Politico: Η αριστοτεχνική κίνηση του Πούτιν εναντίον της Γερμανίας

Politico: Η αριστοτεχνική κίνηση του Πούτιν εναντίον της Γερμανίας
Ο πύραυλος Taurus που έχει διχάσει τη Γερμανία (AP, File)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να σπείρει διχασμό μεταξύ των «εχθρών» του στη Δύση, με το να δυσφημήσει τον Γερμναό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και να εμποδίσει την Ουκρανία να εξασφαλίσει βασικά όπλα, σε μια κίνηση «ματ», χωρίς να χρειαστεί καν να… λερώσει τα χέρια του.

Στη Γερμανία ξέσπασε εσωτερική κόντρα μετά τις διαρροές συνομιλιών ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Ίνγκο Γκέρχαρτς, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σολτς αντιτίθεται της προμήθειας πυραύλων κρουζ Taurus προς το Κίεβο, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, την οποία υποστηρίζει και η πλευρά της Βρετανίας.

Οι ηχογραφημένες εμπιστευτικές συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν προκάλεσαν πολιτική θύελλα στο Βερολίνο, καθώς από τη μια κατέδειξαν ένα κρίσιμο κενό ασφαλείας και από την άλλη έφεραν στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για τη γερμανική πολιτική: Είτε κάποιοι στον γερμανικό στρατό και την κυβέρνηση έχουν χαράξει μια δική του ανεξάρτητη γραμμή, είτε ο Σολτς έλεγε ψέματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτερος βουλευτής των Πρασίνων Άντον Χοφρέιτερ είπε ότι ο Σολτς «προφανώς δεν έλεγε την αλήθεια» για τους πυραύλους Taurus, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είχε στείλει 260 στη Νότια Κορέα χωρίς την υποστήριξη στόχευσης που περιέγραψε ο καγκελάριος. Ο Χοφρέιτερ πρότεινε ότι ο πραγματικός λόγος για την απροθυμία του Σολτς θα μπορούσε να είναι ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους Ουκρανούς».

Πύραυλοι που φτάνουν στη Μόσχα

Πράγματι, ο Σολτς και οι άλλοι σκεπτικιστές σοσιαλδημοκράτες, φοβούνται μακροχρόνια ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιουσδήποτε κατευθυνόμενους πυραύλους έστειλε το Βερολίνο για να επιτεθεί απευθείας στη Μόσχα. Το Taurus, το οποίο εκτοξεύεται συνήθως ένα μαχητικό αεροσκάφος, έχει βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι ένα ουκρανικό αεροπλάνο που κάνει μια σύντομη παράκαμψη στα βόρεια σύνορα της χώρας, θα μπορούσε να στοχεύσει τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι υποστηρικτές της αποστολής των πυραύλων υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία μέχρι στιγμής δεν έχει παραβιάσει τα όρια που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη των όπλων, τα οποία έχει προμηθεύσει η Γερμανία και άλλες χώρες. Ωστόσο, ο κίνδυνος να αγνοήσει η Ουκρανία τέτοιου είδους συμφωνίες στον «πυρετό» της μάχης, δεν μπορεί να αγνοηθεί, σημειώνει το Politico.

Μια ακόμη ανησυχία που συμμερίζονται πολλοί στη Γερμανία είναι πως παρότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στείλει κάποιους πυραύλους στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα έχουν «παγώσει» τις παραδόσεις. Οι εκτιμήσεις είναι πως περιμένουν μέχρι να ακολουθήσει και το Βερολίνο. Άρα η αποστολή Taurus θα άνοιγε τον δρόμο στην παροχή πολύ ισχυρότερων όπλων στην Ουκρανία, που θα σημαίνει πως η Δύση θα έπρεπε πλέον να διαχειριστεί νέα δεδομένα στον πόλεμο. Θα πρόκειται για μια κλιμάκωση από την πλευρά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Νίκη της Αριστεράς η 13η σύνταξη που αποφασίστηκε με δημοψήφισμα

Ζαχάροβα: Η Δύση αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Ρωσίας – Συνέχεια στην κόντρα για τους Taurus

Telegraph: «Οι γερμανικές διαρροές για την Ουκρανία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Documento Newsletter