί υποψήφιοι για το 2028 – ο κυβερνήτης του Ιλινόις J.B. Pritzker και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom – δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του Μπάιντεν ακόμη και μετά την εμφάνισή του.

Ο Newsom, όταν ρωτήθηκε στο MSNBC αν ο Μπάιντεν πρέπει να παραιτηθεί, είπε ότι αυτή η συζήτηση είναι “μη χρήσιμη” και “περιττή”.

“Δεν γυρίζεις την πλάτη σου εξαιτίας μιας εμφάνισης”, δήλωσε ο Newsom. “Τι είδους κόμμα το κάνει αυτό;”

Ο Μπάιντεν αγωνίστηκε σε μεγάλο μέρος της συζήτησης, της πρώτης αναμέτρησης για τις γενικές εκλογές του 2024 μεταξύ του προέδρου και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο 81χρονος πρόεδρος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα, και το ντιμπέιτ – η πρώτη αναμέτρηση γενικών εκλογών του είδους της στη σύγχρονη πολιτική ιστορία – αποτελούσε μια προσπάθεια της ομάδας του Μπάιντεν να επανατοποθετήσει την αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Εδώ και εβδομάδες, οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι μια καλή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του. Αντ’ αυτού, έκανε το αντίθετο.

“Οι No Labels και ο Dean Phillips κέρδισαν αυτό το ντιμπέιτ”, δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν, αναφερόμενος στις προσπάθειες των αουτσάιντερ να προωθήσουν έναν διαφορετικό υποψήφιο, που δεν ονομάζεται Τραμπ ή Μπάιντεν, στην κούρσα.

Οι εκκλήσεις από το εσωτερικό του κόμματος, αν και είναι απίθανο να οδηγήσουν πραγματικά σε αλλαγή στην κορυφή του ψηφοδελτίου, αντανακλούν μια σημαντική στροφή στην εκστρατεία. Οι εν ενεργεία πρόεδροι παραδοσιακά υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια των πρώτων τους ντιμπέιτ – κατακλύζονται από τις απαιτήσεις της δουλειάς και συχνά αδυνατούν να αφιερώσουν σοβαρό χρόνο στην προετοιμασία. Όμως το ντιμπέιτ της Πέμπτης ήταν μοναδικό στο ότι επιβεβαίωσε μια υπάρχουσα αντίληψη για τον Μπάιντεν μεταξύ πολλών ψηφοφόρων ως έναν υποψήφιο που έχει παρέλθει.

Ένας σύμβουλος μεγάλων δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι έστελναν μηνύματα από μια συνάντηση δωρητών στην Ατλάντα το βράδυ της Πέμπτης, κάποιοι έγραφαν “wtf”(τι στο διάολο…).

“Η μόνη μας ελπίδα είναι να υποκλιθεί, να έχουμε ένα ενδιάμεσο συνέδριο ή να πεθάνει”, δήλωσε σύμβουλος των δωρητών. “Διαφορετικά είμαστε νεκροί, γαμώτο”.

Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα ενδιάμεσου συνεδρίου ή η παραίτηση του Μπάιντεν είναι απίθανη, μια πραγματικότητα που αναγνώρισαν ακόμη και εκείνοι που παραπονέθηκαν ιδιαιτέρως για την απόδοση του Μπάιντεν.

“Μόνο ένας μπορεί να αποφασίσει, και αυτός είναι ο ίδιος”, δήλωσε ένας στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά των οργανωτών της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν η αντίδραση ήρθε από έναν σύμβουλο να επαναλαμβάνει ότι “είναι το μόνο πρόσωπο που έχει νικήσει ποτέ τον Ντόναλντ Τραμπ”.

“Θα το ξανακάνει”, δήλωσε ο σύμβουλος. “Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε στους ψηφοφόρους κανέναν λόγο να τον ψηφίσουν απόψε. Στα θέματα, ο αμερικανικός λαός είναι με τον Τζο Μπάιντεν”.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν “παρουσίασε ένα θετικό και νικηφόρο όραμα για το μέλλον της Αμερικής”, ενώ ο Τραμπ “προσέφερε ένα σκοτεινό και οπισθοδρομικό παράθυρο για το πώς θα μοιάζει η Αμερική αν ξαναπατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο”.

Η Stephanie Cutter, σύμβουλος των Δημοκρατικών, δήλωσε: “Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και αυτό δεν αλλάζει εξαιτίας μιας επίδοσης στο ντιμπέιτ”.

Η ίδια δήλωσε: “Πρέπει να ηρεμήσουμε και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, διότι ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν κέρδισε ψηφοφόρους απόψε”.

Αλλά για πολλούς Δημοκρατικούς το βράδυ της Πέμπτης, η εικόνα ήταν πολύ πιο θολή. Ένας Δημοκρατικός που κατεβαίνει στις εκλογές δήλωσε: “Θέλω να πω, δεν είναι υπέροχα όλα. Ο πρόεδρός μας έχει πρόβλημα ομιλίας, είναι κρυωμένος και είναι 81 ετών”.

“Κανείς δεν περίμενε ένα αριστούργημα στην αντιπαράθεση από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά κανείς δεν περίμενε τέτοια κατρακύλα”, δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος κορυφαίων στελεχών των Δημοκρατικών. “Ήταν κακός στο μήνυμα, κακός στην ουσία, κακός στην αντεπίθεση, κακός στην παρουσίαση, κακός στα μη λεκτικά. Δεν υπήρξε κανένα φωτεινό σημείο σε αυτό το ντιμπέιτ γι’ αυτόν. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι ότι αυτό συνέβη τον Ιούνιο και όχι τον Οκτώβριο”.

Πηγή: Politico – Democrats consider the unthinkable: It’s time for Biden to go

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν vs Τραμπ: Ντιμπέιτ σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα – «Φαρμακερές» ατάκες και αλληλοκατηγορίες άνευ… χειραψίας (Video)

«Πράσινο φως» στις Βρυξέλλες: Ποια είναι η τριάδα στην κορυφή της ΕΕ – «Καρφιά» από τη Μελόνι

Ενας μισθός μόνο για τα ναύλα – Είδος πολυτελείας οι διακοπές

Της υπογραφής το κάγκελο

Ενας μισθός μόνο για τα ναύλα – Είδος πολυτελείας οι διακοπές

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter