Εκτεθειμένη βρίσκεται για άλλη μια φορά απέναντι στον Διεθνή Τύπο και την παγκόσμια κοινή γνώμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών.
Ειδικότερα, δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο για «θρίλερ κατασκοπείας» και για κακόβουλο λογισμικό που μοιάζει να φυτεύτηκε «στα τηλέφωνα ενός συνεχώς επεκτεινόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων».
Στο άρθρο όπου με ειρωνικό τόνο περιγράφονται οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις αναφέρεται ότι η ελληνική Βουλή «ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης από υπηρεσίες ασφαλείας. Απλώς μην ρωτήσετε τους βουλευτές ποια είναι τα κοινά συμπεράσματα».
«Τα πολιτικά κόμματα υπέβαλαν αργά τη Δευτέρα τα πορίσματά τους για την ειδική κοινοβουλευτική έρευνα που συστάθηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου κατασκοπείας που έχει κατακλύσει την κυβέρνηση από τότε που προέκυψαν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση κατασκοπεύει την πολιτική αντιπολίτευση», σημειώνει το Politico.
Greece's national parliament has finished its investigation into the use of spyware by security services.
Just don't ask lawmakers what the shared conclusions are.https://t.co/VQFF7qcqf6
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) October 11, 2022
Στο άρθρο τονίζεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αποποιείται των ευθυνών της γύρω από το ζήτημα ακόμα και μετά τις τελευταίες ακροάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής.
«Μετά από εβδομάδες ακροάσεων, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, ενισχύοντας την υπεράσπισή της άποψης πως η παρακολούθηση κρίθηκε νόμιμη σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
«Η ΝΔ υποστήριξε επίσης ότι οι ακροάσεις απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του κακόβουλου λογισμικού Predator που βρέθηκε στα τηλέφωνα των αντιπολιτευόμενων και των δημοσιογράφων από τη μία πλευρά και της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας από την άλλη», αναφέρει το Politico.
Παράλληλα συγκρίνοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το σκάνδαλο, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το Politico αναδεικνύει την πολιτική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στο μητσοτακικό αφήγημα της αποσιώπησης, υπογραμμίζοντας πως και η έρευνα της Βουλής έδειξε δήθεν ότι η παρακολούθηση κρίθηκε νόμιμη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία στην έρευνα, ότι εμπόδισε βασικούς μάρτυρες να εμφανιστούν στις ακροάσεις, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων των οποίων τα τηλέφωνα είχαν υποκλαπεί ή που είχαν ερευνήσει το θέμα, καθώς και κρατικών αξιωματούχων της αστυνομίας και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης δεν ήταν «η αλήθεια και η αποκάλυψη της υπόθεσης, αλλά η συγκάλυψη και η εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και πιθανών ποινικών ευθυνών» σημειώνει κλείνοντας.
Διαβάστε επίσης:
Τι Νίξον, τι Μητσοτάκης: Και τότε και τώρα φταίνε… τα ΜΜΕ (Video)
Πρωτοσέλιδο διεθνώς το Watergate Μητσοτάκη
Οι Πολωνοί γράφουν για το «ελληνικό Watergate» που γκρεμίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη