Politico: Νόμο – «ασπίδα» για την ελευθερία του Τύπου έχει στα «σκαριά» η Κομισιόν – Η αιχμή για το σκάνδαλο υποκλοπών

Politico: Νόμο – «ασπίδα» για την ελευθερία του Τύπου έχει στα «σκαριά» η Κομισιόν – Η αιχμή για το σκάνδαλο υποκλοπών

Νόμο για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας με το βλέμμα εμφανώς στην Ελλάδα του Μητσοτάκη και την Ουγγαρία του Όρμπαν προωθούν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται προσχέδιο που έχει περιέλθει σε γνώση του, στον απόηχο του σκανδάλου παρακολουθήσεων.

Αυτό το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα αποτελέσει την απάντηση της Κομισιόν στις κλιμακούμενες απειλές κατά της Ελευθερίας του Τύπου ανά την Ευρώπη. Όλα αυτά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα που έχει προκαλέσει «σεισμό» στην Ευρώπη αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να το αποσιωπήσει.

Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να δώσει στις Βρυξέλλες νέα εργαλεία για την ενίσχυση των διασφαλίσεων έναντι του κρατικού ελέγχου των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης μέσω πολιτικών υποψηφιοτήτων σε εποπτικά συμβούλια και μυστικής χρηματοδότησης μέσω διαφημίσεων.

Ακόμα, αναφέρει πως η ΕΕ είχε τις δικές της μάχες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με τα κράτη μέλη. Τον Ιούλιο, η Επιτροπή οδήγησε την Ουγγαρία στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της νομοθεσίας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα LGBTQ+. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έστειλε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια ραδιοφώνου για τα ανεξάρτητα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης Klubradio. Η Ουγγαρία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει Ευρωπαίους δικαστές για έναν νόμο κατά της LGBTQ+ που επιδιώκει να εμποδίσει τα παιδιά και τους εφήβους να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο και διαφημίσεις σχετικά με ζητήματα LGBTQ+.

Εν συνεχεία, το Politico αναφέρεται φυσικά στην περίπτωση της Ελλάδας ξεκινώντας από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 108η θέση στον κόσμο στην Ελευθερία του Τύπου, στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, η χαμηλότερη στην κατάταξη χώρα της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή βυθισμένη σε σκάνδαλο μετά την αποκάλυψη ότι τηλέφωνα δημοσιογράφων παρακολουθούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της.

Σε αρκετές χώρες της ΕΕ δεν υπάρχουν επί του παρόντος εθνικοί κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων από παρακολούθηση αλλά και των μέσων ενημέρωσης από τον κρατικό έλεγχο, αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δώσουν στους δικηγόρους σε όλη την Ευρώπη ένα πολύ ισχυρότερο οπλοστάσιο για την ανάληψη ευθύνης από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ανέφερε. Κάτι το οποίο ζητούν επιτακτικά οι ενώσεις για την ελευθερία του Τύπου.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένη για μια σύγκρουση με τις κυβερνήσεις.

«Αυτός θα είναι ένας ανηφορικός αγώνας», είπε. «Δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς υπό το πρίσμα των απειλών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Επισημαίνει, επίσης το Politico πως ήδη ορισμένες κυβερνήσεις και εκδότες έχουν αντιταχθεί στην πρώτη προσπάθεια ρύθμισης των μέσων ενημέρωσης. Το σχέδιο της Επιτροπής χαρακτηρίζεται ως «επαναστατική κίνηση» και είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πιθανή αντίδραση από εκδότες, οι οποίοι θεωρούν ότι η Επιτροπή υπερβαίνει και παρεμβαίνει στην εθνική νομοθεσία.

Ωστόσο, πέρα από τις εγχώριες πολιτικές παρεμβάσεις, με αυτό το νομοσχέδιο η Κομισιόν επιθυμεί να περιορίσει την ξένη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση. «Το θέμα ανέκυψε όταν η ΕΕ προσπάθησε να ανακόψει ένα κύμα παραπληροφόρησης από ΜΜΕ που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο όπως το RT και το Sputnik κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», υποστηρίζει το Politico.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter