Politico: Πώς η Ρωσία παγίδευσε Κουβανούς στον πόλεμο της Ουκρανίας

Politico: Πώς η Ρωσία παγίδευσε Κουβανούς στον πόλεμο της Ουκρανίας

Κουβανοί νεοσύλλεκτοι πολεμούν στην Ουκρανία και το Κουρσκ, αποκαλύπτοντας το πώς η Μόσχα παγιδεύει ξένους υπηκόους για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία έχει εφαρμόσει μια στρατηγική προσέλκυσης ξένων πολιτών, όπως Κουβανών, ώστε να καταταγούν στον ρωσικό στρατό με απευθείας επιχειρησιακές υποχρεώσεις και με την υπόσχεση για άμεση απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

Ωστόσο, αυτή η υπηκοότητα συνοδεύεται από υποχρεώσεις, όπως η παραμονή στο μέτωπο μέχρι το τέλος των συγκρούσεων, χωρίς δυνατότητα αποχώρησης. Πρακτικά, με αυτή τη μεθόδευση, οι «νέοι Ρώσοι πολίτες» εγκλωβίζονται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη ζωή τους.

Το διεθνές μέσο δημοσίευσε την ιστορία του «Χόρχε» και άλλων από την Κούβα. Ο Κουβανός νεοσύλλεκτος είναι ανάμεσα σε χιλιάδες ξένους υπηκόους που υπέγραψαν μονοετές συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, παρασυρόμενοι από την υπόσχεση υψηλών μισθών και γρήγορης ιθαγένειας για τους ίδιους και τους συγγενείς τους. «Τώρα μας λένε ότι, εφόσον είμαστε Ρώσοι πολίτες, πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι το τέλος του πολέμου» ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας από την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να ανατρέψουν την ουκρανική επίθεση που έλαβε χώρα το καλοκαίρι.

Δεν είναι πρώτη φορά που Κουβανοί συμμαχούν με τη Ρωσία ενάντια στην ΗΠΑ, όπως είχε γίνει επί Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, σχεδόν κανένας από τους νυν Κουβανούς που έχουν επιστρατευτεί και μίλησαν με το Politico, δεν επικαλέστηκε την ιδεολογία ως βασικό κριτήριο για την κατάταξη. Οι περισσότεροι απάντησαν πως αποφάσισαν να πάνε στη Μόσχα απαντώντας σε online ερωτηματολόγια που ανέφεραν εργασίες χαμηλής ειδίκευσης, κυρίως στον τομέα των κατασκευών.

Άλλοι αποκρίθηκαν καταφατικά απαντώντας πως συνειδητά ήθελαν να λάβουν μέρος στο κάλεσμα του πολέμου της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών τους. «Ένα έτος στρατιωτικής θητείας», ήλπιζαν, ότι θα τους εξασφάλιζε μια «νέα εθνικότητα» και μαζί με αυτή, μια νέα ζωή.

«Χρησιμοποιούν την υπηκοότητα για να μας δέσουν», τόνισε άλλος Κουβανός νεοσύλλεκτος. Ο ίδιος δήλωσε πως είδε για τελευταία φορά την κουβανική του ταυτότητα τον Οκτώβριο του 2023, όταν κατασχέθηκε από τους στρατιωτικούς ανωτέρους του. Λίγο αργότερα, του αφαιρέθηκε και το ρωσικό διαβατήριό του, που εκδόθηκε μόλις εβδομάδες νωρίτερα, με το πρόσχημα ότι ήταν ασφαλέστερο να περάσει στην Ουκρανία χωρίς αυτό.

«Δεν θέλουν να μας αφήσουν να φύγουμε»

Ενώ ορισμένοι νεοσύλλεκτοι έλαβαν υπηκοότητα εντός εβδομάδων από την άφιξή τους στη Ρωσία για στρατιωτική εκπαίδευση, υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν το έγγραφο περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την κατάταξή τους. «Δεν θέλουν να μας αφήσουν να φύγουμε», ανέφερε άλλος νεοσύλλεκτος που ήταν από το πρώτο κύμα Κουβανών που ταξίδεψαν στη Ρωσία και δεν έχει λάβει ακόμη νέο διαβατήριο.

Ο Ιβάν Τσουβιλιάεφ, μέλος της ομάδας δικαιωμάτων Idite Lesom, σημείωσε πως αυτοί οι στρατιώτες δεν έχουν πλέον έγγραφα άρα δεν μπορούν να προστρέξουν στην πρεσβεία της χώρας τους. Αναλυτές αμφισβητούν επίσης το γεγονός πως η Αβάνα «δεν γνώριζε».

Για τους Κουβανούς που είναι «δεμένοι» στον πόλεμο της Ρωσίας, η παράταση του χρόνου τους στο πεδίο της μάχης πέρα από το προβλεπόμενο συμβόλαιό τους είναι σχεδόν δεδομένη. Μη θέλοντας να διατρέξουν τον κίνδυνο της τιμωρίας, τρεις από τους τέσσερις νεοσύλλεκτους των οποίων τα μονοετή συμβόλαια είχαν λήξει, είπαν ότι προτιμούσαν να μείνουν στη θέση τους και να προσευχηθούν για άμεση λήξη του πολέμου.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Κουβανών που πολεμούν στην Ουκρανία ή στην περιοχή του Κουρσκ.

Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να υποστηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 10.000 έως 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, κυρίως στην περιοχή του Κουρσκ.

Με τις ρωσικές απώλειες να συσσωρεύονται από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» τον Φεβρουάριο του 2022, ξένοι πολίτες «γεμίζουν» περισσότερα κενά στο πεδίο της μάχης. Μαχητές έχουν στρατολογηθεί από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών το Νεπάλ, η Γκάνα, η Συρία, η Ινδία και η Σρι Λάνκα, αναφέρει το Politico.

Αν και ο ακριβής αριθμός των ξένων νεοσύλλεκτων παραμένει μυστικός, στους κύκλους των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων λέγεται ότι αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του στρατού του Κρεμλίνου που μάχεται εναντίον της Ουκρανίας, καλύπτοντας τα «κενά».

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελία Χανίων για το θανατηφόρο τροχαίο: Δεν δώσαμε ποτέ εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο μεθυσμένος οδηγός

Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθας εξαιτίας του χιονιού

Κακοκαιρία: Που έπεσε η περισσότερη βροχή έως το μεσημέρι της Δευτέρας (Χάρτης)

 

Ετικέτες

Documento Newsletter