Διεθνές σάλο έχει προκαλέσει το ζήτημα της λογοκρισίας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Νέο χαστούκι περίμενε την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το ζήτημα της λογοκρισίας στα ελληνικά Media, αυτή την φορά απ’ την εφημερίδα Politico.
Σύμφωνα με άρθρο της συγκεκριμένης εφημερίδας μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 28/03/2022 φανερώνει πως η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η έκθεση με τίτλο «Controlling the message: Challenges for independent reporting in Greece» (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη υποβολή εκθέσεων στην Ελλάδα) εκπονήθηκε από MFRR, έναν οργανισμό υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, ο οποίος πραγματοποίησε «διερευνητική αποστολή στην χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η κατάσταση στο ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα, αλλά διαπιστώνει επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία το 2019, το οποίο «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «να ελαχιστοποιεί τις επικριτικές και διαφωνούσες φωνές».
«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορά για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν καταγγέλλονται σε πολλά σημεία πώλησης, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει η έκθεση.
Αναφέρει επίσης ότι η δολοφονία του βετεράνου δημοσιογράφου του εγκλήματος Γιώργου Καραΐβαζ τον Απρίλιο του 2021 έφερε στο προσκήνιο βαθύτερα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα.
«Η πρόοδος των ερευνών φαίνεται αργή και στερείται βασικής διαφάνειας, η οποία είχε αποθαρρυντικό αποτέλεσμα και οδηγεί σε δυσπιστία σχετικά με την ικανότητα ή την προθυμία των αρχών να προστατεύσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα», σημειώνει η έκθεση.
Ενώ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κάνουν λόγο για ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, αναφέροντας κρατικά κονδύλια που διατέθηκαν χωρίς διαφάνεια, αποδεικτικά στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας των κρατικών μέσων ενημέρωσης και βία κατά δημοσιογράφων.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και κατέχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην ΕΕ καθώς η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Naumann το περασμένο έτος διαπιστώθηκε ότι 8 στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Ενώ μια πρόσφατη έρευνα για το Ινστιτούτο Eteron διαπίστωσε ότι μόλις το 10,7 % των ανθρώπων εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης.
Greece has dropped five places in the 2021 World Press Freedom Index — produced by Reporters Without Borders.https://t.co/kuqTevSLUA
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) March 28, 2022