Politico: Μυστικό σχέδιο για το Μουντιάλ από Σαουδική Αραβία με εμπλοκή Μητσοτάκη

Politico: Μυστικό σχέδιο για το Μουντιάλ από Σαουδική Αραβία με εμπλοκή Μητσοτάκη

Μυστικό σχέδιο για «αγορά» του Μουντιάλ του 2030 από τη Σαουδική Αραβία, με την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα με τίτλο «Το μυστικό σαουδαραβικό σχέδιο για αγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου», συνοδεύεται από τη φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2022.

Η προσέγγιση και οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά έγιναν εν κρυπτώ, με το Politico να αναφέρει ότι οι Σαουδάραβες προσφέρθηκαν να πληρώσουν για όλες τις υποδομές που θα χρειαστεί να ανοικοδομηθούν στη χώρα για τη φιλοξενία της διοργάνωσης, με αντάλλαγμα τη συνεργασία με το Ριάντ ώστε να κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2030.

Μάλιστα, καταγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις υποσχέσεις της Σαουδαραβικής πλευράς προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενούσε τα 3/4 των προγραμματισμένων ματς της διοργάνωσης, αφήνοντας στην Ελλάδα επενδύσεις δισεκατομμυρίων, μέσω κατασκευής νέων γηπέδων.

Οι Σαουδάραβες φαίνεται ότι επιχείρησαν να προσελκύσουν την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την ως «δούρειο ίππο» προσέλκυσης ψήφων υπέρ αυτής της κοινής υποψηφιότητας, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η κατάθεση των προτάσεων υποψηφιότητας προς τη FIFA λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ το 2024 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη FIFA στην οποία θα αναδειχθεί η καταλληλότερη υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2030.

Το Politico σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν έγινε αποδεκτή η προσφορά του Σαλμάν στον Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η σαουδαραβική πλευρά αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό για τις πληροφορίες που παρατίθενται. Απαντήσεις δεν ήρθαν τόσο από την πλευρά της Αιγύπτου, όσο και από εκείνη της FIFA.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης… Αυτό θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους. Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ προωθεί μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», δήλωσε στο Politico o Σάιμον Τσάντγουϊκ, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι.

Το Politico κλείνει το δημοσίευμά του κάνοντας αναφορά στο «εφιαλτικό» για την Ελλάδα, παράδειγμα της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες που έγιναν τότε ως «μνημείο της κυβερνητικής ασυδοσίας», συνδέοντας την περίοδο εκείνη με την οικονομική κρίση που έφερε τα μνημόνια στη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter