«Ρωτήστε έναν Ουκρανό στρατιώτη εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δύση θα σταθεί στο πλευρό του Κίεβου “όσο χρειαστεί”. Η υπόσχεση είναι κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία φορά που η μονάδα πυροβολικού του είχε βλήμα να εκτοξεύσει, όπως παραπονέθηκε ένας στρατιώτης από την πρώτη γραμμή».
Ετσι, δραματικά, περιγράφει την κατάσταση του ουκρανικού στρατού ανάλυση του Politico. Και δεν είναι μόνο ότι σε ουκρανικές μονάδες τελειώνουν τα πυρομαχικά. Η χώρα στερείται κάτι ακόμα πιο δύσκολο να προμηθευτεί από τις οβίδες: το μαχητικό πνεύμα που χρειάζεται για να νικήσει.
Το ηθικό των στρατευμάτων είναι ζοφερό, καταρρακώνεται από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε πόλεις εκατοντάδες μίλια μακριά από το μέτωπο, τα πλήθη των νεαρών ανδρών που παρατάχθηκαν για να ενταχθούν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί. Σήμερα, οι επιλέξιμοι επίδοξοι νεοσύλλεκτοι αποφεύγουν τη στρατολόγηση και περνούν τα απογεύματα τους σε νυχτερινά μαγαζιά. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εντελώς.
Παρόλο που ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αποδέχονται κατ’ ιδίαν ότι περισσότερες απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν ποτέ πιο κοντά από τον στόχο του.
Εάν η παλίρροια δεν αλλάξει σύντομα σε αυτόν τον τρίτο χρόνο της εισβολής της Ρωσίας, το έθνος της Ουκρανίας όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή θα παραδοθεί στο παρελθόν. Για έναν πόλεμο τέτοιας σημασίας που καθορίζει την εποχή, η κλίμακα των ενεργειών των δυτικών ηγετών για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τους Ρώσους εισβολείς υπολείπεται κατά πολύ της ρητορικής τους. Η απογοήτευση έχει κάνει τους Ουκρανούς – από τους στρατιώτες που σκάβουν χαρακώματα μέχρι τους υπουργούς που διοικούν τη χώρα – κουρασμένους και οξύθυμους.
Όταν το Politico ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εάν ένιωθε ότι η Δύση είχε αφήσει την Ουκρανία για να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, η ετυμηγορία του ήταν σαφής: «Ναι, ναι», είπε, σε συνέντευξή του στο γραφείο του, μια ώρα μετά από άλλη μια ρωσική πυραυλική επίθεση.
Ο Ζελένσκι έθεσε τα διακυβεύματα ακόμη πιο ξεκάθαρα, λέγοντας ότι η Ουκρανία «θα χάσει τον πόλεμο» εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν παράσχει βοήθεια.
Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην προμήθεια προηγμένων δυτικών όπλων και χρημάτων, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι ρωσικές δυνάμεις. Αυτό θα αφήσει τον Πούτιν ελεύθερο να ροκανίσει την πληγωμένη χώρα τους επόμενους μήνες ή χρόνια.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης θα είναι σοβαρές. Ο Πούτιν μπορεί να αναζωογονήσει τις ευρύτερες αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες στο εξωτερικό. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία φοβούνται ιδιαίτερα ότι είναι οι επόμενες στη λίστα επιτυχιών του. Η Κίνα, ήδη ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος εταίρος για τη Μόσχα, θα έχει λίγους λόγους για να αλλάξει τη στάση της.
Αυτή τη στιγμή, η πιο επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας είναι για βλήματα πυροβολικού – εκατομμύρια από αυτά. Επιπλέον, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία υφίσταται άγρια επίθεση με πυραύλους και πυροβολικό εδώ και εβδομάδες. Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσεις σε χερσαία επίθεση σύντομα.
«Είναι συμβολικό γιατί λένε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί μίλησαν στο Politico ανώνυμα, για να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Έκαναν μια ζοφερή πρόβλεψη για μέτωπα που δυνητικά θα καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι, όταν η Ρωσία, με μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών και ετοιμότητα να δεχθεί μεγάλες απώλειες, εξαπολύσει την αναμενόμενη επίθεση της. Ίσως χειρότερα, εξέφρασαν φόβους ότι η αποφασιστικότητα της ίδιας της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με το ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις να υπονομεύεται από την απελπιστική έλλειψη προμηθειών.
Διαβάστε επίσης:
Νετανιάχου: Θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για την επίθεση του Ιράν
El Pais: ΕΕ και ΗΠΑ εξετάζουν να επεκτείνουν τις κυρώσεις στην Τεχεράνη