Politico για σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Πρόστιμο στη ΝΔ για κατάχρηση αρχείων ψηφοφόρων

Politico για σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Πρόστιμο στη ΝΔ για κατάχρηση αρχείων ψηφοφόρων

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Νέα Δημοκρατία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή δεδομένων των Ελλήνων του εξωτερικού, κάνει το γύρο του κόσμου με την ευρωπαϊκή σελίδα Politico να είναι ένα από αυτά τα MME.

«Στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επιβλήθηκε πρόστιμο τη Δευτέρα, μετά το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων ψηφοφόρων από την κυβέρνηση σε μέλη του κόμματος, τα οποία τα χρησιμοποίησαν καταχρηστικά για εκλογικό όφελος στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου» σημειώνει το άρθρο του Politico, ιστοσελίδας με μεγάλη απήχηση στις Βρυξέλλες και σε όσους ενδιαφέρονται για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Και συνεχίζει:

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο Μάρτιο μετά τη διαρροή των αρχείων περίπου 25.000 ψηφοφόρων που ζούσαν στο εξωτερικό στην τότε Ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ευρωβουλευτής χρησιμοποίησε τα δεδομένα στην προεκλογική της εκστρατεία χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ψηφοφόρων.

Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο συντηρητικό κόμμα και πρόστιμο 10.000 ευρώ επιπλέον στον πρώην γραμματέα του για θέματα διασποράς, Νίκο Θεοδωρόπουλο, για τη διαρροή των στοιχείων των ψηφοφόρων στην Ασημακοπούλου. Το τελευταίο πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Θεοδωρόπουλος απασχολούνταν στο κόμμα, ανέφερε η αρχή.

Αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το κόμμα θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κ. Ασημακοπούλου έστειλε email στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό την 1η Μαρτίου, την ίδια ημέρα που ένα ξεχωριστό μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωνε τους ομογενείς ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ταχυδρομικά στις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πρόστιμο – χάδι 40.000 ευρώ στη ΝΔ – Πάει στο ΣτΕ την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Αποτυγχάνοντας να εξηγήσει πώς απέκτησε τα στοιχεία επικοινωνίας των ψηφοφόρων, η Ασημακοπούλου – αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την προηγούμενη θητεία – αποσύρθηκε από τις Ευρωεκλογές αργότερα τον ίδιο μήνα.

Η αρχή ανακάλυψε ότι ένα αρχείο που περιείχε στοιχεία για όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είχε βρεθεί στα χέρια της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή. Η λίστα στάλθηκε από άγνωστο άτομο στον Θεοδωρόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια την προώθησε στην Ασημακοπούλου, η οποία με τη σειρά της την χρησιμοποίησε για να στείλει μαζικά μηνύματα προεκλογικής εκστρατείας.

Η αρχή επέβαλε προηγουμένως πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Ασημακοπούλου για τους αντίστοιχους ρόλους τους στην παραβίαση των κανονισμών προστασίας δεδομένων. Η πρώην βουλευτής άσκησε έφεση κατά του προστίμου ως υπερβολικού.

Η διαρροή αποτελεί επίσης μέρος ποινικής έρευνας.

Το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το κόμμα είχε ήδη προβεί στις αλλαγές που πρότεινε η αρχή και δήλωσε ότι το πρόστιμο δεν σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα είχε άμεση εμπλοκή στη διαρροή, αλλά ότι οι εσωτερικές πολιτικές του δεν συμμορφώνονταν με τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

28η Οκτωβρίου 1940: Ο Μεταξάς, η 4η Αυγούστου και το «ΟΧΙ» του 1940 μέσα από τις σελίδες του Βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

ΠΑΣΟΚ: Κοινοβουλευτικό τεστ σύγκρουσης Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη υπό το φόβο του θολού στίγματος

ΛεΜπρόν και Μπρόνι Τζέιμς έγραψαν ιστορία: Πρώτη φορά πατέρας και γιος έπαιξαν μαζί σε ματς του NBA (Video)

Κύρτσος για την επίσκεψη Σταϊκούρα στον Άρειο Πάγο: «Είναι σαν να προεξοφλεί νέα καταστροφή τύπου Τεμπών»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter