Politico: Η Ελλάδα αφήνει ανεξέλεγκτες τις υπηρεσίες κατασκοπείας για τις παραβιάσεις του Predator

Politico: Η Ελλάδα αφήνει ανεξέλεγκτες τις υπηρεσίες κατασκοπείας για τις παραβιάσεις του Predator

Η έρευνα για το σκάνδαλο του 2022 με το λογισμικό κατασκοπείας αφήνει τα θύματα στο σκοτάδι σχετικά με το ποιος στην κυβέρνηση ήταν υπεύθυνος.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας της Ελλάδας του 2022 που ονομάστηκε “Predatorgate” είχε τα πάντα: υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και δικαστών, εξαγωγές ύποπτου λογισμικού σε δικτατορικά καθεστώτα και παραιτήσεις υψηλού προφίλ.

Με γρήγορες διαδικασίες δύο χρόνων και όλοι στην κυβέρνηση έχουν ξεμπλέξει.

Σε μια έκθεση 300 σελίδων που είδε το POLITICO, ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης υποστήριξε ότι μια σειρά αμφιλεγόμενων παραβιάσεων ήταν συμπτωματικές με τις κρατικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και ότι οι κρατικές υπηρεσίες ή οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εισβολές κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η αναφορά κατατέθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος σε στελέχη των εταιρειών που παρήγαγαν και αγόρασαν το παράνομο λογισμικό Predator και να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να επιτεθεί στο πόρισμα, αμφισβητώντας τη δικαστική ανεξαρτησία της χώρας και κάνοντας λόγο για “ημέρα ντροπής” για την Ελλάδα. Μια προσπάθεια να ζητηθεί νέα κοινοβουλευτική έρευνα εμποδίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Θεσμών για «κουρελόχαρτο» Αρείου Πάγου: Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της ΝΔ (Video)

Το σκάνδαλο ξετυλίχθηκε τον Αύγουστο του 2022 με την απόπειρα τοποθέτησης του Predator στο τηλέφωνο του σοσιαλιστή ηγέτη Νίκου Ανδρουλάκη, πρώην μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ακολούθησαν αμέσως οι αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είχε παρακολουθήσει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη με νόμιμα κρατικά εργαλεία παρακολούθησης.

Ερευνητές δημοσιογράφοι, οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και ο ανεξάρτητος φορέας προστασίας της ιδιωτικής ζωής ΑΔΑΕ αποκάλυψαν σύντομα πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε υποβάλει σε υποκλοπές και παρακολουθήσεις έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο δημοσιογράφων και πολιτικών – συμπεριλαμβανομένου του μισού υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης -. Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator είχε τοποθετηθεί στα τηλέφωνα ορισμένων από αυτούς ακριβώς την ίδια στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Η αλήθεια σε 17 πρωτοσέλιδα: Η απόλυτη δικαίωση του Documento για το κουκούλωμα των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη

Η έκθεση του Αχιλλέα Ζήση επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι από τις 116 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν ως στόχοι κατασκοπευτικού λογισμικού, 28 τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονταν υπό νόμιμη κρατική παρακολούθηση κατά τη στιγμή της απόπειρας πειρατείας. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι πρόκειται για “σύμπτωση και ότι οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους”.

Η έκθεση αναγνώρισε ότι η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Intellexa με έδρα την Ελλάδα συνδέεται με την Predator και περιλαμβάνει στοιχεία για τη σύνδεσή της με τον ελληνικό πάροχο λογισμικού Krikel, προμηθευτή της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ 2018 και 2022.

Το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέσσερις επιχειρηματίες – τρεις με την Intellexa και ένας με την Krikel – θα πρέπει να διωχθούν ποινικά για “παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών” και “παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών”.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ορισμένοι νομικοί επιτέθηκαν στο πόρισμα, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο αντεισαγγελέας άφησε αρκετές ενδείξεις ανέγγιχτες και δεν συμβουλεύτηκε επαρκώς τα θύματα.

“Η έρευνα ήταν ελλιπής και επιφανειακή”, δήλωσε ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος που υπερασπίζεται τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ένα από τα θύματα του κατασκοπευτικού λογισμικού που ήταν επίσης υπό κρατική παρακολούθηση.

Ο Κεσσές υποστήριξε ότι ο Ζήσης απέτυχε να διερευνήσει πώς οι υποκλοπές κορυφαίων υπουργών, πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ήταν δυνητικά σοβαρά κακουργήματα. “Προνομιακή μεταχείριση και ασυλία δόθηκε στα μέλη της υπηρεσίας κατασκοπείας και σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την εποπτεία της”, είπε.

Η έκθεση θεωρεί ότι μόνο τα τηλέφωνα του Κουκάκη και του πρώην υπαλλήλου της Meta Artemis Seaford μολύνθηκαν από το παράνομο λογισμικό Predator, χαρακτηρίζοντας όλες τις άλλες περιπτώσεις ως απόπειρες. Όμως οι δικηγόροι των θυμάτων λένε ότι υπάρχουν και άλλα που μολύνθηκαν, μεταξύ των οποίων και του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Ζήσης δεν ζήτησε επίσης το άνοιγμα των λογαριασμών των εταιρειών που συνδέονται με την Intellexa.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τυχόν παρανομίες έγιναν από “βρώμικα δίκτυα” εντός των μυστικών υπηρεσιών.

Το σκάνδαλο οδήγησε στο παρελθόν στην παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, προσωπάρχη του Μητσοτάκη, ο οποίος είναι επίσης ανιψιός του, και του Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ. Και οι δύο κλήθηκαν από τις δικαστικές αρχές να καταθέσουν στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά όχι ως ύποπτοι.

Ο Δημητριάδης κλήθηκε τον Ιούνιο να καταθέσει μόνο ως μάρτυρας και έρευνα στην κατοικία του δεν έγινε ποτέ, αν και αρχικά είχε ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Ανδρουλάκης, ο φάκελος του οποίου φέρεται να είχε καταστραφεί από την κρατική υπηρεσία παρά τις νομικές απαιτήσεις ότι όλοι οι φάκελοι πρέπει να φυλάσσονται για δύο χρόνια, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του κυβερνητικού χειρισμού της υπόθεσής του.

Το Predator εξήχθη επίσης στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο δήλωσε αργότερα ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα, αλλά δεν ανακοίνωσε ποτέ τα αποτελέσματα ή αν υπήρξαν κυρώσεις.

Η απόφαση εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ένα πρωτοφανές πακέτο κυρώσεων κατά της Intellexa και της ηγεσίας της, αφού η εταιρεία ενεπλάκη στη στοχοποίηση κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε μια εμπορική οντότητα κατασκοπευτικού λογισμικού.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Intellexa και δύο πρόσωπα – Προειδοποίηση και για Έλληνες συνεργάτες

“Οι υποκλοπές μέσω της κρατικής υπηρεσίας δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και αδικαιολόγητες”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Τα ευρήματα του Ζήση “απογοήτευσαν όλους εμάς, απλούς πολίτες και νομικούς, που θέλουμε να πιστεύουμε στην ακεραιότητα του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πηγή: Politico – Greece leaves spy services unchecked on Predator hacks

Διαβάστε επίσης:

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ τις επόμενες μέρες – Συναγερμός από τις NOTAM Ιράν και Αιγύπτου

Ισραήλ: Αποδείξεις για βιασμό Παλαιστίνιων κρατουμένων προβλήθηκαν σε ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι (Video)

Το Ιράν πληροφόρησε την Αίγυπτο ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του στις ξένες αεροπορικές εταιρείες, λόγω «στρατιωτικών ασκήσεων»

Ρωσία – Ουκρανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ – Απομακρύνονται Ουκρανοί πολίτες από τα σύνορα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter