Politicο: Η Γαλλία φλέγεται – Επιστρέφουν τα Κίτρινα Γιλέκα;

Politicο: Η Γαλλία φλέγεται – Επιστρέφουν τα Κίτρινα Γιλέκα;
Η Γαλλία βρίσκεται σε αναβρασμό σχολιάζει το Politico μεταδίδοντας τα τελευταία γεγονότα από τις συγκρούσεις στη χώρα έπειτα από μήνες απεργιών και διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.
Οι διαμαρτυρίες αναφέρει το δημοσίευμα, επηρεάζουν την καθημερινή ζωή της χώρας, την πολιτική ατζέντα της, με την αναβολή της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Παρίσι. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε απεργία την ερχόμενη Τρίτη, τη 10η από την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά παράλληλα αναμένονται και άλλες μικρότερες, αυθόρμητες διαδηλώσεις.
Πώς φτάσαμε εδώ;
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, ενώ κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα εν μέσω προσπάθειας της κυβέρνησης να περάσει τον επίμαχο νόμο από το κοινοβούλιο. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει τον νόμο εκτός κοινοβουλίου, εξόργισαν τον κόσμο, ο οποίος επισημαίνει ότι μαζί με τα όρια συνταξιοδότησής αυξάνονται και οι εισφορές για πλήρη σύνταξη.
Επιστρέφουν τα Κίτρινα Γιλέκα;
Το Politico σχολιάζει ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στην πρώτη θητεία του Μακρόν. Τα Γιλέκα ξεκίνησαν με λίγο κόσμο ως διαμαρτυρία για τον φόρο καυσίμων, ενώ το προφίλ των διαμαρτυρομένων ήταν διαφορετικό (από αγροτικές περιοχές, «κατώτερης και μεσαίας τάξης»).
Το κοινό τους σημείο είναι η μαζικότητα. Πάνω από το 60% των Γάλλων είναι υπέρ στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων ώστε η κυβέρνηση να υποχωρήσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Ωστόσο, η σκιά των Κίτρινων Γιλέκων φαίνεται ότι είναι εκεί, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς μερικοί διαδηλωτές φορούσαν τη φωσφορίζουσα στολή τους κατά τη διάρκεια των πορειών στο Παρίσι, και όχι μόνο.
Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι βιώνουν την ίδια βία που έπρεπε να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων. Επιπλέον, η αστυνομική καταστολή είναι κάτι που φουντώνει τις διαδηλώσεις στο Παρίσι.
Ο Μακρόν από την πλευρά του, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, συνέκρινε εμμέσως τις βίαιες διαδηλώσεις με τις ταραχές στις ΗΠΑ ή στη Βραζιλία. «Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημάδια ότι θα μπορούσε να πάρει πίσω τον νόμο» σχολιάζει το Politico.
Στη συνέντευξή του την Τετάρτη στην τηλεόραση, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι τα συνδικάτα δεν κατέληξαν σε εναλλακτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σε συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Μακρόν καταδίκασε τη βία και είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τα συνδικάτα άλλα θέματα όπως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί.
«Θεωρητικά, η μεταρρύθμιση έχει ολοκληρωθεί. Μετά την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν επέζησε οριακά από μια ψηφοφορία δυσπιστίας με μόνο εννέα ψήφους διαφορά. Ωστόσο, υπάρχει ένα τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Μακρόν, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, όπου οι συνταγματικοί δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο νόμος είναι σύμφωνος με το σύνταγμα. Παράλληλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο αξιολογεί αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον νόμο».
Ο Μακρόν έσπευσε να επισημάνει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταρρυθμιστεί το σύστημα και να εξισορροπηθεί οικονομικά, και ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ιδιαίτερα άδικη για τους φτωχούς και τους ανθρώπους που ξεκίνησαν νωρίς να εργάζονται, ως επί το πλείστον σε εργατικές, σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι δύσκολο να συγκριθούν. Η γαλλική δυσαρέσκεια υπερβαίνει κατά πολύ τα πλεονεκτήματα της αυτής της μεταρρύθμισης. Στις περσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και η απόφαση να παραβλεφθεί μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση εξέθεσε περαιτέρω την κυβέρνηση. Αυτός ο συνταγματικός ελιγμός πρόσθεσε ένα νέο στρώμα στην υπάρχουσας οργής, λένε οι διαδηλωτές.

Ετικέτες

Documento Newsletter