Politico: Οι 5 επίτροποι που είναι πιθανότερο να απορριφθούν – To «μαύρο πρόβατο», ο «στόχος» και ο «πρωτάρης»

Ακροάσεις για τους 26 επιτρόπους που προτείνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Δεν είναι συχνό φαινόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταφέρνει να κυριαρχεί επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αλλά αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές». Όλα αυτά στη σκιά της επιλογής του Απόστολου Τζιτζικώστα για το χαρτοφυλάκιο του Μεταφορών και Τουρισμού – το οποίο είχε στοχεύσει και ήθελε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – την ώρα που παραμένει ανοιχτό το θέμα των Τεμπών.

Ιστορικά, σύμφωνα με το Politico, το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει τουλάχιστον έναν υποψήφιο σε κάθε νέα Επιτροπή. Συνολικά επτά άτομα έχουν μπει στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιοι επίτροποι και έχουν βγει ως απλοί πολίτες.

  • Το 2004, ένας Ιταλός υποψήφιος απορρίφθηκε λόγω ομοφοβικών και μισογυνικών σχολίων.
  • Το 2009, μια υποψήφια από τη Βουλγαρία είδε την πόρτα της εξόδου λόγω οικονομικών ατασθαλιών του παρελθόντος.
  • Το 2014, ένας υποψήφιος από τη Σλοβενία απορρίφθηκε μετά από μια κακή εμφάνιση.
  • Το 2019, τρεις υποψήφιοι από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία απορρίφθηκαν λόγω διαφόρων ανησυχιών.

«Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για το Κοινοβούλιο να αποδείξει την εξουσία του και να ελέγξει την Επιτροπή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Politico και παρουσιάζει μία λίστα με τους υποψηφίους που είναι πιο πιθανό να απορριφθούν.

Το μαύρο πρόβατο

Ολιβερ Βαρχελί: Επίτροπος για την Υγεία και την Ευημερία των Ζώων, Ουγγαρία

Oliver Varhelyi

Δεν είναι μυστικό ότι η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θα αντιμετωπίσει μια επιθετική ακρόαση. Ως επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση στην πρώτη θητεία της von der Leyen, ο Βαρχελί αντιμετώπισε επικρίσεις από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τον εναγκαλισμό του με υποψήφιες χώρες που προκάλεσαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Οι ευρωβουλευτές μπορεί επίσης να θυμούνται την περίπτωση του 2023 όταν τους αποκάλεσε «ηλίθιους».

Ενώ φημολογείται ότι η Βουδαπέστη έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή Ένικο Γκιούρι, ορισμένοι στο Κοινοβούλιο ανησυχούν ότι η καταψήφιση του Βαρχέλι θα επιτρέψει στον Όρμπαν να κρατήσει τις Βρυξέλλες σε ομηρία, μη προτείνοντας αντικαταστάτη. Παρόλα αυτά, υπάρχει ευρεία συμφωνία στο νομοθετικό σώμα ότι είναι ο υποψήφιος που είναι πιο πιθανό να πέσει.

Η έκπτωτη πρέσβειρα

Μάρτα Κος: Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Σλοβενία

Η Kos ήταν επιλογή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνησή της, αφού η φον ντερ Λάιεν πίεσε τη χώρα να ορίσει γυναίκα υποψήφια. Ενώ τα διαπιστευτήριά της φαίνονται πολλά υποσχόμενα, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητές της. Παραιτήθηκε από πρέσβειρα της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία το 2020 μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση και έρευνα τεσσάρων εβδομάδων που διεξήγαγε το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δεσμοί της με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι στον κόσμο δεν θα περάσουν επίσης απαρατήρητοι. Η Kos έχει εργαστεί για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Kreab ως ανώτερη σύμβουλος, προσφέροντας «τις βαθιές της γνώσεις σε θέματα ηγεσίας, επικοινωνίας, φύλου, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων, ιδίως στις γερμανόφωνες χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Η Kos δήλωσε στο POLITICO ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της λομπίστα, ούτε είναι καταχωρημένη ως τέτοια στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει τις κατηγορίες της αντιπροσωπείας του ΕΛΚ της Σλοβενίας σχετικά με τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις της με την αστυνομία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως ανέφερε το Euronews, μια κατηγορία που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Το πρόσωπο του Βελγίου

Χατζά Λαχμπίμπ – Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας, Βέλγιο

Hadja Lahbib

Το Κοινοβούλιο θα διστάσει να απομακρύνει μια από τις λίγες γυναίκες στην ομάδα της φον ντερ Λάιεν, και το χαρτοφυλάκιο της Λαχμπίμπ δεν είναι ένα από τα πιο περιζήτητα καθήκοντα. Παρόλα αυτά, η Λαχμπίμπ – η οποία ως υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου ήταν το πρόσωπο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την περασμένη άνοιξη – καλύτερα να προετοιμαστεί για ένα ξεκαθάρισμα. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν της, ιδίως όσον αφορά ένα ταξίδι στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως δημοσιογράφος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, και σχετικά με τους χειρισμούς της για τη χορήγηση βίζας σε Ιρανούς αξιωματούχους, για τους οποίους παραλίγο να χάσει τη θέση της ως υπουργός Εξωτερικών.

Ο στόχος

Αικατερίνα Ζαχαρίεβα – Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία, Βουλγαρία

Ekaterina Zaharieva

Τα μαχαίρια βγήκαν για την Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Το 2018 ενεπλάκη σε σκάνδαλο που σχετίζεται με την πώληση βουλγαρικών υπηκοοτήτων. Όπως ανέφερε τότε η Euractiv, ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης κατηγόρησε τη Ζαχαρίεβα ότι συμμετείχε στην απάτη ως υπουργός Δικαιοσύνης. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε καμία δικαστική συνέχεια, αλλά οι πολιτικοί της αντίπαλοι είναι πρόθυμοι να υπενθυμίσουν σε όλους τη σχέση της με το σκάνδαλο.

Ο πρωτάρης

Γκλεν Μίκαλλεφ – Επίτροπος αρμόδιος για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, τη νεολαία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, Μάλτα

Η επιλογή της Μάλτας προκάλεσε εντύπωση στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Μίκαλλεφ λόγω της απειρίας του για μια θέση που συχνά στελεχώνεται από πρώην πρωθυπουργό ή άλλο πολιτικό βαρίδι. Ο 35χρονος Μίκαλλεφ ήταν προσωπάρχης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες, καθώς ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας της Μάλτας που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό με την ΕΕ. Θα εξαρτηθεί από το αν οι νομοθέτες θεωρούν αυτό το βιογραφικό επαρκές για το χαρτοφυλάκιο.

Διαβάστε επίσης

«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη»: Εκδήλωση με ομιλητές Μαρία Καρυστιανού – Παύλο Ασλανίδη

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» – Στιγμές από το πιο ιστορικό φεστιβάλ πολιτικής νεολαίας που κλείνει μισό αιώνα

Ετικέτες