Politico για Τζιτζικώστα: «Ο γαιοκτήμονας Επίτροπος – Η λίστα ακινήτων και τα 18.000 ευρώ από την ΕΕ για μία φάρμα»

Politico για Τζιτζικώστα: «Ο γαιοκτήμονας Επίτροπος – Η λίστα ακινήτων και τα 18.000 ευρώ από την ΕΕ για μία φάρμα»

Έρευνα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των νέων Επιτρόπων πραγματοποίησε το Politico, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να κατέχει περίοπτη θέση.

Το Politico τοποθέτησε τον πρώην περιφερειάρχη στην κορυφή της λίστας με τους «γαιοκτήμονες Επιτρόπους», καθώς «διαθέτει τον πιο εντυπωσιακό κατάλογο ακινήτων, με τις τέσσερις σελίδες της δήλωσής του να καταγράφουν μερική ή ολική ιδιοκτησία σε 16 διαμερίσματα, 655.463 τ.μ. γης, έξι καταστήματα, καθώς και αρκετά γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα».

«Η οικογένεια Τζιτζικώστα είναι μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, όσον αφορά την ιδιοκτησία γης, αλλά και μία από τις πλουσιότερες», σύμφωνα με τα όσα είπε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Στην εν λόγω έρευνα διατυπώνεται και ένα ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιό του, καθώς θα περιλαμβάνει και την τουριστική βιομηχανία. «Παράλληλα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει ότι κατέχει μετοχές άνω των 200.000 ευρώ σε πλήθος επιχειρήσεων (από τη γαλακτοκομία έως τη φωτοβολταϊκή ενέργεια), ενώ έλαβε χρηματοδότηση από την ΚΑΠ για μία από τις φάρμες του, αξίας 18.116 ευρώ», επισημαίνει το Politico, που επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Έλληνα Επίτροπο, δίχως ανταπόκριση. 

Έλεγχος στο… άψε-σβήσε

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Επιτρόπων εξετάζονται από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (JURI). Εκεί, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν οι 26 υποψήφιοι Επίτροποι είναι κατάλληλοι να εργαστούν υπό πλήρη ανεξαρτησία.

Το Politico σημείωσε ότι αναζήτησε και βρήκε όλες τις δηλώσεις, αν και κανένας από τους 26 υποψηφίους δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ιστοσελίδας για κοινοποίηση των «πόθεν έσχες».

Φυσικά, ο έλεγχος δεν διεκδικεί… δάφνες ποιότητας, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της Επιτροπής JURI είχαν στη διάθεσή τους μόλις τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης για να ελέγξουν σελίδες επί σελίδων που αφορούσαν την περιουσία των 26 υποψηφίων επιτρόπων.

«Κανονικά, οι δηλώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν, πληροφορίες από την προηγούμενη δεκαετία, όπως λίστα με προηγούμενους εργοδότες, λεπτομερειακή παρουσίαση των μετοχών, άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμμετοχή σε think tanks, πολιτικά κόμματα ή ακόμη και ΜΚΟ. Επίσης οι δηλώσεις αφορούν τους συντρόφους και τα παιδιά των επιτρόπων, αλλά όχι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Πάντως, υπάρχει μία σχετική… ευελιξία, καθώς οι Επίτροποι μπορούν να μην συμπληρώσουν ορισμένα πεδία, εάν θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές έχουν μεν δικαίωμα να ανοίξουν πρόσθετη έρευνα για κάθε Επίτροπο, πέρα από την εξέταση των δηλώσεων, όπως και το να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες οι οποίες έχουν βγει δημόσια, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα.

Η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωβουλή μπορεί να καθορίζει επίσης και το τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Ορισμένες ομάδες αποφασίζουν να μην κάνουν ερωτήσεις σχετικά με έναν Επίτροπο προερχόμενο από ομάδα της αντιπολίτευσης, με αντάλλαγμα δωρεάν άδεια για τον Επίτροπο της δικής τους πολιτικής ομάδας. Φυσικά, αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται σε… κοινή θέα, αλλά παραμένουν μυστικές», κατέγραψε επίσης το Politico.

«Η διαδικασία είναι ελαττωματική και αδιαφανής, καθώς οι κανόνες εμποδίζουν τον ουσιαστικό έλεγχο των δηλώσεων», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Transparency International EU, Νίκολας Αιόσα.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Και τώρα που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Λίβανος – ΥΠΕΞ: «Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν δολοφονηθεί – Ενημερώθηκαν ΗΠΑ και Γαλλία» (Video)

Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους

Νέο γαλάζιο αντάρτικο: Μετά την ερώτηση των «11», «χτύπημα» από τους «8» – Πριν το «Street Party» στη Ρηγίλλης

Κύρτσος: Ο Νετανιάχου αποτελεί το συμπλήρωμα του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)

Συγγρού: Η στιγμή της άγριας συμπλοκής – Μπλόκαραν με τζιπ αναβάτες μηχανής και τους πυροβόλησαν (Video)

Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού: Τουλάχιστον έξι νεκροί – «Όχι άλλο αίμα», λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter