Politico: Ο Βίκτορ Όρμπαν αυτοανακηρύσσεται προκλητικά «πρόεδρος της Ευρώπης»!

Politico: Ο Βίκτορ Όρμπαν αυτοανακηρύσσεται προκλητικά «πρόεδρος της Ευρώπης»!
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά) και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν περπατούν για να παραστούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, Ρωσία, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε τη Μόσχα την Παρασκευή για μια σπάνια συνάντηση Ευρωπαίου ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησε προτάσεις ειρήνης για την Ουκρανία, οι οποίες προκάλεσαν την καταδίκη του Κιέβου και ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Από τότε που η Βουδαπέστη ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν κυκλοφορεί σαν γάτα με μεθαμφεταμίνη.

Από το Κίεβο για να συναντήσει τον… εχθρό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Μόσχα για μια κουβεντούλα με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Πεκίνο για να πιεστεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει ένα ιλιγγιώδες πρόγραμμα παγκόσμιας διπλωματίας που, όπως λέει, έχει σκοπό να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Αλλά η υπερκινητική πρακτική του Όρμπαν έχει αφήσει τους πραγματικούς προέδρους της Ευρώπης να γουρλώνουν τα μάτια τους, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να δυσανασχετούν με τον Ούγγρο ηγέτη, καθώς τους κλέβει την παράσταση και ανακατεύει τα νερά στις Βρυξέλλες.

Η φασαρία ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Τρίτη, δεύτερη ημέρα της εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με ένα διαφημιστικό βίντεο που παρουσίαζε σκόπιμα τον Όρμπαν ως άνθρωπο σε αποστολή.

Μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με σειρήνες και μπλε και κόκκινα φώτα που αναβόσβηναν καθ’ οδόν “για την ειρήνη”. Δραματική μουσική, πλάνα σε στυλ ταινίας δράσης και – 2.100 χιλιόμετρα αργότερα, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας – εμφανίστηκε ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποτρέψει έναν παγκόσμιο πόλεμο.

 

Η μουσική γινόταν πιο δυνατή καθώς έφτανε στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου. Ο Όρμπαν κάθισε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι για “τρεις ώρες διαπραγματεύσεων”, οι οποίες τελείωσαν με χαμόγελα και από τις δύο πλευρές και συνέντευξη Τύπου με χειραψία.

Στη φωτογραφία που παραχωρήθηκε από το Γραφείο Τύπου του Ουκρανού Προέδρου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, δεξιά, υποδέχεται τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban στο Κίεβο, Ουκρανία, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. (Γραφείο Τύπου του Ουκρανού Προέδρου μέσω AP)

 

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, ο Όρμπαν έφυγε και πάλι – δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που επιμένουν ότι δεν μιλάει εκ μέρους τους, ότι ο ρόλος του ως Ούγγρου πρωθυπουργού καθώς διευθύνει το Συμβούλιο της ΕΕ είναι διπλωματικά άσχετος.

Αυτή τη φορά πρόσφερε το ίδιο του το χέρι στη Μόσχα στον Πούτιν, τον αιμοδιψή ηγέτη της Ρωσίας που διεξάγει εδώ και χρόνια πόλεμο στην Ουκρανία και απειλεί τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.

Παρά τις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών, ο Όρμπαν δήλωσε με υπερηφάνεια ότι ήρθε στη Μόσχα ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Δεν μπορούμε να πετύχουμε την ειρήνη χωρίς διάλογο και διπλωματικές οδούς”, δήλωσε ο Όρμπαν στο Κρεμλίνο. “Έχω αντιληφθεί ότι οι θέσεις απέχουν πολύ η μία από την άλλη, αλλά όσον αφορά την αποκατάσταση του διαλόγου το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε σήμερα”. Στο τέλος του ταξιδιωτικού του βίντεο, εμφανίστηκε το λογότυπο της ουγγρικής προεδρίας με το σύνθημα του Τραμπ: Make Europe Great Again.

Η επίσκεψη του Όρμπαν στον Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας φάνηκε να του λείπει κάποια από τη γενναιότητα που φαινόταν στο βίντεο του Κιέβου, είχε μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν το πρωί της Δευτέρας οι δυνάμεις του Πούτιν βομβάρδισαν ένα παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο.

 

Η αποσχιστική αυτή διπλωματική αποστολή λιθοβόλησε την προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ, είπε κάποιος γνώστης της κατάστασης στις Βρυξέλλες.

“Τα κράτη μέλη είχαν ήδη ενοχληθεί από το σύνθημα’. Αλλά η συνάντηση με τον Πούτιν θα επισκιάσει μόνιμα την ουγγρική προεδρία”, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο POLITICO την Παρασκευή, αφού του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα. “Με μια τέτοια συνάντηση η προεδρία τελειώνει πριν καν αρχίσει πραγματικά”.

Αλλά ενδιαφέρεται πραγματικά ο Όρμπαν; Ή μήπως χρησιμοποιεί την προεδρία ως εργαλείο για να συμπεριφέρεται όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του στην πατρίδα του: Ο ηγέτης της Ευρώπης;

Ο άνθρωπος σε αποστολή επέστρεψε ωστόσο από το Πεκίνο το πρωί της Δευτέρας.

“Η Κίνα είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη που έχει δεσμευτεί σαφώς για την ειρήνη. Αυτό είναι σημαντικό για την Ουγγαρία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Όρμπαν, προσκυνώντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο οι ΗΠΑ – σύμμαχο της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ – έχουν κατηγορήσει ότι στηρίζει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Όμως ο πραγματικός λόγος για την ανεμοδαρμένη πρώτη εβδομάδα της προεδρίας της ΕΕ που πέρασε ο Όρμπαν μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι του.

Το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, υπέστη το πιο σοβαρό πλήγμα των τελευταίων 15 ετών στις ευρωεκλογές και ένας νέος αντίπαλος έχει εμφανιστεί. Ο Péter Magyar ήταν μακροχρόνιος σύμμαχος του Όρμπαν, αλλά τον Φεβρουάριο στράφηκε κατά του κατεστημένου της Βουδαπέστης, ξεκίνησε ένα δημόσιο κίνημα που έγινε κόμμα – και απέσπασε σχεδόν το 30% των ψήφων στην κάλπη. Ήταν η ισχυρότερη επίδοση κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία τα τελευταία 15 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Ουγγαρία: Ενισχυμένη βγαίνει η αντιπολίτευση μετά τις Ευρωεκλογές – Το καθεστώς Όρμπαν αμφισβητείται πολιτικά

Μετά από μια σοβαρή ύφεση και έναν άδειο προϋπολογισμό, ο Όρμπαν έχει ελάχιστα να προσφέρει στο κοινό που θα μπορούσαν να κερδίσουν την υποστήριξή του. Θα μπορούσε, ωστόσο, να παρουσιάσει τον εαυτό του ως “ειρηνοποιό”, όπως ακριβώς έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

“Ο Όρμπαν παραδοσιακά κατασκευάζει ένα διευρυνόμενο αφήγημα εξωτερικής πολιτικής πρακτικά από το 2014-15. Το σημερινό προφανές απότοκο αυτού είναι το αφήγημα της “ειρηνευτικής αποστολής”, το οποίο αφορά επίσης την επιδίωξη των δικών του οικονομικών συμφερόντων, και το οποίο έχτισε σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη δική του εκλογική βάση στις τελευταίες εκλογές”, δήλωσε στο POLITICO ο Botond Feledy, γεωπολιτικός αναλυτής στο Red Snow.

Αλλά η τακτική του Όρμπαν θα μπορούσε επίσης να στραφεί εναντίον του. Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν για την προεδρία και τα πρόσφατα ταξίδια του κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε μια πρώτη ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μπορούσαν να προχωρήσουν από τις δημόσιες καταδίκες και μόνο σε συγκεκριμένες ενέργειες για να περιορίσουν την προεδρία της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με έναν δεύτερο διπλωμάτη της ΕΕ, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τον Όρμπαν. “Θα έπρεπε να είναι σαφές ότι εκπροσωπεί μόνο τη χώρα του, αλλά αντ’ αυτού άφησε σκόπιμα πολλές ασάφειες”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι εντάσεις είναι υψηλές μετά την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω πλησιάζοντας το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20 Ιουλίου, καθώς η Ουγγαρία συνεχίζει να εμποδίζει τη χρηματοδότηση για να βοηθήσει την Ουκρανία να πάρει χρήματα για να αγοράσει όπλα από την ΕΕ.

Ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο επίσης παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, δήλωσε στο POLITICO: “Συζητάμε τώρα τι ακριβώς θα κάνουμε την Τετάρτη. Υπάρχει μια πολύ σαφής πολιτική αποδοκιμασία”.

Είναι απίθανο οι Βρυξέλλες να έχουν την όρεξη να προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ουγγαρία για την παγκόσμια μεγαλοστομία του Όρμπαν αμέσως, αν και αναλυτές λένε ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να στερήσουν από τον Όρμπαν την προεδρία.

“Αν δείξουν αποφασιστικότητα να δώσουν μια σωστή απάντηση στη διπλωματία “σοκ και δέος” του Όρμπαν που έχει στόχο να τρολάρει και να γελοιοποιήσει την ΕΕ, μπορούν να απαλλαγούν από την ουγγρική προεδρία μέσα σε λίγες εβδομάδες”, έγραψε ο Dániel Hegedűs, ανώτερος συνεργάτης στο German Marshall Fund.

Θα χρειαζόταν ειδική πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ξαναγραφτεί το χρονοδιάγραμμα της εκ περιτροπής προεδρίας και να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης της επερχόμενης πολωνικής προεδρίας κατά αρκετούς μήνες.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δρα εκεί έξω χωρίς καμία αξιοπρεπή αυτοσυγκράτηση και οι Βρυξέλλες θα ήθελαν πολύ να τερματίσουν την προεδρεία του.

Ο Όρμπαν, από την πλευρά του, δεν δείχνει πολλά σημάδια ότι θα λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις των Βρυξελλών για αυτοσυγκράτηση – και τις προσπάθειες να τερματίσει τη διοίκηση του.

Συνεχίζει να εκτελεί ένα τιμωρητικό πρόγραμμα ταξιδιών που θα έκανε την Τέιλορ Σουίφτ να κλάψει: Είναι ήδη καθ’ οδόν για την Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Politico  –  Viktor Orbán appoints himself president of Europe. Deal with it.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει σε μια νέα «κεντρώα» πλειοψηφία διασπώντας την Αριστερά;

Αττική: Αυτές οι παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμπι – Αναλυτικά η λίστα

Πιτσιλής διορίζει Πιτσιλή για να γνωμοδοτεί στον εαυτό του – Με τραγελαφική απόφασή αυτοορίζεται πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου

Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες για νέο σκάνδαλο Αυγενάκη – «Διόρισε τον κουνιάδο του με “παράνομη” αμοιβή χιλιάδων ευρώ»

Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)

Η ΝΔ βλάπτει σοβαρά την Τέχνη σε Πανεπιστήμια και σχολεία – Στις… επάλξεις 19 Πρόεδροι Τμημάτων Τεχνών και Κοσμήτορες ΑΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Δελφινομαχίες κάτω από τον πράσινο ήλιο – Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων

Με απευθείας ανάθεση παίρνει τη σημαία η Μαρία Σάκκαρη;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter