Άρθρο στο Politico αναφέρει πως η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη Διαφάνεια, θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. «Αναρωτιέμαι σοβαρά αν η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε μυστικό ανταγωνισμό για να δουν ποιος μπορεί να βλάψει περισσότερο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στις χώρες τους», διερωτάται Gürkan Özturan συντονιστής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Οικονόμου και τον νόμο περι ψευδών ειδήσεων που δίνει στις αρχές την εξουσία να φυλακίζουν ανθρώπους για έως και πέντε χρόνια για τη δημοσίευση εκθέσεων «ικανών να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία» και που δύναται να δημιουργήσει «επιτροπή λογοκρισίας».
Αναλυτικά το άρθρο στο Politico:
Η Γιούροβα στην Αθήνα: Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να δει την κατάσταση επί τόπου. Ο Οικονόμου δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο» σε αυτή την «πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κανονισμού για την ελευθερία και τη διαφάνεια των μέσων ενημέρωσης». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό θα βοηθήσει στην ορθή αξιολόγηση των εκθέσεων που γίνονται εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «συχνά με μια αμφιλεγόμενη και μερικές φορές εντελώς ασαφή μεθοδολογία, οι οποίες δημιουργούν μια σειρά από ψευδείς εντυπώσεις».
Έλεγχος πραγματικότητας: Ο νόμος περί «ψευδών ειδήσεων» της Ελλάδας δίνει στις αρχές την εξουσία να φυλακίζουν ανθρώπους για έως και πέντε χρόνια για τη δημοσίευση εκθέσεων «ικανών να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία».
Υπέρβαση: Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων ενημέρωσης προειδοποίησαν ότι ο νόμος είναι υπερβολικός και επιρρεπής σε κατάχρηση και αμφισβήτησαν ποιος καθορίζει τι είναι «ψεύτικο». Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ο νόμος μπορεί να ήταν άστοχος – το μέτρο, είπε, «δεν ήταν πολύ επιτυχημένο, αν το έκανα ξανά, πιθανότατα δεν θα το έκανα». Αλλά παραμένει στα βιβλία.
Νέα αμφιλεγόμενη ρύθμιση: Πρόσθετη ελληνική νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκεται επί του παρόντος σε δημόσια διαβούλευση θα δημιουργήσει μια επιτροπή για να παρακολουθεί εάν έχουν τηρηθεί οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς. Εάν όχι, η «επιτροπή δεοντολογίας» θα έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει έναν οργανισμό μέσων ενημέρωσης από το μητρώο και να τον αποκλείσει από την κρατική χρηματοδότηση για δύο χρόνια. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κρατική διαφήμιση και χρηματοδότηση.
Αγώνας προς τα κάτω: Ο Gürkan Özturan, συντονιστής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα δημιουργήσει ουσιαστικά μια «επιτροπή λογοκρισίας». Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι σοβαρά αν η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε μυστικό ανταγωνισμό για να δουν ποιος μπορεί να βλάψει περισσότερο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στις χώρες τους».