Μετά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Politico αναφέρεται σε δημοσίευμα του στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για το σκάνδαλο υποκλοπών και τη λίστα με τα ονόματα.
Το κείμενο με τίτλο «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται» υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη και αναφέρει: «Το διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα πήρε νέα τροπή μετά τη δημοσίευση το Σάββατο μιας μακράς λίστας κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό».
«Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Documento, 33 άτομα βρέθηκαν με ίχνη του παράνομου λογισμικού Predator στις συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μελών των οικογενειών τους, πολιτικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών -κυρίως από τον κλάδο των ΜΜΕ».
Το Politico αναφέρει: «Δεν είναι σαφές εάν όλα τα άτομα που φέρεται ότι στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό, έχουν όντως κάνει κλικ στον σύνδεσμο που μολύνει τη συσκευή. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα είπαν ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν στόχος ή δεν σχολίαζαν».
«Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται στη λίστα είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργοί Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Τουρισμού, μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και ήδη γνωστοί στόχοι όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης». Το Politico αναφέρεται και στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις αποκαλύψεις, αλλά και στους κύκλους του ΥΠΕΞ που σχολίασαν εκ μέρους του Νίκου Δένδια.
Στη συνέχεια το Politico υπενθυμίζει πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι των αποκαλύψεων στο σκάνδαλο, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο, το οποίο φωτογράφιζε δύο υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση και «φαίνεται να είχαν λιγότερο καλές σχέσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού».
Τέλος, αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τις προάλλες η Pega, αλλά και στην αποκάλυψη που έκανε το Inside Story ότι τις ημέρες πριν από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, μια ομάδα του FBI από τις ΗΠΑ βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα για να διερευνήσει πόσο έχει εξαπλωθεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ποιοι το διακίνησαν.
Για το συγκεκριμένο, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γνώση τέτοιας επίσκεψης.
Αντιφάσεις Οικονόμου
Το δημοσίευμα στέκεται στις δηλώσεις Οικονόμου ότι «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους (λογισμικά), πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της».
Ωστόσο, το Politico επισημαίνει τις δηλώσεις της Σόφι ιντ Βελντ -εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA- ότι η χρήση αυτού του λογισμικού είναι ήδη παράνομη στην Ελλάδα, «επομένως θα ήταν πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου».