Politico: «Παζάρι» στην Κομισιόν για τα χαρτοφυλάκια – Τα σενάρια για τον Τζιτζικώστα

Politico: «Παζάρι» στην Κομισιόν για τα χαρτοφυλάκια – Τα σενάρια για τον Τζιτζικώστα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Κομισιόν σχετικά με την σύνθεση της και το μοίρασμα των κρίσιμων για την ΕΕ χαρτοφυλακίων, μετά τις καταθέσεις των υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλείται να ανακοινώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα ποιοι από τους 26 υποψηφίους που έχουν προτείνει τα κράτη μέλη για το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα λάβουν τελικά θέση σε αυτό και από ποιο πόστο.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο, στις Βρυξέλλες αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο παζάρι για τα χαρτοφυλάκια, με απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες της Προέδρου της Επιτροπής με ηγέτες των χωρών μελών, συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις με στόχο την πίεση προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η διαδικασία θα καθορίσει την σύνθεση της Επιτροπής για την επόμενη πενταετία (εκτός απροόπτων), η οποία μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την ένωση, όπως είναι η οικονομία, ο προϋπολογισμός, η συνοχή και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Politico τα χαρτοφυλάκια που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της κρισιμότητας τους και για τα οποία δίνεται η μεγαλύτερη μάχη είναι τα εξής: Οικονομία, Άμυνα, Γεωργία, Εμπόριο, Τεχνολογία, Ενέργεια και Κλίμα, Διεύρυνση, Συνοχή.

Τα σενάρια για τον Τζιτζικώστα

Στο σχετικό δημοσίευμα, γίνεται για κάθε ένα από αυτά μια ανάλυση της κατάστασης, αλλά και μια καταγραφή όλων των ενδιαφερομένων. Σε αυτό το πλαίσιο το Politico κάνει αναφορά στον εκλεκτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μια θέση στο Κολλέγιο, δηλαδή στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος όπως αναφέρεται είναι πιθανό να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για την Συνοχή.

Σύμφωνα με το Politico το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν είναι από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά είναι αρκετά σημαντικό γιατί ο Επίτροπος που το αναλαμβάνει είναι υπεύθυνος για περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Σε αυτή την πενταετία που ξεκινάει το χαρτοφυλάκιο μπορεί να μετονομαστεί σε «περιφερειακών επενδύσεων» καθώς αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ευρωπαϊκά κονδύλια διατίθενται στις πιο φτωχές χώρες της Ένωσης.

Το Politico υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για αυτή την θέση για τον Τζιτζικώστα, αναφέροντας μάλιστα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα αναμένει να πάρει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ιδιαίτερα επειδή ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει την φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανταγωνίστριες του Τζιτζικώστα για το πόστο είναι η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και η Ροξάνα Μινζατού.

Για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια το δημοσίευμα αναφέρει πως για το Οικονομίας, έχει μπει δυναμικά στην κόντρα η Ιταλία και η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναμένει ότι ο εκλεκτός της ακροδεξιός Ραφαέλε Φίττο θα τοποθετηθεί σε αυτό. Βέβαια για το συγκεκριμένο υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός αφού όλοι θέλουν να έχουν έλεγχο σε ζητήματα οικονομίας της Ένωσης. Όσον αφορά στο Άμυνας που είναι και καινούριο χαρτοφυλάκιο, το Politico θεωρεί ως βασικούς υποψηφίους τον Βάλντις Ντομπρόφσκις και τον Τιερί Μπρετόν (που είχαν ήδη θέση στο «απερχόμενο» Κολέγιο).

Για το Γεωργίας οι υποψήφιοι είναι οι Κρίστοφερ Χάνσεν, Γούπκε Χούκστρα και Κώστας Καδής, για το Εμπορίου, πάλι ο Χούκστρα, ο Μίκαελ ΜακΓκραθ και η Τζέσικα Ρόζγουολ, για το Τεχνολογίας η Χένα Βιρκούνεν και η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, για το Ενέργειας και Κλίματος  βασικοί υποψηφίοι φέρονται να είναι οι: Τζόζεφ Σικέλα, Τζουλιάν Ποπόφ, Νταν Γιοργκενσεν και Τερέζα Ριμπέρα και για το Διεύρυνσης οι: Βάλντις Ντομπρόφσκις και Όλιβερ Βαρχέλι.

Διαβάστε επίσης

Επί τον τύπον των φίλων

Προβληματισμένοι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος

Καλύτερα η Κουμουνδούρου να ασχολείται με την ισοπέδωση της Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Νέα «πυρά» του «γαλάζιου» Χαρακόπουλου: «Ο κόσμος έχει παράπονα από την κυβέρνηση» – Ζητά στροφή προς τα δεξιά

Σκληρή τοποθέτηση Αρβανίτη: «Δεν πάει άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη»

Μήνυση κατά του Μπέου κατέθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter