Politico: Ιδού πέντε δουλειές για τον άνεργο Κάρλες Πουιτζντεμόντ

Politico: Ιδού πέντε δουλειές για τον άνεργο Κάρλες Πουιτζντεμόντ

Η πραγματικότητα χτύπησε επιτέλους την πόρτα του πρώην προέδρου της Καταλονίας, ο οποίος φέρεται ότι σε ιδιωτικές του συνομιλίες αποδέχεται την ήττα του στο μπρα ντε φερ με τη Μαδρίτη, όπως μαρτυρούν γραπτά μηνύματα που έστειλε σε συνεργάτες του και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μπορεί η ηγεσία της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία να αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπει αναγκαστικά τελεία στην καριέρα του. Με σατιρική διάθεση (και περνώντας τα γκρίζα σύνορα της «πολιτικής ορθότητας»), η ιστοσελίδα πολιτικής ανάλυσης POLITICO προτείνει σε πρόσφατο άρθρο της πέντε πιθανές θέσεις εργασίας που θα μπορούσε να καλύψει ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Μεταξύ σοβαρού και αστείου λοιπόν, ο εθνικιστής πρώην πρόεδρος μπορεί να βρει μία από τις παρακάτω πέντε δουλειές.

1. Να θυμηθεί τα νιάτα του και να γίνει ξένος ανταποκριτής

Προτού αφοσιωθεί στην πολιτική, ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ έκανε καριέρα ως δημοσιογράφος. Γιατί, λοιπόν, να μην ξεσκονίσει τα παλιά βιβλία του και να μην επιστρέψει στα παλιά του λημέρια ως ανταποκριτής ευρωπαϊκών υποθέσεων παραμένοντας στην «καρδιά της Ευρώπης», τη βελγική πρωτεύουσα;

Σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτος αν δεχθεί το μήνυμα «είστε καλοδεχούμενος στην ισπανική πρεσβεία για σύντομη ενημέρωση», καθώς το πιθανότερο είναι να συλληφθεί με το που πατήσει το πόδι του εκεί.

2. Να αλλάξει πίστα και να γίνει Φλαμανδός πολιτικός

Το φιλελεύθερο κόμμα «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» έχει γίνει το δεύτερο πολιτικό σπίτι του Πουιτζντεμόντ. Οι Φλαμανδοί εθνικιστές, οι οποίοι κατά καιρούς επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση διχοτόμησης του Βελγίου, υποδέχθηκαν τον Καταλανό σαν δικό τους άνθρωπο, με ανοιχτές αγκάλες.

«Οσοι Καταλανοί αισθάνονται ότι απειλούνται πολιτικά μπορούν να ζητήσουν άσυλο στο Βέλγιο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Πουιτζντεμόντ. Είναι 100 τα εκατό νόμιμο», δήλωσε τον Οκτώβριο ο Τέο Φράνκεν, υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, στέλεχος του κόμματος.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί να μην δοθεί κι ένας κομβικός ρόλος στον Καταλανό πολιτικό στο φλαμανδικό κόμμα; Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, ξέρει πώς να προσελκύει γύρω του κόσμο και –το σημαντικότερο ίσως- ξέρει πώς να κερδίζει σε εκλογικές αναμετρήσεις (μολονότι όχι πάντα νόμιμες), όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι Ντάλισον και Ολιβέιρα του POLITICO.

3. Να βάλει στολή και να γίνει δασοφύλακας

Όταν κατέφτασε στο Βέλγιο, ο Πουιτζντεμόντ χάθηκε από τη δημοσιότητα για λίγο διάστημα. Όταν έκανε την εμφάνισή του, αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στη γνωστή βελγική εφημερίδα «Le Soir» κατά τη διάρκεια περιπάτου του στο δάσος «Arboretum of Tervuren», ελληνιστί το «Βασίλειο των Δένδρων» -δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για αυτοανακηρυχθέν ανεξάρτητο βασίλειο.

Θα ήταν λογικό, λοιπόν, η διαχειριστική αρχή του εν λόγω δάσους να θελήσει να ευχαριστήσει τον Καταλανό πολιτικό για τη (δωρεάν;) διαφήμιση που προσέφερε δίνοντάς του μια θέση δασοφύλακα.

4. Να διευθύνει καντίνα με σπεσιαλιτέ τις τηγανιτές πατάτες

Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει όλους τους Βέλγους, λίγο περισσότερο ίσως από τα μύδια, τη βάφλα, και τη σοκολάτα, είναι οι τηγανιτές πατάτες. Σχεδόν σε κάθε γωνιά των Βρυξελλών, ο περαστικός θα βρει και μια καντίνα για να αγοράσει το …εθνικό φαγητό το οποίο μπορεί να συνοδεύσει με κάθε λογής σως. Τι καλύτερο για τον Πουτζντεμόν, αναρωτιούνται οι συντάκτες του POLTICO, από το να ανοίξει τη δική του καντίνα, έτσι ώστε να προσαρμοστεί ακόμη γρηγορότερα στο βελγικό τρόπο ζωής;

Σε συνδυασμό με την εξιστόρηση του «παλιού καλού καιρού στην πατρίδα», ο Πουιτζντεμόντ και η καντίνα του μπορούν να έχουν μεγάλη πέραση σε τουρίστες και Βέλγους. Με εξαίρεση όσους είναι λάτρεις της σως Ανταλούζ, βεβαίως βεβαίως.

5. Γκουρού της τεχνολογίας

Στην περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, δεν μπορεί να αποχωριστεί την θέση του ως ηγέτη της αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας, θα μπορούσε να συνεχίσει να την κυβερνά από μακριά, επωφελούμενος από την γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας. Η ιδέα προήλθε από έναν υποστηρικτή του, ο οποίος πρότεινε στον Πουιτζντεμόντ να κυβερνήσει μέσω…Skype.

Γιατί όχι να μην σχεδιαστεί μια νέα εφαρμογή, γράφει το POLTICO, αυτή «του εξόριστου», η οποία θα λύσει τα χέρια στον Καταλανό πολιτικό, δίνοντάς του μάλιστα τη δυνατότητα να εμφανίζεται στην πατρίδα του μέσω του …ολογράμματος του; Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δηλαδή, καλύτερος ήταν που έκλεψε την παράσταση στις γαλλικές προεδρικές εκλογές την περασμένη άνοιξη;

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν του αρέσει, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ισπανία και να μπει φυλακή. Επιλογές, πάντως, έχει πολλές!

Documento Newsletter